Autor Tema: Zazimljavanje LR košnice  (Pročitano 117687 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Zazimljavanje LR košnice
« poslato: Oktobar 05, 2011, 10:56:38 »
LR košnica se uglavnom zazimljava u 2 nastavka (tela). Društva koja su spremila dovoljne količine hrane se lako zazimljavaju i uglavnom nisu potrebne značajnije korekcije. Međutim, mogu se naći prizvoljni saveti da ne treba ništa dirati ni kod takvih društava i da pčela zna bolje šta treba da uradi. Tako se čovek spusta na nivo insekta, čije je ponašanje uslovljeno instiktima. Nažalost ovakve savete daju „majstori“ pčelarstva. I tada se obično desi ono što može biti česta pojava, da jaka društva stradaju od gladi iako iznad pčelinjeg klubeta ima oko 20 kg hrane. Ishod je uglavnom prepušten slučaju i zavisi od spoljnih uslova. U prvom nastavku može biti zatvorenih venaca sa hranom i pčele će tu formirati klube. Kako je saće u tom plodišnom telu najčešće tamnije i prihvatljivije pčeli, tu će i započeti sa odgojem legla. Potrebno je obezbediti da središnji ramovi u prvom telu budu prazni. Ako je drugi nastavak gotovo pun, imaćemo situaciju pri kojoj će kasnije tokom zime biti suvišno dodavanje pogače. Prvi radovi su tada tek početkom prve jače paše (npr. bele šljive – džanarike).

LR košnice sa manjim količinama hrane se moraju presložiti. Obično su to i društva koja su osrednje snage. Ona vremenom pomeraju leglo u drugi nastavak i to leglo je na središnjim ramovima. Tako da su ti ramovi po izlasku legla samo sa vencima hrane. Ako su ti venci „tanji“ biće potrošeni do polovine januara, a možda i pre. Društvo tada lako može oboleti od nozeme, jer će pčele napustati klube da bi preko satonoša prenosile nešto hrane sa bočnih punijih ramova. Ili će biti potrebno dodavati pogače. S obzirom da većina koristi šećerne pogače (koje se uglavnom pogrešno nazivaju šećerno medne pogače), pčele se dodatno iscrpljuju preradom ovakve hrane. Kada  pčelar koristi čisto medne pogače, postoji mogućnost da društvo dobro prezimi i bez preslaganja, ali je potrebno redovno dodavati medne pogače. Moje opredelenje je da je bolje presložiti košnicu i izbeći kasnije korekcije koje se tiču hrane, ako je to moguće. A realno je ako bočno, do legla ima punijih ramova sa medom.


Korisno je ukloniti najmanje 1 ram. To se radi jer je lako izvršiti proveru matice, tako što se razmaknu ramovi i konstatuje da je leglo radiličko. Bolje je ukloniti dva rama, jer postoji mogućnost da se ti ramovi koriste umesto pogače. Uglavnom su bočni ramovi lošiji za leglo i moše se odvojiti saće sa medom od rama. Tako se rešava problem postavljanja rama preko satonoša. Kada dodajem ovakve ramove sa medom to radim samo kod društava za koje sam siguran da su utrošile rezerve u središnjim ramovima i to radim rano, početkom januara. Ram (ili saće) postavljam direktno na satonoše, bez korišćenja najlona ili bilo kojeg tipa poklopne daske. Tada mi je interes da takvo društvo što kasnije krene sa leglom i bilo kako utopljavanje je nepotrebno.
 
Po pitanju ove problematike, korisno je malo proučiti temu „Zimski gubici“ od ovog linkovanog dela. Taj deo teme je trebalo prebaciti u novu temu sa naslovom: Kako sam ubio Rodnu Voju. Kolega koji smatra da je pčela pametnija od čoveka nas „vešto“ vodi ka tome kako je „pametna“ pčela kriva što je stradala, umanjujući svoju odgovornost, blago rečeno a pravi naziv te odgovornosti je neznanje. Međutim nije izostao savet kako neko drugi nije uradio kako treba. Čitajte pažljivo dve tri strane ove teme. Korisno štivo...











Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 05, 2011, 21:19:54 »
 Da, i ja sam isto tako radio nekada kad sam imao više LR košnica.
Obično LR košnice ne cedim jer ih sada poslednjih godina imam samo 3-4 pa me mrzi da ih iscedim. Ove godine u jednoj ima sigurno oko 40 kilograma meda dok su mi druge dve sa oko 25-30 kilograma meda.
Ostavio sam im svu hranu pa nek im je na volju.

Ono što je uradio "prijatelj Rodne Voje" u linkovanoj temi "zimski gubici" na SPOSovom forumu po meni je namerno urađeno.
Ubeđen sam čak da su pčele namerno ugušene da bi se kako "prijatelj" (nekoliko postova napred) kaže zaustavio i polomio točak istorije.
Nije ih uspeo čak ni gušenjem da uguši.

I ako mnogo godina radim sa RV košnicama i to kod mene i brata preko 200 košnica (više godina sam radio sa 250-300 RV košnica) i pratim rad još nekih kolega pčelara takođe sa preko stotinu RV košnica nikada nisam video da su pčele u RV košnicama umrle dok im je med bio iznad njih, ni jednu jedinu zajednicu..

Upravo zato tvrdim da su pčele namerno pogušene.
Takvu mržnju prema RV košnicama nikada nigde nisam video ni pre ni posle ovog nesrećnog slučaja. Žao mi je bilo samo jadnih pčela kao i mladih pčelara koji su poverovali u ovo nedelo.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 05, 2011, 22:17:17 »
Skicu sam postavio, jer ima pčelara sa manjim iskustvom u proceni stanja i mogućnosti društva. I to bi važilo samo za trenutno stanje sada. Naravno da je mnogo ranije trebalo pripremiti društva. Godina je sušna i imalo je uglavnom unosa od medljike krajem leta. Najbolje je bilo hraniti pčele šećernim sirupom. Eventualni kasniji unos i višak ostvaren na terenima gde medi aster, bršljan ili ima medljike bi bio samo povoljnost, jer se ramovi sa takvim medom jednostavno ostave u rezervi. Međutim, nejasna kampanja protiv prihranjivanja društava dovodi do većih problema koji se pojavljuju zbog nepovoljnog rasporeda ili nedostatka hrane, nego što se pčele oslabe preradom šećernog sirupa.
Tako da bi po ovoj skici trebalo prepakovati društva sada, ako je to moguće ili jednostavno pripremiti kao alternativu medne pogače. U buduće, pre konačnog zazimljavanja je jednostavnije nahraniti pčele na vreme i u poslednjem jesenjem pregledu samo konstatovati da je hrana pravilno raspoređena.
Treba znati da će jake pčelinje zajednice uvek med skladištiti iznad, u drugi nastavak, a u prvom će biti najveći deo legla. Slabija društva, ako im se ukaže prilika ili je saće tamnije u drugom nastavku prebacuju gnezdo u drugi nastavak i ako ima unosa ili su prihranjivana smanjuju količinu legla. Ako se koristi matična rešetka, opet mogu „podeliti“ hranu i deo uskladištiti u središnjem delu gornjeg nastavka a prilično veliku količinu u plodištu oko legla. Tako će formirati klube u pevom nastavku sa velikim izgledima da klube tu i ostane tokom zime. Prihranjivanje im ne dozvoljava da gnezdo (leglo) pomere u gornji nastavak.
Da napomenem, da je kod slabijih društava pogrešno držati rešetku posle suncokretove paše. Leglo se prihranjivanjem i blokadom hranom potiskuje u prvi nastavak, a zimske rezerve skladište u gornji nastavak.

Inače, Vojo, sve što se radi radi se namerno. Tako da si potpuno u pravu.

Poslednji „biser“ je stavljanje polenske pogače sada. TO NIKAKO NE RADITI.


Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 05, 2011, 22:33:57 »
Da, nisam mogao da verujem da tako nešto može da dođe od nekog ko godinama radi sa pčelama.
Ove godine sam radi eksperimenta ostavio jednu LR košnicu sa matičnom rešetkom na prvom plodišnom nastavku iznad podnjače.
Odavno je nisam otvarao (mislim oko mesec dana) ali mislim da su pčele spustile dosta meda i formirale mednu kapu u tom prvom plodišnom nastavku.
Kakva su tvoja iskustva Šole?
Naravno da bih voleo pročitati i mišljenje i iskustva ostalih kolega koji su ovo već radili.


Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 05, 2011, 22:39:29 »
Ove godine košnice su mi pune meda, ali nisam siguran kakav je. Početkom avgusta uzeo sam skoro od svakog društva 2 do 4 rama. Oceđeni med je veoma tamne boje, skoro crn. Kažu da je to cerova medljika koju pčele sakupljaju sa žira (čašica ploda), a ja nemam razloga da ne verujem pošto u okruženju moga pčelinjaka postoji, uglavnom cerova šuma, a kad se prođe kroz šumu čuje se prava muzika od zujanja pčela. Zbog zauzetosti ove godine nisam stigao da u toku tretiranja mravljom kiselinom (avgust) prihranjujem pčele sa šećernim sirupom. Oceđene ramove sa početka avgusta pčele su ponovo napunile medom (medljikom). Sada mi ostaje da se nadam da zima neće biti duga i previše hladna, nadam se da će pčele imati dovoljno dana za pročisne letove.
Što se polenskih pogača tiče, mislim da to nije potrebno. Mislimm da u čitavoj Srbiji ima uvek dosta biljaka koje pčelama obezbeđuju polen, pa čak i u ovakvim sušnim godinama. Polena ima čak i zimi (leska, kukurek, crmjuš, mrtva kopriva, mišjakinja...), pa se za njegov nedostatak ne treba brinuti. Pozdrav.

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 05, 2011, 23:00:20 »
Šole, zahvaljujući tvojim linkovanim tekstovima saznao sam:

"Sada je trenudak da se otvore varaozne :o podnjače koje će biti otvorene do početka marta."

Ja mislim da je sada trenutak da se otvore varaudbe ::) podnjače koje će biti otvorene do početka otvaranja arhiva prethodno izvaranih i pomenutih. ;D :D

Veliki pozdrav
« Poslednja izmena: Oktobar 05, 2011, 23:09:24 od strane Lazovic Zivojin »

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 05, 2011, 23:09:03 »
Sveto, ja mislim da nećeš imati problema. Ne mora da znači da je i kasnije unošena medljika. Moje zapažanje je da medljike ima više kada povremeno ima kiša. Tako da su ti pčele kasnije verovatno unosile nektar sa biljaka koje trpe jaku sušu i čak i mede tada (boce, čičak isl). I polena je bilo iako u okolini nisam video puno cvetova ossim vodopije (cikorije). Na slici se vidi skoro neverovatna raznovrsnost polena i pri jakoj suši. Slika je detalj sa slike koja je postavljena u temi o matičnom mleču.

Važno je ne utopljavati košnice i da imaju blagu provetrenost. Tako se neće dovoditi društva u situaciju da se uznemiravaju „gušenjem“ i time povećavaju potrošnju hrane. Rezultat je opterećenje probavnog trakta.

To bi mogao biti i rezultat davanja polenske pogače sada. Pčele će je prerađivati i skladištiti u ćelije. Gde i kako će to biti uskladišteno i hoće li biti odmah utrošeno je samo teorija. Koliko će tu biti polena u medu možemo samo nagađati. Ja mislim da ga mora biti. To bi mogao biti jezičak na vagi koji bi doveo pčele do bolesti.
O boljem zimovanju na delu meda koji je nastao preradom sirupa ne treba trošiti reči. O tome je bilo govora, pisano je na mnogo mesta i proveravano. Međutim pčelarima, koji se ne mogu smatrati početnicima i sada nije jasno. Šta da se radi...

Da Lazo, čudo su te varaozne podnjače. Samo što nije bio trenutak da se otvaraju sada. Mada ih ja ne otvaram, jer su već otvorene (imaju leto). Samo nije ni trenutak da se sada izvlače ulošci - lesonit ili lim. Samo mali poremećaj je dovoljan da pčele tuđice počnu da traže ulaz u košnicu. Danas su npr. pčele radile kao da je proleće. I zavisno od trajanja najavljenog zahlađenja, može ih držati taj sabirački instikt. A doći će do poremećaja medenja (čuj poremećaja, prestaće), a pčele će po inerciji težiti još neko vreme da nađu nešto nektara. To je posledica dugotrajnog toplog vremena. Moguća je tiha grabež ili grabež. I ko otvara žičane podnjače preko zime, ne bi trebalo da požuri.
Ali "majstorr" misli da je vreme...




« Poslednja izmena: Oktobar 06, 2011, 01:12:00 od strane admin »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 05, 2011, 23:26:01 »
Za vikend predviđaju kišu, a ja se nadam da će korov u malinama da se razvije kao prošle godine. Tu su Konica i Mišjakinja glavne, a malinjaci su bili puni pčela (prošle godine). Tek je početkom decembra mraz uništio ta dva korova. Ako tako bude i ove jeseni onda neću imati razloga za brigu jer će pčele uneti nektar tamo gde im najviše odgovara, pa će taj med (verovatno je bolji za zimovanje od cerove medljike) prvo da troše u zimskom periodu, a ova medljika će im dobro doći na proleće kada počne intenzivni razvoj legla. Pozdrav.

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 06, 2011, 13:53:34 »
      На жалост, поред добрих ствари и корисних коментара на форумима, а нарочито на најбројнијем има много погрешних ставова и залагања, која претендују да буду прихваћена од других пчелара. Имам утисак да су такви у поприличној већини па им то даје "снагу", те тврде да је баш то доказ да су у праву. Тако се препоручују разноразне небулозне ствари, чак и од оних који себе броје у врсне познаваоце пчеларства. Има ту и жеље за неком врстом сензационализма у стилу то нико не ради а баш је то права ствар. Кад би те "бисере" сакупио имала би да се напише повелика књига, па их нећу линковати било би баш много и опет би неког изоставио, па би могао да се "наљути".
     Пчелиња заједница је у стању да издржи многе наше глупости, на жалост и она има неке лимите..
     Поздрав.

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 11, 2011, 14:32:45 »
Na AV podnjacama ja ne skidam lesonitni podni deo zimi ni pod razno,a ni u jesen,a ni u prolece,samo leti kad je jako vruce odskrinem par cm dole da vazduh cirkulise.Mislim da bi bila velika greska u predelu gde duva hladni severni vetar GORNJAK i jaka istocna kosava, kao sto je slucaj kod nas u Timockoj Krajini ostaviti otvorene podove na AV podnjacama.Takodje postoji realna opasnost da poljski misevi mogu lako da progrizu podnu zicu AV podnjace i prodru u kosnicu.Dosta pcelara iz mog kraja su imali znacajne gubitke od miseva i rovcica zadnjih godina.Zato je moja praksa da obavezno i Milerovi zbegovi i AV podnjace budu cvrsto zatvoreni da nista ne moze ni odozdo ni odozgo u kosnicu,sto ukljucuje i hladan vazduh.Mislim da je cirkulacija kroz otvor leta,koji je kod jakih drustava duzine 10 CM a kod osrednjih zimsko,4cm,dovoljno vazduha.

Prihranio sam sva drustva sa po oko litar i po gustog sirupa sa Nozevojem koji sam prvi put ove godine pravio.Ranije sam im u septembru takodje davao po litar do 2 gustog sirupa rastvora secera u caju od zalfije,gde ima dodatka majcine dusice i nane.Nije bilo problema sa nozemom ni tada,ali cu se ipak u buducnosti drzati Nozevoja i eventualno Kasa kada dodjem do semena pelina da sam mogu da proizvodim neophodnu mesavinu. Posto sam drustvima ostavio nakon bagrema rezervu od 15 do 20 kg bagremovog meda,u mojoj zimskoj rezervi ima jos dovoljno kvalitetnih crvenobraon ramova sa mednim vencima od bagrema,pa sam takve grupisao u sredini nastavka,a tamniji med od heljde i verovatno delom sumski i korovski med sam stavio sa strane nastavka uz zidove kosnice.Nisam svugde morao da intervenisem kod LRa,jer je kod nekih sve ok u smislu rasporeda,ali zato kod nekih drustava u LR u sam zatekao da je med prilicno rastrkan u celoj kosnici i da srednja 3,4 rama uz po 100 gr perge nemaju bas nikakve vence.Takva drustva sam preslozio tako sto sam umesto srednja 3 stavio ramove sa crvenobraon radilickim sacem sa mednim vencima od po bar 1 kg meda,a 1 od praznih ramova sa polenom sam gurnuo u stranu u tom nastavku do rama punog meda koji je uz zid.Probusio sam rupu od 2 cm u sredini tog rama sa polenom,a ostala 3 sam rasporedio u nastavku ispod,ali razdvojene,a u sredinu tog donjeg nastavka sam stavio ramove sa oko 5 kg meda.Racunam da ako ne daj boze neka matica sidje dole i krene opet da pravi leglo da ce to biti ili ispod tih ramova u sredini,ili sa strane u jednom od ramova sa polenom,ali koji su bez meda,te da ce moci da ili predje u gornji nastavak pre zahladjenja i mrazeva,ili da ce nekako opstati sa ovih 5 do 6 kg meda u centru donjeg nastavka.

U svakom slucaju,planiram da nadam se od iduce godine sva moja LR drustva zapravo budu sa samo 1 standardnim LR telom,kao plodistem,a da ostatak budu uglavnom nastavci sa EV ramovima ili sa DB polunastavcima od 15 cm,gde je deo sa sacem oko 135 mm.Ja naime imam u DB drustvima poluramove koji su od letvica nesto deblijh od EV rama,ali sirih,to su takozvani duboki poluramovi.Od takvih poluramova vec nekoliko godina imam i polunastavke za jedan broj LR kosnica.

Mislim da je vazno kao sto gospodin Dragan kaze proveriti sva LR drustva u fazi zazimljavanja krajem avgusta ili do polovine septembra i intervenisati gde god je neophodno.Bolje je miligram preventive no kilogram lekova.


Van mreže sava mitic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2942
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 11, 2011, 15:16:09 »
Kolega Aco
U nekoliko tema, koje sam rado pročitao, pominjete EV ramove - kao i ovaj deo teksta

U svakom slucaju,planiram da nadam se od iduce godine sva moja LR drustva zapravo budu sa samo 1 standardnim LR telom,kao plodistem,a da ostatak budu uglavnom nastavci sa EV ramovima ili sa DB polunastavcima od 15 cm,gde je deo sa sacem oko 135 mm.Ja naime imam u DB drustvima poluramove koji su od letvica nesto deblijh od EV rama,ali sirih,to su takozvani duboki poluramovi.Od takvih poluramova vec nekoliko godina imam i polunastavke za jedan broj LR kosnica.


Kako ćete smestiti original dimenziju EV ramova mi je jasno za LR košnice.
Imate napravljene nastavke a nosači za EV ramova su na bočnim stranama i stane ih verovatno 12 EV ramova.
Ovo isto primenljivo i za DB 10.
Ali da EV ramove stavite na DB 12 u polunastavku sa visinom za EV ramove / 13 cm visina
nastavka / treba malo dodatnog pojašnjenja.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 11, 2011, 15:41:09 »
Kolega Savo,mozda se nisam najbolje izrazio,oprostite.Na LR kosnicama i DB 10 od ove godine vec imam polunastavke visine 130 mm sa EV ramovima,naravno,popreko oni staju i to bas po 12 sam ja stavio,ramova.Takodje za LR vec imam vise godina polunastavke sa ramovima kao u DB 12cama,ali dubokim poluramovima,sa tankim satonosama i donjim lestvicama,malo deblje nego EV ramovi.Visina im je 150 mm,a deo za sace oko 135 mm.Naravno i u 2 DB 12 ce koliko sam jos ostavio imam takve ramove,mislim,135mm za sace.E kod njih jos nemam EV ramove,jer nemam adekvatne polunastavke,ali ni ne planiram da ih navbavljam,jer cu na prolece da obavezno i zadnje 2 DB 12ce da prepakujem u plodista DB 10,za koje vec imam i EV polunastavke i EV ramove.Naravno da cu iskoristiti i vec postojece poluramove za medista koja vec imam za ramove od 150mm,a koja su za LR ili DB 10 kosnice,pa cu iz medista DB 12ca da prebacim u njih i te poluramove,smatram da su i ono odlicni za medista.
Poenta je da zelim da imam kosnicu koju je lakse pomerati,a sam DB 12 ce ne mogu da mrdnem,kada im je samo debljina plodista daska od 3 CM,a gde jke tezina meda i ostalo....
Takodje kod LR kosnica zelim da izbegnem da pcele iz 1 LR tela treba da zimi prelazi bilo gde,iz razloga sto sa po 1 EV nastavkom ,mislim na prelazne nastavke naravno,koji imaju po 12 ramova,popunjenim medom sto je 12 do 13 kg meda,imaju sve sto im treba,jer je dovoljno takav polunastavak podbaciti krajem avgusta pod LR plodiste i sve je OK za zimu.
 To sam vec primenio kod nekih kosnica i ove godine,jedino sto nemam trenutno sliku,ovo je nakon bagrema,ali sam sada ostavio samo jedno LR telo a nastavak pun meda podbacio ispod vec krajem avgusta ,a ostavio sam i jos jedan polunastavak sa oko 6 KG meda i iznad,jer je tada u jednom LR nastavku dominiralo leglo,sa par KG meda ukupno u celom nastavku.

Van mreže sava mitic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2942
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 11, 2011, 16:35:57 »
Kolega Aco
Sada je posebno sve pojašnjeno.
A posebno ovaj citat.

E kod njih jos nemam EV ramove,jer nemam adekvatne polunastavke,ali ni ne planiram da ih navbavljam,jer cu na prolece da obavezno i zadnje 2 DB 12ce da prepakujem u plodista DB 10,za koje vec imam i EV polunastavke i EV ramove.

Pozdrav iz Aleksinca koga severac polako pritiska i povećava se oblačnost.

Van mreže Slavisa Petrovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 209
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #13 poslato: Septembar 23, 2014, 22:44:38 »
E posto sam procitao dosta o uzimljavanju LR kosnica, u dilemi sam sta da radim po pitanju utopljavanja samih kosnica kako podnjace tako i odozgo...
Imam LR kosnice sa AV podnjacama i gore zbeg sa resetkom i pvc hranilicom klasicno...


http://www.njuskalo.hr/image-bigger/sve-ostalo/kosnice-pcele-lr-3-nastavka-slika-19729742.jpg
Zazimljavanje LR košnice

Kako da utoplim odozgo preko ove mreze i hranilice? Novina, lesonit na mrezicu, gledao sam i folije i najlon preko satonosa,poklopne daske svega, pa stiropor od 1-2cm ispod krova...sta je najbolje u mom slucaju?
Ja sam razmisljao da preko mrezice stavim poklopce od lesonita i preko novine nekoliko listova i tablu stiropora 1cm pod krov, da li je ovo dobro?


A za podnjacu jedni mi predlazu da ne zatvaram u opste podnjacu, drugi da treba... koliko je u stvari dovojlno otvora na letu ili podnjaci za svez zrak da udje pcelama odozdo u kosnicu? Jer svi pricaju o pravilnoj cirkulaciji vazduha u kosnici a nigdje detalja, tako i tako toliko i toliko taj i taj materijal.


Jedni kazu da gore treba otvor da visak toplote izlazi napolje iznad klubeta, a drugi opet stave one folije pa konzerviaraju kosnicu kao sardinu kapi vode vise po foliji iznad klubeta od kondenza, i imam utisak da i jedni idrugi ne grese da je u sustini pcelama samo potrebna dovoljna kolicina hrane kvalitetne hrane i za njih zime nema kako god ih toplili... Znam da i pcelama treba kiseonik naravno, a koliko to treba da bude otvor za vazduh-kiseonik koji je potreban da udje u kosnicu zimi pcelama?


Moj mentor pcelar mi govori da je najbitnije utopliti pcele odozgo novinom sa nekoliko lista da novina upije visak vlage koji nastaje u kosnici i da vlagu odrzava optimalnom kao i stiti prekomerno rasipanje toplote prema gore, a dole mogu samo staviti onu pvc varoznu podnjacu ispod resetke i da je to dovoljno, on ima pune podnjace drvene i odozgo stavlja samo novine i nista vise...tako radi godinama...


Da cujem rec iskusnih kolega po ovom pitanju utopljavanja LR kosnica...


Pozdrav
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #14 poslato: Septembar 24, 2014, 08:37:35 »
Novina upije višak vlage...Ne želim da povlačim raspravu čega sve ima u novinama, ako baš mora papir onda nek bude bez slova (pak papir)...


Po meni ta se novina samo napije vode i postaje leglo bakterija....Ako zazimljavaš na otvorenoj žičanoj podnjači te vlage neće biti i dovoljan je stitopor odozgo na mrežicu i mesto za hranilicu. U tom slučaju treba da sprečiš kontakt pčela sa stiroporom jer će ga pčele progrickati.. Kod mene ne mogu da dohhvate stiropor a ipak mi taj stiropor zatvara sve otvore odozgo. Znači okreneš zbeg hranilicu naopačke, zatvoriš otvor za hranjenje folijom i  stiropor lepo isečeš vrelom žicom (pretraži "stirorez"na forumu) da pokriva odozgo sve komplet...Međutim, ne znam koliko je otvorena podnjača dobra za zazimljavanje pčela na jednom LR nastavku, verovatno je bolje na dva i tada će ih otvorena podnjača "oterati" u gornji...Uglavnom, ne boj se hladnoće nego bolesti i gladi...Ako si to dvoje rešio prezimeće one....A košnicu ne utopljavaš sad, nego na proleće kad krene leglo, sad treba da je rashladiš da smanjiš leglo i  potrošnju hrane..


Otvorena podnjača zimi služi za izlaz vlage (teža od vazduha pa pada dole) i da pčele bolje osete spoljnu temperaturu (da ne bi izlazile na pročisni let dok je previše hladno)...Ono za odvođenje viška toplote od klubeta je velika glupost jer pčela stvara temperaturu u košnici i ako joj je vruće (višak toplote) sigurno je neće stvarati toliko da se ona (toplota) mora odvoditi...Također je otvorena podnjača dobra u borbi protiv ostalih štetočina zimi jer neće ulaziti u hladniju košnicu (glodari)....


Dakle, ako malo pretražiš pronaći ćeš slike gde se u košnici iznutra uhvatio dobar sloj leda ali pčelama to ne smeta....


Sa druge strane ne znam gde ti je pčelinjak, ima tu malo veze i klima.....Trebalo bi da zaštitiš košnice od vetra, da ne dozvoliš da ih sneg potpuno zatrpa (moraju imati bar malo vazduha), da uginule pčele ne zatvore leto...Dovoljno je samo jedno leto na košnici zimi jer je aktivnost pčela minimalna a treba sprečiti promaju u košnici  (ventilacija DA, promaja NE) znači ako je otvorena podnjača ,otvoreno donje leto, a odozgo treba da je potpuno zatvoreno, a ako je puna podnjača onda se malo otvori gore (ja preferiram otvorenu podnjaču jer topao vazduh izlazi na gore pa mi nekako logičnije da otvor treba da bude dole)...