Košnice Voja

Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih => Lečenje Pčela => Ostale vrste bolesti => Temu započeo: Рајко Борић Januar 02, 2019, 09:37:21

Naslov: Лотмарија
Poruka od: Рајко Борић Januar 02, 2019, 09:37:21
Lotmaria passim (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355176/) је недовољно истражени паразит који напада дебело црево пчела од чега многе угину. Установљено је у Швајцарској да је 46,7% пчелињих друштава заражено ноземом а 82.5% лотмаријом.

Например:  успешан, предузимљив, способни велепчелар видео слијед (трагове измета по снегу и кошници) и закључио да  му је 40 од 400 друштава оболело од ноземозе (мада је вероватнија лотмариоза (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355176/)).

Два месеца није било услова за прочисни. Искуство му говори да ће зато већина заражених друштава страдати. Туга и трошак око 2000 евра? Шта ће он да предузме?

-   Ништа тј. систем „неће ваљда“
-   Однесе пчеле на анализу па
-   Примени неки од расположивих лекова за ноземозу у нади да уништавају и лотмарију
-   Организује ванредни прочисни лет

Да ли неко зна више о томе како се зими спроводи термички начин сузбијања варое?
Можда у празној, загрејаној гаражи? Или у камиону хладњачи?*
Помоћу 4 Термокутије Руси (http://spos.info/forum/index.php?topic=2022.msg619223#msg619223) су обрађивали по 30 друштава током осмочасовног радног времена.
Претпостављам (ако су у топлој просторији), док се то ради, или кад их истресу из коморе, пчеле ће се олакшати. Што ће им повећати шансу да опстану. И кренуће у пролеће без иједне варое. Две муве једним ударцем? Сат-два за прање и дезинфиковање гараже ми се чини малом ценом за то.
Док не набавимо или направимо термокутије за легло (https://www.varroa-controller.com/en_GB/), додатна мера је уништавање легла? (например у замрзивачу)


* Јача удружења би можда могла да конкуришу за средства да купе и прилагоде стари камион- хладњачу у који стане око 50 кошница па да обилазе пчелињаке? (наравно, обавезна стерилизација после сваког пчелињака)