Autor Tema: Pogace za prihranu  (Pročitano 47562 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #30 poslato: Januar 29, 2011, 15:34:46 »
Takođe mislim kao i kolega Milić da su pčele u nekoj fazi hibernacije.

Ja to na svim predavanjima navodim kao faza poluhibernacije pčelinje zajednice.
U suštini polovina ili ne znam tačno koliki procenat pčela se nalazi u fazi hibernacije i smanjenog protoka materija u organizmu dok drugi deo pčela koji čine omotač u pčelinjem klubetu nisu u toj fazi nego u stanju pokretljivosti, kada održavaju unutrašnju temperaturu u klubetu na potrebnom nivou.

Inače o ovom bi mogli otvoriti novu temu i ove postove vezane za hibernaciju pčela i pčelinje zajednice prebaciti u nju, jer će ove informacije kada se tema proširi ostati skrivene za mnoge pčelare koji bi o tome želeli da nešto više pročitaju.

Pozdrav svima......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #31 poslato: Januar 29, 2011, 19:40:23 »
Kolega Vojo,

jako uvažavam Vaše mišljenje kao i mišljenje kolege Milića i posebno mi je drago da možemo da prodiskutujemo o ovoj temi detaljnije.

Proces hibernacije, kod životinja, podrazumeva biološko prilagođavanje ekstremnim uslovima kada u prirodi nema hrane da bi
jedinke opstale i preživele.

U procesu hibernacije jedinke se ne hrane.
Pčele, iako su sa smanjenim metabolizmom, u zimskom periodu uzimaju i troše hranu.
Mislim da ćete se složiti sa ovom konstatacijom. Jer da ulaze u proces hibernacije, priroda bi to
davno obezbedila i regulisala, da bespotrebno ne gomilaju velike rezerve hrane. Sistem bi bio identičan kao kod bumbara zimi.
Rezerve bi se gomilale u organizmu.

U procesu hibernacije smanjuje se temperatura tela. Kod pčela u unutrašnjosti klubeta, i kada je najhladnija zima, temperatura nije
ni blizu spoljnoj temperaturi. Pre se može reći da je jednaka temperaturi koju mi imamo zimi u našim kućama. Na primer, odgajivači
bumbara, ostavljaju matice bumbara u zamrzivaču celu zimu sve do proleća kada ih naseljavaju u pripremljena staništa. Sa pčelama
to nikako ne bi prošlo jer ni jedna ne bi preživela.

U procesu hibernacije jedinke se ne kreću. Pčele, kada je i najhladnija zima, pomeraju se za hranom.
Tačno se zna koja je prosečna potrošnja hrane, tokom mirovanja, u zimskom periodu.

U procesu hibernacije jedinke ne stvaraju potomstvo. Matica kod pčela može da polaže jajašca i u mesecu januaru,
a to zavisi od njihovog osećaja i predviđanja vremenskih prilika u prirodi.

Pčele tokom zime proizvode matičnu mleč jer da to ne rade ni jedna matica ne bi preživela. Koliko je bilo pisanja od
strane pčelara, da su tokom zime ostali bez matica iako su rezerve meda bile više nego dovoljne i da su društva preživela
ali da matica nije. Zalihe perge nisu bile dovoljne da pčele mogu da ishrane maticu tokom zimskog perioda i proizvedu
dovoljne količine matične mleči.

Slažem se da pčele tokom zimskog perioda ulaze u stanje mirovanja, letargije i smanjene aktivnosti. Pa ni mi zimi
ne obrađujemo polja, ne kopamo i ne oremo a i nismo tada u hibernaciji. I kod nas je tada smanjena aktivnost.

Puno pozdrava



Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #32 poslato: Januar 30, 2011, 00:58:32 »
Kolega Vojo,

jako uvažavam Vaše mišljenje kao i mišljenje kolege Milića i posebno mi je drago da možemo da prodiskutujemo o ovoj temi detaljnije.

Proces hibernacije, kod životinja, podrazumeva biološko prilagođavanje ekstremnim uslovima kada u prirodi nema hrane da bi
jedinke opstale i preživele.

U procesu hibernacije jedinke se ne hrane.
Pčele, iako su sa smanjenim metabolizmom, u zimskom periodu uzimaju i troše hranu.
Mislim da ćete se složiti sa ovom konstatacijom. Jer da ulaze u proces hibernacije, priroda bi to
davno obezbedila i regulisala, da bespotrebno ne gomilaju velike rezerve hrane. Sistem bi bio identičan kao kod bumbara zimi.
Rezerve bi se gomilale u organizmu.

U procesu hibernacije smanjuje se temperatura tela. Kod pčela u unutrašnjosti klubeta, i kada je najhladnija zima, temperatura nije
ni blizu spoljnoj temperaturi. Pre se može reći da je jednaka temperaturi koju mi imamo zimi u našim kućama. Na primer, odgajivači
bumbara, ostavljaju matice bumbara u zamrzivaču celu zimu sve do proleća kada ih naseljavaju u pripremljena staništa. Sa pčelama
to nikako ne bi prošlo jer ni jedna ne bi preživela.

U procesu hibernacije jedinke se ne kreću. Pčele, kada je i najhladnija zima, pomeraju se za hranom.
Tačno se zna koja je prosečna potrošnja hrane, tokom mirovanja, u zimskom periodu.

U procesu hibernacije jedinke ne stvaraju potomstvo. Matica kod pčela može da polaže jajašca i u mesecu januaru,
a to zavisi od njihovog osećaja i predviđanja vremenskih prilika u prirodi.

Pčele tokom zime proizvode matičnu mleč jer da to ne rade ni jedna matica ne bi preživela. Koliko je bilo pisanja od
strane pčelara, da su tokom zime ostali bez matica iako su rezerve meda bile više nego dovoljne i da su društva preživela
ali da matica nije. Zalihe perge nisu bile dovoljne da pčele mogu da ishrane maticu tokom zimskog perioda i proizvedu
dovoljne količine matične mleči.

Slažem se da pčele tokom zimskog perioda ulaze u stanje mirovanja, letargije i smanjene aktivnosti. Pa ni mi zimi
ne obrađujemo polja, ne kopamo i ne oremo a i nismo tada u hibernaciji. I kod nas je tada smanjena aktivnost.

Puno pozdrava



Poštovani Mario,
Hvala Vam na ovom pojašnjenju. Taj proces mirovanja ja sam po svojoj slobodnoj proceni nazivao poluhibernacijom.

Pozdrav svima......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dimitrije Nikolic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 178
  • Pol: Muškarac
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #33 poslato: Februar 07, 2011, 19:00:20 »
Evo kako izgleda pogaca,postavljena 08.01.2011 koju sam sam spravljao.
A ove dve kako izgleda drustvo 07.02.2011.

Van mreže Vojko Aleksic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 538
  • Pol: Muškarac
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #34 poslato: Februar 07, 2011, 22:26:35 »
Pogača stimuliše maticu i ujedno služi kao toplotni izolator.

Na najlonu se kondezuju kapi vode, pa je pčele koriste kada ne mogu da izaću iz košnice.

Van mreže Milan Vujovic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rutosi-Nova Varos i Celice-Priboj
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #35 poslato: Februar 03, 2012, 16:42:06 »
Pri kojoj najnižoj temperaturi se sme otvoriti košnica da bi se ubacila pogača.Na jednom društvu ulice na šperi ispod mreže u podnjači su već do kraja košnice,dali smem rizikovati da ubacim pogaču ili da rizikujem pa da čekam neki topal dan.Da napomenem da nisam nikad stavljao pogače.Rizik kako god okreneš.

Van mreže Vojko Aleksic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 538
  • Pol: Muškarac
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #36 poslato: Februar 03, 2012, 17:10:09 »
Ја отварам на свим температурама, само да није вејавица и да не пада киша.

Погача може и да спасе друштво ако крене у страну, па поједе сву храну, а у међувремену се на тој страни зачело легло и зима стегла, те се не могу померити и доћи до хране на другој страни.

Само из тих разлога стављам погачу.

Ове године је нисам ставио, а купио сам само 20. Треба ми још 40.

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #37 poslato: Mart 09, 2014, 12:26:16 »
На овој теми већ дуго ништа није писано а мислим да се има шта рећи. Много је тога написано али није на одмет подсјетити се и по нешто додати, прикладно тренутку.
Још је актуелна  проблематика "погаче, да или не и када?"
Различити предавачи шаком и капом дају рецептуре за њихов састав шећерно-медног тијеста, и обогаћеног и оног "осиромашеног".

Да се разумијемо, немам апсолутно ништа против погаче као нужне интервенције у спасавању друштва од глади. Ту нема никакве дилеме, бар је не би требало бити. Ако на вријеме, крајем љета, нисмо обезбиједили довољну количину зимских резерви у протеклих мјесец-два имали смо проблем. И сам сам имао два таква друштва гдје се морало интервенисати.
Вегетација у зависности од врсте до врсте је кренула доста раније у односу на некакав просјек и значајан унос полена био је евидентан са мањим прекидима у протеклих тридесетак дана; тако је бар на мом терену. Према извјештајима са терена тако је и у ширем региону. Далеко од тога да је дошло до блокаде плодишног простора, али је чињеница да перге за сада има  довољно, у складу са тренутком.

Због наведеног не видим сврху, да ако већ дајемо погаче, да их обогаћујемо протеинском компонентом у виду квасаца, сојиног брашна или млијека. Протеински комплекс полена је свакако неупоредиво квалитетнији од онога из различитих суплемената и сигурно неће проузроковати непотребне проблеме што се за овај други баш и не може тврдити.
Дакле, ако већ иде погача као вид допуне хране или вид подстицаја у развоју друштва, боље да буде обична угљикохидратна са евентуално додатим витаминима и минералима, никако протеинском компонентом.

Van mreže marijan barić

  • Gost
  • *
  • Poruke: 3
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: sveta marija
Odg: Pogace za prihranu
« Odgovor #38 poslato: Mart 17, 2014, 20:18:22 »
Šećerno-medno testo sadrži 26% meda, 73,8% šećera u prahu, 0,18 pitke vode i 0,02% sirćetne kiseline.
Med pre pripreme testa treba da bude na temperaturi 40-45 st.C oko 24 časa.
Kvalitet testa zavisi od veličine čestica šećera (ne veće od 0,2mm)
Umesto meda može se upotrebiti invertovani šećer.
Tada testo sadrži 70% šećera u prahu, 29,8% invertovanog sirupa, 0,1% pitke vode i 0,03 sirćetne kiseline

Izvor: Pčelovodstvo (učebnik) - Krivcov, Lebedev, Tunikov, izdanje 2007, str.237-238
lijep  pozdrav  evo nekoliko  recepata  za  izradu  pogača  kod  kuče...
izrada pogača u kučnoj radinosti
PostPostao/la barni 01 » 02 sij 2013, 23:04

Evo nekoliko načina izrade pogača i potrebni sastojci.

potrebni sastojci:
10 kg šećera , 4 % svježeg kvasca ,1 ampula vitamina B ,10 gr vitamina C , 12 % meda (1,20 kg) , 4 % vode ( 4 dcl) . Ulja dodati na 100 kg 4 žlice.
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
Obezmašćeno sojino brašno 3% ,Obrano mlijeko u prahu 3% ,C vitamin 1g/kg gotove pogače ,Cedevita 1-1,5 kg na 100 kg pogače ,Pivski kvasac 6%
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
25 kg mljevenog šečera,kili mlijeka i prahu, kilo peluda,pola litre ulja jestivog, 1,5kg meda, o,5 grama limunske kiseline,ili c vitamina.
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
izrada pogače kuhanjem od kristala šečera.
1 litar vode, 5 kg secera u kristalu, 1,25 kg meda i sok od jednog limuna.
Kada voda prokljuca sipati sav sečer u lonac /pozeljno dublji/ i dodati sok od limuna i mješati.
Na jakoj vatri, za oko 15-tak minuta zagrijani sadrzaj uz obavezno stalno mješanje pocinje da vri. Pri tome izbija bjela pjena i cijela masa naraste, pa je treba stalnim mješanjem zaustaviti da ne iskipi. Uz stalno mješanje drvenom kuhačom, posle oko 3 do 5 minuta nivo sadržaja u loncu se smanjuje i lonac se skida sa vatre. Dodajemo dobro otopljeni med, ponovo vračamo na vatru uz stalno mješanje. Kada se nivo smiri uzima se prva proba, kapanjem nekoliko kapi tečnosti na ttanjur. Nakapanu masu što prije ohladiti i pipnuti suhim prstom, ako se ljepi kuvati jos dva-tri minuta i ponoviti probu, ako se masa ne ljepi za prst , lonac skinuti sa vatre. Uz stalno mješanje sadrzaj u loncu se hladi i menja boju, prvi znak kristalizacije. Lakse je sipati vrečke dok je sadrzaj topao.

potrebni sastojci:
25 kg secera u prahu,1,5 kg svezeg kvasca za ktuh, 1,25 kg meda i 1 litar vode.
U posudu staviti isitnjen kvasac i pomesati sa 1 kg secera u prahu. Sacekati reakciju i nastajanje tecne mase /oko 5 minuta/. U takvu tcnost dodati med i vodu i kuvati /vrenje 5-10 minuta/ kako bi inaktivirali kvasce. Ovu vrelu masu odmah sa grejnog tela sipati u ,mesalicu i dodati preostali secer.

potrebni sastojci:
1 kg meda, 0,5 kg secera uprahu, 0,7 kg sojino odmasceno brasno i 2 tablete olegovita.
Tablete samljeti i rastopiti u malo tople vode, dodati u otopljen med kao i sojino brasno i sečer
u prahu i dobro umesiti.

potrebni sastojci:
30 kg sečera u prahu. 6 kg meda. 300 grama samljevenog bijelog luka, 30 tableta vitamina B samljeti, 0,6 litra jabukovog octa i vode po potrebi.
Sve ovo dobro umjesiti u mješalici.

Pet djelova sečera u kristalu dodaje se u jedan dio vode (5
kg.sečera + 1 l. vode), koji ključa uz stalno mješanje. Važno je da se sečer
stalno mješa, dok se sa svim ne otopi, da ne zagori. Kada masa provri
nastavlja se sa kuhanjem. Da li je masa dobro kuhana proveravamo kašikom
sa malom količinom mase, koju stavljamo da se ohladi. Ako se zgusnuta masa
ne lijepi za prste znaći da je dobro kuhana, u suprotnom treba nastaviti
kuvanje. Tako skukanu masu izlivamo u ranije pripremljene pvc tanjire ili
kalupe oblozene papirom ili najlonom, gde ce se ohladiti u obliku ploca.
Takve pogace su po tvrdoci veoma tvrde, ali se lako krune i lako tope u
ustima, pa ih pčele dobro iskoriste.

16 kg. sečera u kristalu rastopiti u 4,5 litara vrele vode. Kada
masa provri dodati 60 gr. limunske kiseline (acitron).Ova masa treba da
vri na tihoj vatri 30 - 45 minuta. Ova masa se poslije topla meša sa 50 kg.
sečera u prahu i time se dobija oko 60 kg. vrlo kvalitetnih pogača, koje i
posle godinu dana izgledaju elastične kao da su tek napravljene.
Tiesto se stavlja u vrečice od malo debljeg najlona, jer ako je najlon
tanak, posto pojedu pogaču, pčele se mnogo muče sa izbacivanjem iste iz
košnice. Ako je najlon deblji pčele ga neče dirati.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zgVw6qrTCY4
pozdra...