Alati i oprema za pčelarenje > Alpska košnica

Алпска кошница, модификације и рад са овом кошницом

(1/2) > >>

Momcilo Cosovic:
Поштоване колеге,
иако влада велико шаренило кошница како код нас тако и у окружење овај тип кошнице сигурно заслужује да се и о њој напише неколико ријечи. Како планирам направити пар комада за пробу све информације би ми добро дошле.
Конструктор је француски пчелар Роже Делон који је исту патентирао и за свој патент добио неколико награда. Кошница је једноставне конструкције, настављача је и чини је више наставака (различите висине). Оригиналну кошницу сачињавају подњача, више наставака унутрашњих димензија 300/300/215 мм поклопна даска и кров. Код нас се ова кошница израђује са различитом висином наставака од 170, 215 и 230 мм. Дебљина стијенки наставака је 30 мм и оно што је мени карактеристично је заштита кошнице и то изнутра и извана. Изнутра посебном смјесом а са вањске стране бојом алуминијума. Изворно кошница нема назив алпска него "stable climate hive" односно кошница са регулисаном микроклимом (слободан превод). Главна карактеристика је да се друштво развија врло слично као у дупљи дрвета односно у простору мањег пречника.
На интеернету се може наћи доста о овој кошници. Мени је најупечатљивији фил руса Владимира Хомича који је за свој пчелињак усвојио наставке висине 108 мм и поједноставио оригиналну конструкцију рама. Пчелари кажу и слажу се да пчелиња друштва у овим кошницама лако зимују и у прољеће се брзо развијају а то су најкритичнији периоди у животу пчелиње заједнице.
Ово је укратко о овој кошници а обзиром на сличност у раду ове и РВ кошнице надам се да ћу од учесника овог форума моћи добити вриједне информације.
Поздрав

Momcilo Cosovic:
Претпостављам да су сви који су имали интересовања за ову кошницу видјели Хомичев филм а ево и линка (који се  може наћи и на Хомичевој страници) за слајд шоу презентацију његовог пчелињака у 2011. години.
http://www.nashe-pchelovodstvo.ru/load/video/video_penzenskikh_pchelovodov/slajd_shou_alpijskij_ulej_paseka_khomich_2011_god/54-1-0-119

Momcilo Cosovic:
ево једног занимиљивог филма о раду са малоформатним квадратним кошницама
[ Neispravan YouTube link ]

Vojko Aleksic:
Malo je komplikovana izrada nastavaka i malo je nestabilna zbog visine. Zato mora da je veže za stub, a to malo komplikuje stvar. Neka, hvala!

Očigledno da je ovo nova košnica jer nije mnogo ulepljena propolisom.

Momcilo Cosovic:
Ништа превише компликовано осим вањског фалца. Иначе руси ово практикују не само због помјерања наставака већ и због хладног ваздуха. На овај начин и пчеле мање лијепе наставке. Ако си пажљиво слушао поента је у томе што свега 400 гр пчела колико их је ушло у зиму идуће године уради заиста доста. Микроклиматски режим мањих кошница омогућује да од укупног броја пчела има више сабирачица а и зрење нектара и претварање у мед иде брже. Да је нестабилно у томе се слажем у потпуности.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju