Pčelinji proizvodi > Polen

Polen-čuvanje, period dozvoljenog skidanja

<< < (2/2)

stevanovic sveto:
"Sakupljeni polen se suši u ormarima-sušarama pri temperaturi 38 do 41 oC, do vlažnosti ispod 10%... Ako je vlažnost sirovog polena 30 do 35% sušenje polena traje oko 72 časa, a ako je vlažnost 20 do 25% sušenje traje 18 do 20 časova...
Pri pravilnom čuvanju osušeni polen gubi, posle 6 meseci, 20 do 25% svojih lekovitih svojstava, posle godinu dana gubi 40 do 45%, a posle dve godine gube se u potpunosti lekovita svojstva polena..."

Prof. dr N. I. Krivcov, prof. dr V. I. Lebedev    Tehnologija proizvodnje pčelinjih proizvoda

Ja svoj sakupljeni polen odmah po oduzimanju stavljam u zamrzivač tako da on gubi još manje svoja svojstva. Tako smznut posle mešam sa medom i propolisom. Polen se u medu veoma lako izmeša i posle dan dva se potpuno rastopi. Pozdrav.

Vladimir Todic:
Свето, ти не сушиш полен пре стављања у мед?

Vojo Brstina:

--- Citat: Vladimir Todic  Avgust 11, 2023, 15:14:57 ---Свето, ти не сушиш полен пре стављања у мед?

--- Kraj citata ---
Владо пријатељу Свето је последњу поруку у овој теми написао пре 12 година.

Многи пчелари не суше полен пре стављања у мед.
Свеж полен стављају у кесице и у замрзивач а затим приликом врцања меда у тегле са медом.
Синиша је овде све појаснио :

--- Citat: Sinisa Mirovic  Jun 05, 2012, 10:01:13 ---I na tarabi pise svasta pa nije tako i u literaturi.
Veliki broj pisaca nikad nije ni sakupljao polen niti mlec.Ja sam jednom pisao da ja sakupljam mlec u sred bela dana ispod drveta gde presadjujem pa bilo vetra kise ili sunca i nema problema,a literatura kaze zagrejana prostorija lonac sa vodom da isparava voda itd.sam Lebedev je rekao da je cuo da neki pcelari u Turskoj presadjuju na otvorenom?
Sad mozes misliti on pcelarski mag nezna da to presadjuju svi koji su pokusali ,a da ono sto pise po knjigama mozes baciti u vodu.Udaljih se ja od teme, polen je najbolje zamrznuti i kad dodje vreme pomesati sa medom ili koristiti rastvoren u vodi ,caju ,mleku.
Zasto?
Zato sto zamrznut polen i posle 10 god.moze da izvrsi oprasivanje kao sto na mlec iz zamrzivaca i posle 7 god mozes proizvesti maticu.
Sto se tice susenja to je vec trgovacka zamka lakse je manipulisati i cuvati polen i liofilizirani mljec ali oni u sustini nisu vredni jer niti suvim polenom mozes oprasiti biljku niti mlecom u prahu mozes proizvesti maticu. Ali trgovina je trgovina i ona diktira nacin plasiranja.Sad zamisli kad bi svaka prodavnica imala zamrzivac u kome se cuva mlec i polen glupu jel da.
Trgovina odredjuje sve pa i cene meda zato je bagremov najskuplji na otkupu ,ne zato jer je najkvalitetniji nego sto se najsporije kristalise i tako najlakse prodaje.

--- Kraj citata ---

Поздрав драгим пријатељима....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju