Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Rensonova metoda

(1/34) > >>

Valon Mustafi:

--- Citat: Valon Mustafi  Jun 03, 2010, 11:10:09 ---  Откако ќе процениме дека пчелите се развиле доволно за да можат да бидат продуктивни (кога  пчелите ќе ги зафаќаат двете плодишни наставци),  неколку (10-15) дена пред главната паша (20 април) се пристапува кон ограничување на матицата, и тоа: се употребуваат 2 матични решетки. Едната се става изнад првото плодиште, а другото изнад  второто плодиште. Матицата треба да се ограничува на второто плодиште на само 30000 ќелии (во 1cm саќе има 8 ќелии во двете страни, па според ова можеме да рачуниме колку рамки ни се потребни за соодветната кошница) така што вишокот од рамки (ако има потреба) ги отстрануваме а на нивно место ставаме специјални  прегради. Додаваме една рамка со поклопен мед и полен, а можеме да гористими и рам градежник за биолошка борба проив вароата.
 
  Во долното (првото) плодиште се остава ват (највероватно) рамките со затворено легло. Ова плодиште се користи за складирање на поленот (во вид на перга) и привремено за свежо донесениот нектар.
 
  Девет дена после ограничувањето го контролираме првиот наставак за евентуално изградени матичњаци (што обично не е случај) .
 
  Во време на паша се врши контрола само на горното плодиште (сега единственото), каде се наоѓаат  млади мирни пчели, па затоа и работата е полесна, а агресивните стари пчели се наоѓаат во долниот наставак. Ако забележуваме изградени матичњаци во плодоштето истите се одстрануваат. Ако и после тоа пчелите непрестано градат матичњаци, треба да се менува матицата.
 
  Треба да се има предвид да на матицата и бидаат на располагање тие 30000 ќелии. Ако има повеќе може да дојде до појава на роев нагон, а ако има помалку може да дојде до тиха смена на матицата. Ако матицата е добра рамките во плодиштето ќе бидат залежени целосно и во нив нема да има, или ќе има многу мали медни венци.
 
  Кон крајот на 6 или почетокот на 7 месец (се зборува за Белгија и Холандија) се отстрануваат матичните решетки  измеѓу плодишните наставци, на кои сега можат да му се заменат местата, значи, првиот наставак кој е полн со перга да оди изнад досега вториот наставак, во кој се наоѓа матицата. При ова операција се ситмулира пчелното семејство да го прошири леглото,  а од тоа правилно исхрането легло ќе се раѓаат квалитетни „зимски„ пчели.
 
  Ова метода се применува за добивање на поголеми приноси при што условите за роење се минимални.
 
  Со овој начин на ограничување на леглото голем број од младите пчели пред време постануваат собирачки. Значи секогаш во во овие друштва  константно се присутни околу 25000 пчели собирачки. Според некои истражувања  животниот век на овие пчели се продолжува до 80 дена во време на активната сезона (паша). Тоа е резултат на оптималните услови;  добрата исхрана на леглото од која ќе излегуваат витални пчели кои наликуваат на зимските пчели. 
 
  Недостаток е тоа што трутовите може да излегуваат од кошницата само кога истата ќе се отвори (плодиштето).
 
  Да напоменам дека Henri Renson е од Белгија и таму и во Холандија се пчелари со кошница која е слична со ЛР со  димензии (внатрешни) 375 x 385 и висина 220mm.  Пчелите се зазимуваат во две наставци. __________________________________
http://www.bijenhouden.nl/pagina/methode_broedbeperking.asp
http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php?f=5&t=2021


--- Kraj citata ---

  Ovaj je moj tekst napisan na makedonski jezik ali zao mi e sto ne mogu da ga prevedim posto ne znam bas "najbolje" da pisem srpski. :-[

  Zamolim kolege da iznesuju svoj stav i mislenje za ove metode t.z. Rensonova metoda. Ja planiram ove godine da ga praktikujem kod nekoliko kosnica...

  Pozdrav svima

zoran vrhovski:
EV košnica mi se čini idealna za pčelarenje ovom metodom,i to ću svakako isprobati.

pozdrav svima

Dragan Stantić:

--- Citat: Vojo Brstina  Januar 06, 2011, 21:44:16 ---
Što se tiče EV košnice i iskorišćenja paše u smislu ograničavanja matice i položaja matične rešetke, mislim da bi bilo najbolje pred bagremovu pašu maticu ograničiti u jedan EV nastavak ali onaj drugi. Naravno tada bi i ispod tog nastavka bila postavljena druga matična rešetka a pčele bi imale dva leta, jedno na podnjači i drugo na ramu matične rešetke iznad plodišta.


--- Kraj citata ---

Ovu ideju sam prvi put video na HPS-ovom forumu na temi o Rensonovoj metodi i mislim da je dobra, pogotovo u krajevima gde nema dobre polenske paše u jesenjem periodu, kad je polen neophodan za othranjivanje zimskih pčela, jer nastavak na podnjači u ovom slučaju služi kao skladište polena. Sledeći nastavak je sada omeđen sa dve rešetke i služi kao plodište ali ako je donja rešetka bez leta onda trutovi ne mogu izaći napolje, a ako je rešetka sa letom onda imamo tri leta, na podnjači, na prvoj rešetci i na drugoj rešetci. Možda je rešenje neko leto na prvoj rešetci koje bi se samo povremeno otvaralo da pustimo trutove napolje npr kad dođemo na pčelinjak a ostali period bi bilo zatvoreno, jer mislim da nema potrebe za tri leta.
Inače sam letos primetio na RV košnicama gde sam imao problem sa lošim matičnim rešetkama kroz koje je matica prolazila gore da su pčele lagerovale velike količine polena u tom najdonjem nastavku u periodu kada ga ima u izobilju u prirodi, a to dobro dođe kada ga ima manje. Takva rezerva polena se ne može formirati u košnicama gde je matica ograničena u donjem nastavku jer matica jednostavno skoro sve saće zaleže, pa su pčele prinuđene da ga troše odmah (ili ga manje donose-ne znam).

Nikola Vucinac:
Sta bi se desilo da u RV kosnici maticu ogranicimo sa dve maticne resetke u drugom nastavku ? ???

Valon Mustafi:
  Ili jos bolje sa REV kosnicom. Znaci dole na podnjacu da bude jedan nastavak EV, iznad, maticna resetka, pa RV plodiste sa maticom, pa druga maticna resetka...

 
  Pozdrav svima.   :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju