Zakonski propisi > Zakonska regulativa o pčelarstvu u ostalim zemljama sveta

GMO - Da li nam tako nešto treba?

(1/5) > >>

Mario Ratancic:
Nikada nas nisu ništa pitali, ali sve se radi u ime našeg dobra i našeg napretka.
Poslednja dešavanja kod nas govore da bez zakonske dozvole uvoza GMO proizvoda ne možemo u Evrosku Uniju a ni u WTO.

http://www.dnevnik.rs/ekonomija/stvaranje-gmo-proizvoda-nije-pod-kontrolom

Šta će biti sledeće kao obaveza "boljeg života"? Da potpišemo da ćemo trovati našu decu, naše unuke, da želimo da upropastimo plodne oranice da nam buduća pokoljenja
budu zavisna od uvoza hrane. Da li će biti sledeći uslov da moramo da uvozimo pitku vodu?

NEMAM REČI KAKO SE, ONI KOJI BI TREBALI DA SU NAJODGOVORNIJI, ODNOSE PREMA NAŠOJ BUDUĆNOSTI !

Ako ministri žele u Evropu, neka idu, niko im ne brani, ali nas neka ostave na miru da možemo da imamo ono malo našega što još nisu stigli da rasprodaju.

Ivica Kuzmanovic:
Ja se slažem sa ministrom i zalažem se za dozvoljavanje prodaje GMO hrane pa i proizvodnje ako se ministar obaveže da će svoju porodicu barem godinu dana da hrani samo GMO proizvodima....pošto  tvrdi da GMO hrana nije opasna, verujem da ne bi imao nikakav problem da pristane na ovaj predlog.

Радоје Киперовић:
Све су то редом стипендисти Монсанта, шта друго и очекивати. Већина научника и стручњака агрономских наука су априори против генетског модификовања организама на начин "пребацивања" различитих гена из врсте у врсту. Заступници ГМО кажу да нема алтернативе и да је без овога становништво планете Земље које се многоструко увећава осуђено на гладовање. Насупрот њима сва истраживања независних института говоре да тренутни ресурси без ГМО могу подмирити потребе за храном 50 милијарди људи. Наравно, на начин да једни не бацају храну а други немају ни за основне потребе.
Генетска модификација је једна таква игранка да је потпуно немогуће знати какве нас посљедице очекују за годину, двије, десет. Селекција унутар исте врсте је нешто сасвим друго.
 Међутим чим ти врли стручњаци  уђу у политику одмах се појави нека велика мултинационална компанија која  обезбиједи стипендију а ти новци уопште нису мали... резултат је промјена мишљења и одбрана става против кога су до јуче били. Врбују се и изнадпросјечни студенти на различите начине.

Ово наравно неће донијети ништа добро.

Међутим, шта чинити и које мјере предузети да би се зауставило недржавно, нељудско и неморално разорно дејствовање недобронамјерних лобија? Простор је јако узак. У ситуацији када се народу испира мозак да ништа нема алтернативу, да ће умријети од глади ако не уђе негдје, да је бијело црно а црно бијело, шта очекивати?! Одговорност је на стручним круговима који по обичају ћуте. Онога ко дигне глас и јавно се супростави (нпр. проф. М. Шеварлић) дискредитују на различите начине, прогласе за лудака који се бори против вјетрењача. Подмећу афере и направе људима пакао од живота. Нека нам је Бог на помоћи.

Jano Supek:
Ivice i ja se slažem, baš kao i ti ali ko smo mi da se pitamo. Prvi put pišem u ovoj temi jer sam svestan da će da urade kako njima odgovara a nama serviraju tako da budemo zadovoljni. Moje mišljenje da tu mogu poljoprivrednici da odrade dobar poso ali... Šta da se od njih očekuje kada nam truju pčele svake godine i gledaju samo profit i njih pčele opšte ne interesuju. U mom slučaju, kada sam pitao što mi nisi javio da prskaš višnje, odgovorio mi: drži ti svoje pčele kući. Svaka čast pojedincima ali takvih ima malo. Nekada kada su polja bila puna kopača sa motikama bilo je i pčela i meda a sada... Vrši mi veterinar vizuelni pregled pčela i pita od čega mi pčele boluju jer ima mnogo mrtvih ispred košnica, kžem mu od prskanja bre. M neću više da kukam. Pozdrav

Никола Маодуш:
То бих ја све уза зид и метак у чело.
И наравно, метак наплатио породици...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju