Košnice Voja > Eko Voja

EV ram

(1/19) > >>

zoran vrhovski:
Evo jedne ideje kako bi mogli postavljati satne osnove u EV ram,a možda i u RV. Radi se o običnim čačkalicama,pretrgnutim na pola,i zabijenim u prethodno izbušene rupe.
Nismo još probali u praksi,ovako izgleda super,i prednost je da možemo osnove postavljati u okvire i zimi,a sa čicom baš i nije tako.
Mišljenja i komentari poželjni.
pozdrav svima !
EV ram

Uploaded with ImageShack.us

Dragan Petkovic:
Nesto slicno.....

http://pcelinjak.hr/index.php/Nove-tehnologije/fustisovo-uvotavanje-bez-uiavanja.html[ftp]

Vojo Brstina:
Bravo momci! Sviđa mi se ovo što ste prikazali. Na Zoranovom pokazanom primeru jasno se vidi slobodan prostor od nekoliko milimetara od osnove do donje letvice EV rama što je veoma bitno.

Pozdrav svima....

Рајко Борић:

--- Citat: Vojo Brstina  Januar 26, 2013, 22:41:49 ---slobodan prostor od nekoliko milimetara od osnove do donje letvice EV rama što je veoma bitno.

--- Kraj citata ---
Зашто?

Vojo Brstina:
Rajko, osnove se u toploj košnici i na toplom vremenu, posebno ako su izložene direktnom suncu i ako pčele ne zauzimaju preko 80% prostora u košnici počnu opuštati i dolazi do krivljenja saća u donjoj zoni rama. To je u EV ramovima daleko manje izraženo nego što je to slučaj da drugim višim i dužim ramovima ali ipak može da se dešava u uslovima koje sam opisao.
Pčelari radi boljeg iskorišćavanja na primer burne bagremove paše, posebno oni koji doseljavaju košnice iz udaljenih krajeva i nisu u mogućnosti da postepeno dodaju ramove i nastavke, dodaju mnogo više prostora to jest ramova i nastavaka nego što pčele mogu da pokriju.
 Ako još u ramovima postave osnove do dna letvice eto problema...
I taj problem može da se popravi isecanjem donjih delova iskrivljenog saća. Pčele to sve poprave u narednoj paši tako što nadograde novo saće ali to obično bude trutovsko saće ako u košnicama nema dovoljno trutovskog saća.

Pozdrav svima....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju