Pčelinja paša > Medonosno bilje
cicoka
stevanovic sveto:
ČIČOKA, morska pena, topinambur
Višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1 do 3 m. Stabljika uspravna, hrapava, u gornjem delu najčešće granata i dlakava. Listovi sa drškama, jajasti, šiljati, grubo nazubljeni, hrapavi. Cvetovi prijatnog mirisa, žuti, sakupljeni u pojedinačnim uspravnim glavičastim cvastima, na vrhu stabla ili grana. Čičoka je stabljikom, listom i cvetom slična suncokretu (Helianthus annuus L.), sa kojim je u srodstvu.
Cveta od avgusta do oktobra. Dobro medi, a daje i dosta polena, pa je pčele masovno i neprekidno po ceo dan posećuju, što potpomaže njihov jesenji razvoj i stvaranje zaliha hrane za prezimljavanje.
U divljini raste na plodnim zemljištima, pored puteva i železničkih nasipa, kao i po ivicama njiva. Gaji se u kulturi, za ljudsku i stočćnu ishranu. Dekorativni cvetovi su veoma pogodni za aranžiranje buketa u vazama.
Razmnožava se semenom i krtolama koje se sade u kasnu jesen ili rano proleće. Jestiva je biljka. Za ljudsku ishranu se upotrebljavaju krtole, najbolje presne. Posebno se preporučuje za ishranu dijabetičara.
Korisna je i kao krmna biljka. Od stabljika se priprema dobra silaža, a krtole se koriste kao sveža stočna hrana. Zbog oskudice paše u vreme cvetanja čičoke, ovu korisnu biljku potrebno je što više gajiti u blizini pčelinjaka.
Veroljub Umeljić Atlas medonosnog bilja I
Milos Vuletic:
probacu da zasadim ove godine pa cu vdeti
stevanovic sveto:
Možda sam ipak trebao da ih zasdim u jesen, jer su neke krtole počele da buđaju. Pozdrav.
Jasmin Ucambarlic:
U mene sestra ima povisen secer pa ja posadio u basti par kom. kao krompir.Masa toga rodi ali kasnije problem nemozes iskorjeniti i malo parce ako ostane u zemlji pusti u proljece stabljiku.
stevanovic sveto:
Za dvorište je problem, ali ako se posadi u njivi ili bašti onda je to lakše održavati. Jednostavno, kad se menja kultura onda se ostaci krtola izoru a posle je lako skloniti i ostale. Slično je i sa krompirom. Pozdrav.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju