Pčele tokom zime jedu med i to bez cvetnog praha, jer cvetni prah u hrani opterećuje zadnje crevo pčele i doprinosi bržoj kristalizaciji meda. Iz tog razloga pčele kod sakupljanja filtriraju med od cvetnog praha i lageruju u ćelije dok cvetni prah lageruju posebno, prekrivaju ga medom i on služi za negovanje legla. Pčele kao jedinke najviše jedu cvetni prah posle izlaska iz ćelije tako da je nivo belančevina u telu pčele najviši u prvih 5-6 dana života. Ovako visok nivo belančevina održava se do oko 15 dana života. Postankom izletnicama pčele prestaju da jedu cvetni prah i nivo belančevina se postepeno smanjuje. Iz toga mora da bude jasno da svako dodavanje cvetnog praha ili njegove zamene ( kvasac i slično ) u neaktivnom zimskom periodu pre podsticajnog prehranjivanja mogu biti samo štetni. Taranov u već više puta citiranoj knjizi "Hrana i ishrana pčela" na 44.strani stoji: „Specijalno sproveden ogled primene meda sa povećanom primenom polena za zimovanje pčela pokazao je, da pčele, hraneći se takvim medom, oboljevaju od proliva i umiru. Zbog toga prečišćavanje meda od viška polena veoma je važno za uspešno zimovanje pčela.“