Pčelinji proizvodi > Polen

Polen-čuvanje, period dozvoljenog skidanja

(1/2) > >>

Martin Miljkovic:
Poz članovima,
koliko sam ja pronašao polen ostaje u stanju u kom može da se iskoristi 2 dana. To znači da nakon toga izgubi 80-90% svoje hranljive vrednosti. To dalje znači da je neophodno da se čuva na adekvatan način tj. na niskim tempreaturama da bi mu se očuvala hranljiva vrednost. (Ne sećam se tačno celog procesa pripreme tj sušenja)

Ovo je veoma bitno iz više razloga. Jedan od njih je taj što se polen koristi kao prihrana u prolećnim pogačama (umesto surogata poput kvasca) i tako se podstiče povećano nošenje matica. Postoje naravno različite situacije i na osnovu toga društva treba ili ne dodavati polen. Pravilo je (koliko se sećam) da se jačim društvima pravi polenska pogača.

Druga je tema ljudska dopuna ishrane polenom. Ako se koristi i prodaje neophodno je da se drži u prodavnicama u frižideru. Slično je i sa matičnim mlečom.

Ovo znači više posla za pčelara i često odlaženje i dolaženj na pčelinjak.

Inače u literaturi se nalazi da je dozvoljeno držati hvatalice za polen NAJDUŽE 3 dana da se ne bi poremetila ishrana legla i da dalje ne bi leglo a dalje i matica odumrla ili obolela u nedostatku zdravih mladih pčela. Nakon ta tri dana sledi perion od (čini mi se) mesec dana u kom se ne smeju vršiti skidanje polena.

Sinisa Mirovic:
I na tarabi pise svasta pa nije tako i u literaturi.
Veliki broj pisaca nikad nije ni sakupljao polen niti mlec.Ja sam jednom pisao da ja sakupljam mlec u sred bela dana ispod drveta gde presadjujem pa bilo vetra kise ili sunca i nema problema,a literatura kaze zagrejana prostorija lonac sa vodom da isparava voda itd.sam Lebedev je rekao da je cuo da neki pcelari u Turskoj presadjuju na otvorenom?
Sad mozes misliti on pcelarski mag nezna da to presadjuju svi koji su pokusali ,a da ono sto pise po knjigama mozes baciti u vodu.Udaljih se ja od teme, polen je najbolje zamrznuti i kad dodje vreme pomesati sa medom ili koristiti rastvoren u vodi ,caju ,mleku.
Zasto?
Zato sto zamrznut polen i posle 10 god.moze da izvrsi oprasivanje kao sto na mlec iz zamrzivaca i posle 7 god mozes proizvesti maticu.
Sto se tice susenja to je vec trgovacka zamka lakse je manipulisati i cuvati polen i liofilizirani mljec ali oni u sustini nisu vredni jer niti suvim polenom mozes oprasiti biljku niti mlecom u prahu mozes proizvesti maticu. Ali trgovina je trgovina i ona diktira nacin plasiranja.Sad zamisli kad bi svaka prodavnica imala zamrzivac u kome se cuva mlec i polen glupu jel da.
Trgovina odredjuje sve pa i cene meda zato je bagremov najskuplji na otkupu ,ne zato jer je najkvalitetniji nego sto se najsporije kristalise i tako najlakse prodaje.

sirka pavel:
Kolega Siniša,možeš li mi reći koliko dugo polen sadrži korisne materije i korisne bakterije ako se odmah svež pomeša sa medom? Naravno,ako imaš verodostojne podatke.

Zbog lakšeg čuvanja.

Sinisa Mirovic:
Neznam ali prepostavljam dugo posto je tu med konzervans.

sirka pavel:
Hvala ti na odgovoru,moraćemo malo da "prekopavamo " po literaturi i da "guglamo" po internetu.

U svakom slučaju, slažem se sa tobom.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju