Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Lečenje Pčela

Herba strip

<< < (2/9) > >>

Dragan Šošić:
Što se tiče preparata Herba strip, evo još par fotografija koje govore o dobrom učinku. Fotografija obuhvata najveći deo varoa oborenih u razdoblju od trećeg do desetog dana. Kontrola je vršena timolom i otpalo je ukupno dvadesetak varoa za tri dana. Da napomenem da je još jedna dobra strana: moguć bezbedan kasniji tretman timolom, koji pčele vrlo dobro podnose, jer su već naviknute na taj miris.

Na detaljima se vidi koliko je puno mladih varoa ostranjeno iz legla, što potvrđuje da postoji trajnije dejstvo na varou u leglu. Uvećane fotografije SL 1 i SL 2 su napravljene na malim površinama iz crvenog kruga.

PS

Kada je sastav u pitanju, nemam superčula, ali se oslanjam na stručni (i provereni) podatak jednog kolege koji ih ima i zaključuje da tu ima rotenona (da ne linkujem, nema nikakve koristi od gluposti). Mož’ biti, al’ ne mora da znači. Ali ne „miriše“ na rotenon, pa ne mogu biti siguran. Ali neka kolega vrši analize, to nije tema. Društvo koje je imalo ovoliko varoe je rani prošlogodišnji zbirni roj, koji nije tretiran i uz to ima prilično trutovskih ćelija. Tu se umetnula u priču i „doboka podnjača“. Pčele su zbog povećane udaljenosti od poda izgradile vrlo mnogo dodatnih trutovskih ćelija i time se varoa dobro namnožila. Društvo je bilo vrlo jako (sada nije :D) i nevolja je što sam ga pogledao prvi put od formiranja tek kada sam stavio Herba strip. I to sasvim slučajno. Greškom sam hteo da pratim društvo do njega. Ovde se vidi i jedan od nedostataka drvene podnjače: ne može se lako pratiti prirodni pad varoe i doneti bilo kakav zaključak.

Dragan Šošić:
Poslednjih dana radimo završni tretman protiv varoe. Tretman je sa dve kapi mitaka i to samo JEDAN tretman.

Legla u košnicama nema. Ima izuzetaka, ali je to vrlo mali broj i nema veze sa starošću matica.

I dalje imam nedoumica kakav je preparat Herba strip. Odnosi se na sastav. Koliko je stvarno sa ekološki prihvatljivim sastojcima. Ako nema nekih otrova, za sada je ovo neverovatno. Do sada nisam imao slučaj da nađem samo u jednoj košnici 4 varoe a ostale nemaju ni jednu, pri završnom tretmanu.

Imao sam priliku da pročitam ponešto o „promoterima“ ovog (i sličnih preparata) i to iz „pera“ korisnika SS i amitraza. Ne spadam u promotere, ali je po pitanju obaranja varoe više nego dobar. Za ostalo i dalje sam sumnjičav. Ne mogu znati koliko je stvarno ekološki, postoji li mogućnost brze rezistencije i slične stvari. U poslednje vreme sam sklanjao letvice iz košnica i dalje se oseća miris timola, ali to nije ništa epohalno. Miris timola se može osećati i na metalu i duže vreme nakon korišćenja npr. metalne kašikice (miris se oseća i posle godinu dana).

Mana ovog preparata (pored sumnje  o sastojcima, koju sam naveo) je to što je nanesen na letvice. Nije ravnomerno nanesen i neka pakovanja su „suvlja“, a neka sa previše vlažnim letvicama. Kada su tako vlažne, puno se iskrive. Verovatno bi rešenje bilo nanošenje na kartonske nosače preparata. Što se tiče „suvljih“ letvica, mogu re'i da su i one dobro obavile posao. Ali ipak bi bilo neophodno da postoji mera i standard u izradi i da budu ujednačene.

Zaključak po pitanju obaranja varoe, uticaja na pčele i slično: 5+.

Dimitrije Nikolic:
Dragane, u potpunosti se slazem sa tobom po pitanju ovog preparata ,ja sam ga koristio ove jeseni nemam da dodam ni oduzmem nista od onog sto si napisao,
razgovarao sam sa tehnologom iz Ljukova koji mi tvrdi sto posto da je preparat na prirodnoj bazi tj. da nema hemije.
Kod mene je Varoa padala u prvih deset dana sad u tri dana opadne jedna,verovatno zbog izlazeceg legla kojeg jos ima u kosnicama.

Pozdrav od Dimitrija!

Dragan Šošić:
Dimitrije, imam „obavezu“ (i pravo :D) da budem sumnjičav po pitanju sastava Herba stripa.

Što se tiče prirodnih sredstava, ja bih pre rekao prihvatljivija sredstva, jer se uglavnom dobijaju industrijski. Sva sreća što smo na forumu gde se uglavnom informacija prihvati na način kako je napisana i nema bezveznih rasprava o tome „prirodni“ ili „hemija“.

Ima kolega koje se odmah naježiše kada se spomenula reč repelent. Treba dodati da postoje prirodni repelenti. Primer je cimet, pa karanfilić, menta, bosiljak i ulje ruže geranije (geraniol) itd. Može se o mnogim prirodnim repelentima pročitati na internetu. U kojoj meri se hemijskim putem (kao tiomol npr.) može dobiti isparljiva i slabije škodljiva aktivna materija, koja se nalazi u različitim biljkama nemam pojma.

Nisam lično razgovarao (mislim oči u oči), ali je i meni saopšteno tokom telefonskog razgovora da nema „teške“ hemije, odnosno otrova (insekticida).

Bilo bi dobro da i ovi iz Ljukova „kanu“ neku kintu nekom dr.prof. da ih reklamira i biće sve OK. U svakom slučaju, dok ne  saznam nešto što kompromituje Herba strip, koristiću ga ubuduće u kombinaciji sa periodičnim tretmanimam timolom. I neću završiti sezonu tretiranja sa oksalnom da bi bilo „neškodljivo“. Za sada ipak ostajem pri jednom (najviše dva) tretmana amitrazom u jesen.

Dragan Šošić:
Bilo je pitanja u javnosti, deluje li preparat Hrba strip. Nekolicina koji su ga ubacili kažu da deluje. Ogromna većina mudro ćuti, da bi kasnije rekli da ga nisu nikada koristili (kao Argus Ras, koji su trpali pa posle mnogi zaćutali).

Ne vidim razlog zašto da ljudi ne iznose svoja iskustva. Razlog je verovatno zato što će neki postaviti pitanje sastava. Ne vole da im nešto ugrozi njihov voljeni amitraz. To su standardni trovači koji pale trake amitraza sa puno kapi cele godine. Razumem njihovu zabrinutost. Ali, ne razumem pokvarenost. Zašto neko od njih ne ukaže da je dobijen posredni “blagoslov” iz IO SPOS-a da koriste Herba strip kao ekološki preparat. Gospođa Tatjana Mrdak je član IO SPOS-a i bila bi dužna da upozori javnost ako nešto nije u redu, je’l da?

Predsednica? Društva pčelara Sivac je postavila na sajtu SPOS-a link ka sajtu Društva pčelara Sivac. To mu dođe kao neka prikrivena preporuka i sada je sve u redu, što se Herbe tiče. Tu lepo možete pročitati da je Hreba strip nabavljen kao ekološki preparat nabavljen u okviru “prodžekta”/programa EKO PREPARAT.

Kakvi to ljudi predstavljaju pčelare, kada neće da ih upute koji preparat da nabave, nego to lepo odrade “u mraku” i nastavljaju svoju lepu političku karijeru. Inače, političar je u suštini pokvareni koristoljubivi prevarant i to tako treba posmatrati.

Malo Bata*, malo Tanja...ipak se okreće. Znimljivo je kako jedan zadrigojlo koji je napisao da se na ovom sajtu promovišu neregistrovni preparati ćuti kao da se ukakio...a još urednik foruma SPOS-a. Političari...

* Pa Bata iz Kragujevca...kako ne znate.

PS

Ne brinite, Herba deluje i ja sam je naravno nabavio. Tamo gde nema varoe, stvara strah da je loša, jer se jedva nađe par varoa na podnjači, ali u jednom od 20 društava sa Herbom je otpalo oko 1000 varoa i varoa lagano pada svaki dan. Sada treba da ubacim drugu letvicu. Za sada sam ubacio Hebu samo u 20 društava sa kojih je skinut med. Samo to jedno ima varoe, a ostala ni u tragovima ili tek poneka.

Ako neko ne veruje, neka zapali 20 puta po 10 kapi amitraza u roku od 10 dana i neka proveri :). Ili neka čeka vrućine da je obore, a to ne biva. Nije razlog vrlina i nemojte biti u zabludi. Tu buvu je pustio Marjanović Slobodan da bi se uvukao profi. Prvo je to objavio "na sav glas" a onda u skladu sa svojim karakterom napisao kako neki pišu o tome da vrlo toplo vreme redukuje brojnost varoe i da je to obična glupost (obratite pažnju - neki pišu, ovo je baš jako). Tako da je referenca da vrućine smanjuju brojnost varoe falš, a od koga je referenca nije ni čudo. On čovek krlja amitraz i posle piše o vrućinama (idi begaj  :) ).

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju