Košnice Voja > Eko Voja
Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama
Boris Salaj:
Rešio sam da zasnujem novi pčelinjak od nule. Planiran je kao stacionaran, a pošto mi je izbor lokacije jako uzan za početak će biti na otvorenom pored njiva. Ovde ću postavljati precizne izveštaju o napretku i radu, poželjne i dobrodošle su sve sugestije pa ako ovo nije mesto za ovu temu nek je admin premesti na mesto koje će odgovarati....
Izbor je pao na Eko Voju zbog:
1. male veličine (težine) nastavka... mlađi biti neću a imam i dva klinca koje bih želeo da uvedem u svet pčelarenja
2. osobine da se ram ne mora užičavati ( ne zbog posla nego zbog izbegavanja svega neprirodnog u unutrašnjosti košnice jer je opredeljenje kvalitet a ne kvantitet)
3. osobine da se ne postavljaju satne osnove ( ako i treba onda je to minimalno, a opet je razlog kao pod 2)
4. moje osobine da sam sklon da se priklonim novinama...
bilo kako bilo krećemo sa 10 eko voja naručenih kod g.Ajdanovića pa il pokojnik il pukovnik...
Dragan Stantić:
Taj izbor lokacije, pored njiva, može biti jako problematičan, u uslovima intenzivne poljoprivrede ratari koriste svakojake herbicide i insekticide i možeš imati problema zbog toga, sve zavisi šta je posejano i sa čim se prska, a i da li su svuda okolo samo njive ili si recimo između njiva i šume naprimer. Probaj pronaći povoljniju lokaciju. U svakom slučaju želim ti srećan početak.
Boris Salaj:
Pa trenutno je tako i svestan sam problema ali je to u okolini teško izbeći... Vojvodina je to, znaš i sam... Trenutno su dve opcije u igri jedna pored kanala DTD (150 m) gde ima nešto šumaraka i vikendica (ali pčelinjak bi mogao-morao biti na placu ravnom bez zasada i druga pored 400 kV trafo stanice gde radim. Čini mi se da je mesto pored kanala ipak bolje jer je to građevinska zona, ima nešto vikendica, a od lokacije pored trafo stanice me odbija blizina magistralnog puta i uticaj EM zračenja na pčele, kao i uticaj pčela na kolege na održavanju (ne verujem da su skloni apiterapiji za vreme pregleda DV)...
Milan Stojanovic:
jesi kupio kosnice ?
Koliko si platio?
Sta si kupio?
Dali je moguce za pocetak kupiti samo po dva nastavka za svaku pa onda dokupljivati ili sam praviti nastavke .
Jel je potrebno za pocetak izvuci satne onove?
Boris Salaj:
Košnice još nisam kupio ali sam ih naručio u Bečeju pre dva dana za kraj februara a tek juče pročitam da se ljudi žale na kvalitet rada iste radionice... ne bih da paničim, al još ni počeo nisam a problemi počinju ničim izazvani...Verovatno to tako mora da bi proradio najveći pokretač INAT...Koliko sam uspeo da saznam po forumima cena se kreće oko 60-65 € po kompletnoj a ima više radionica koje ih prave, ako malo potražiš i voljan si i sam da ih praviš postoje i nacrti..
Odlučio sam se za EV pa je zato i postavljeno u ovom delu foruma...
Pojedinačno kupovina nastavaka verovatno zavisi od proizvođača, kako se dogovoriš..
Satne osnove moraš izvući na početku,i to svaki drugi ram da pčelama odrediš pravac kojim će graditi saće, a na svaku satonošu napraviti traku voska odozdo kako bi samo nastavile izgradnju saća koliko sam shvatio, jer ti se može desiti da ako naseliš pčele u košnicu bez SO one izvuku saće tako da ti bude nemoguće da izvučeš ramove bez totalnog oštećenja saća( i prosipanja meda, gnječenja pčela i sl.) zato što su ramovi u različitim nastavcima kod ove i RV zakrenuti za 90 stepeni. Postoje detaljna uputstva od strane domaćina foruma (pronalazača ove dve vrste košnica) da ja ne pametujem...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju