PRODAJA > Alati i oprema

Pčelarska SMS Vaga firme Optical iz Kruševca

(1/17) > >>

Nikola Jovanović:
Poštovani kolege pčelari,

želim da Vam na ovom forumu predstavim čuvenu SMS Vagu za pčelare firme Optical iz Kruševca. Za one koji možda ne znaju, SMS Vaga je uređaj koji služi za daljinsko merenje prinosa meda putem mobilnog telefona ili ručnog displeja, a može imati i funkciju zaštite pčelinjaka od krađe. Naša SMS/GPRS Vaga postoji već skoro 3 godine i za to vreme je predstavljena na pčelarskom sajmu u Beogradu 2013. godine, kao na mnogim pčelarskim skupovima, a o njoj je pisao i specijalizovani časopis Pčelar. Trenutno je aktuelna SMS Vaga druge generacije i u odnosu na prvu verziju dobila je neke naprednije funkcije koje ćemo ovde predstaviti.

Za početak da se upoznamo sa glavnim delovima GPRS/SMS Vage:

- Konstrukcija koja je napravljena od plastificiranog ili pocinkovanog metala, u obliku slova H. Sastoji se iz 2 rešetke (negde ih zovu i konzole) od kojih donja ima navojnice koje služe za nivelaciju SMS Vage po neravnom terenu da bi rezultat merenja bio što precizniji. Firma Optical iz Kruševca izrađuje, osim za standardne košnice, i SMS Vage sa dimenzijama konstrukcije po meri i želji kupca.  Ovakva izrada po naručenim merama ne stvara doatni trošak pčelaru, već ga košta isto kao i SMS Vage koje proizvodimo serijski.

- Između njih je smeštena merna ćelija. Kupac može, po želji, naručiti sopstvenu SMS Vagu sa ćelijom koja meri do 120, 240 i 360kg. Treba istaći da merne ćelije koje mere manje težine imaju i manju moguću grešku u merenju, koja može biti do 25g na 120kg, 50g na 240kg i 100g na 360kg.

- Na posebnom ležištu se nalazi vodonepropusna kutija sa elektronikom. Ovo je glavni deo SMS Vage i ona je kablom spojena sa mernom ćelijom i akumulatorom. U kutiji se nalazi i modul za SIM karticu (karticu za mobilne telefone) u koji pčelar ubacuje karticu bilo kog operatera mobilne telefonije.

Izvor napajanja može biti bilo koji akumulator napona 12-24V. Pčelar može koristiti običan akumulator za automobile ili kamione, a može i kupiti GEL akumulator malih dimezija koji se idealno uklapa u konstrukciju pčelarske vage, gde ima i posebno napravljeno ležište. Za ove male GEL akumulatore postoje i posebni punjači koji se uključuju na standardni napon od 220V, i ne mogu se puniti kao akumulatori za kola.

Za merenje težine na samom terenu postoji i tzv. ručni displej koji je džepnih dimenzija i izrađen je od plastificiranog lima. To nije obavezan deo SMS Vage i kupuje se posebno. Svaki ručni displej radi na bilo kojoj našoj SMS Vagi.

Pored toga, kao dodatna oprema se može kupiti i tas za SMS Vagu, koji pokriva celu vagu i štiti je od padavina.  Tas je izrađen od kvalitetnog plastificiranog lima, a sa zadnje strane ima i vrata sa bravom koja omogućavaju lakši pristup akumulatoru.

Više informacija imate na našoj stranici Specifikacija SMS Vage.Slika 1. Osnovna varijanta SMS Vage

Pripreme SMS/GPS Vage za puštanje u rad:

Za puštanje SMS Vage u rad potrebno je da imate (zvezdasti) šrafciger kojim se odviju šrafovi na gornjoj strani vodootporne kutije i omogući se pristup elektronici. Tu se nalaze 2 pločice, od kojih se gornja (manja) pažljivo odvije i sa njene donje strane se nalazi mesto za SIM karticu.

Naglašavam da ako je SIM kartica nova mora da se aktivira po uputstvu mobilnog operatera. Kada je kartica aktivirana potrebno je da je prvo stavite u mobilni telefon i snimite svoj broj pod imenom Korisnik (voditi računa o velikim i malim slovima). SMS Vaga će se samo na njega odazivati, a prvi Korisnik može kasnije SMS porukama da doda još Korisnika. Ako nekom pčelaru ovo nije jasno, može samo aktivirati SIM karticu i ubaciti je u SMS Vagu, a onda pozvati SMS Vaga Tim koji će dodati njega i ostale korisnike.
 
Ubacite SIM karticu i zatvorite poklopac SIM modula. Sada možete priključiti napajanje, vodeći računa da se ne spoje pogrešno - i +. Na elekronskoj pločici se pali lampica koja treperenjem označava da je SMS Vaga povezana na mrežu. Sada zašrafite plastičnu kutiju.Slika 2. Ubacivanje SIM kartice u modul

Režim i mod rada SMS/GPRS Vage:

Vaga ima mogućnost da odgovara samo na brojeve Koriniska, ili na sve brojeve koji pozivaju. To su njeni režimi rada (privatni i javni). Preporučujemo privatni režim rada zbog zaštite podataka i zbog toga da Vam neko neprestanim pozivanjem ne bi potrošio sav kredit sa SIM kartice ili ispraznio akumulator.

Postoje i dva moda rada, a to su da SMS Vaga uvek bude dostupna i da merenje bude moguće kad god to pčelar zaželi, ili da SMS Vaga sama šalje jednu poruku u toku dana koja sadrži nekoliko merenja za taj dan. Pčelar SMS porukom određuje u kom modu će SMS Vaga raditi. U drugom modu rada kada SMS Vaga nije stalno dostupna trajanje akumulatora se produžava. Vlasnik može jednom SMS porukom u određeno vreme u toku dana da vrati SMS Vagu iz moda 2 u mod 1.

Merenje težine GPS/SMS Vagom putem SMS poruka:

Pčelar može i pre početka merenja da stavi sav teret na vagu (košnicu sa nastavcima) a zatim vagu tarira, tj oduzme težinu ostalog tereta, i samo da meri prinos meda. Tariranje se vrši jednom SMS porukom.
Pčelar može da SMS porukama zada i neke parametre kako bi lakše prepoznao o kojoj vagi se radi (u slučaju da ima više vaga). To se radi slanjem poruka LOKACIJA (zadati ime lokacije na kojoj se pčelinjak nalazi), DRUSTVO (precizirati ime pčelinjaka ukoliko imate više pčelinjaka na istoj lokaciji) i ID (dati redni broj SMS Vagi ukoliko na jednom pčelinjaku imate više SMS Vaga).
 
Sada je pčelar spreman da meri težinu prinosa meda. To može obaviti jednim (besplatnim) telefonskim pozivom. Pozivate broj SIM kartice koja je u pčelarskoj SMS Vagi, i pošto poziv bude odbijen posle nekoliko trenutaka stiže Vam SMS poruka sa podacima:Slika 3: Izgled SMS poruke posle merenja SMS Vagom

ID, DRUSTVO i LOKACIJA koju ste sami zadali,
NETO - težina prinosa meda sa prikazom mogućeg odstupanja,
TARA - težina ambalaže,
GSM Signal - pokazatelj pokrivenosti signala mobilnog operatera čiju karticu SMS Vaga koristi,
Sis. Temp – temperatura elektronske pločice u SMS Vagi sa prikazom raspona temperature u kojoj ona može nesmetano da radi,
Stanje baterije – na skali 1-5 prikazuje koliko je akumutaor pun

Dodavanje tereta na SMS pčelarsku Vagu:
 
Ono što izdvaja ovu SMS Vagu na tržištu je to što smo prvi (na sugestiju pčelara) dodali mogućnost da pčelar dodavši polunastavke nastavi da meri samo prinos meda, ali ne i težinu nove ambalaže. To se postiže tako što se prvo pošalje SMS poruka koja sadrži: TARA1, zatim se postavi prazan polunastavak, a onda se pošalje i poruka: TARA2. Bitno je da se novi polunastavak postavi najkasnije 5 minuta posle slanja poruke TARA1, inače će SMS Vaga nastaviti da meri po starom.

Više informacija o merenju možete videti na stranici Merenje težine SMS Vagom

Alarmna funkcija SMS Vage za pčelare:

Alarmna funkcija je slanje određene SMS poruke u slučaju da neko uđe u pčelinjak, pomera košnice ili vozilo u kome su smeštene košnice. To se postiže postavljanjem alarmnih detektora ili mikroprekidača na određena mesta koja se štite. U slučaju neovlašćenog ulaska i sl, vlasnik dobija SMS poruku sadržaja: NARUŠENA BEZBEDNOST!

Više informacija na stranici Zaštita pčelinjaka od krađe.

Provera kredita SMS porukom:
 
Još jedna stvar koju smo prvi implemetirali (i za sada nam nije poznato da je slični proizvodi imaju) je provera kredita na kartici koja se nalazi u vagi SMS-om. Naime, moguće je proveriti stanje kredita kod prepaid kartica ili stanje računa kod postpaid kartica kod svih mobilnih operatera u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni. Slanjem jedne SMS poruke određenog sadržaja pčelar dobija povratnu SMS poruku koja ga obaveštava o stanju kredita, tako da ima vremena da ga dopuni.

Kompletan spisak sa kodovima za proveru kredita u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni pogledajte na stranici Provera kredita.


Za sve druge informacije posetite naš zvanični sajt www.smsvaga.com.

Pčelari koji su i ljubitelji društvenih mreža nas mogu naći i na našim profilima:

SMS Vaga Facebook
SMS Vaga Twitter
SMS Vaga Youtube
SMS Vaga Google+

Sve što Vas interesuje možete pitati i na ovom forumu :)

Nikola Jovanović:
Poštovani pčelari,

sa našom SMS Vagom (firme Optical iz Kruševca) ste imali prilike da se upoznate na prošlogodišnjem državnom sajmu pčelarstva u Beogradu, kada smo održali predavanje na temu: "SMS digitalne vage, alarmi i video nadzor protiv krađa, sa praćenjem iz stana pčelara putem GPRS-a”. U međuvremenu smo se predstavili i u časopisu “Pčelar”, pred mnogim pčelarskim društvima, a o našoj SMS Vagi je izveštavano i u Dnevniku RTS-a.


Za pčelare koji možda nisu upoznati, SMS Vaga je uređaj koji daljinskim putem vrši merenje prinosa meda i podatke šalje pčelaru putem SMS-a. Osim toga, SMS Vaga ima i fuknciju zaštite pčelinjaka od krađe, tako što porukom obaveštava pčelara ako se nešto nepredviđeno dešava na pčelinjaku.


Naš novi SMS Vaga indikator je uređaj druge generacije koji je u odnosu na prvobitnu verziju doživeo razna poboljšanja. Dodate se neke nove funkcije koje pčelaru olakšavaju rad sa samim uređajem, ali i one koje mu praktično pomažu u pčelarenju.


Jedna od novih funkcija je GSM lokacioni servis koji u odnosu na bazne stanice mobilne telefonije pčelaru (sa relativnom tačnošću) pokazuje poziciju SMS Vage na Google-ovim servisima Maps i Earth.


MOD1 i MOD2, mogućnost SMS Vage da stalno bude na mreži i u svakom trenutku obavi merenje na poziv ili da sama meri u određenim vremenskim intervalima i šalje 1 dnevni izveštaj SMS-om.
Pored toga, postoje i opcije koje su dostupne jedino na našoj SMS Vagi. Jedna od njih je dodavanje novih korisnika koji mogu vršiti merenje SMS porukom.


Druga od korisnih opcija za pčelara je provera kredita na kartici vage jednom SMS porukom.


Opcije koje su korisne za sam proces pčelarenja i koje su osmišljene posle sugestija naših kupaca i korisnika su:


- Neto obaveštenje - da pčelar unapred zada određenu težinu, o kojoj će ga SMS Vaga informisati porukom kada je dostigne.


- I posebno smo ponosni na mogućnost da pčelar kada dodaje nove nastavke na košnicu i dalje meri prinos meda tamo gde je stao, dok se težina dodate ambalaže (nastavaka) neće računati.


SMS Vaga Tim želi da doprinese akciji izrade novih članskih karata tako što će svi članovi SPOS-a sa novim ID karticama do kraja marta moći da kupe našu novu SMS Vagu po akcijskim cenama sa popustom od ČAK 22%. Regularna cena naše SMS Vage je 225e u dinarskoj protivvrednosti bez PDV-a, što sa obračunatim PDV-om iznosi 270e. Dok traje akcija rešili smo da cena vage za pčelara bude niža za čak 60e i iznosi 210e sa PDV-om u dinarskoj proitvvrednosti po srednjem kursu na dan narudžbine. Uz svaku kupljenu SMS Vagu dobija se dvogodišnja garancija.


Svi zainteresovani članovi SPOS-a sa novim karticama nas mogu kontaktirati putem našeg sajta www.smsvaga.com, ili na brojeve telefona 0641447899 i 0638308107.

S poštovanjem SMS Vaga Tim.

Vojo Brstina:
Hvala kolega Nikola.
Čestitke vašem radu i SMS timu iz Kruševca.
Nadam se da će vaše vage biti od velike koristi za razvoj pčelarstva.

Pozdrav svima...

Nikola Jovanović:

--- Citat: Vojo Brstina  Februar 09, 2014, 20:19:43 ---Hvala kolega Nikola.
Čestitke vašem radu i SMS timu iz Kruševca.
Nadam se da će vaše vage biti od velike koristi za razvoj pčelarstva.

Pozdrav svima...

--- Kraj citata ---

Hvala Vama što se na forumu okupili pčelare da među sobom podele znanje, nadamo se da će im ovakvi uređaji bar malo pomoći.

SMS Vaga Tim nastavlja sa predstavljanjem svog proizvoda pčelarskim društvima. U četvrtak 13.02.2014. sa početkom u 17h u zgradi opštine u Vlasotincu predstavljamo novu SMS Vagu i njene funkcije.

Nikola Jovanović:

Poštovani pčelari,
želimo da Vas informišemo o svim inovacijama i funkcijama SMS Vage firme Optical iz Kruševca koju u akciji podele novih članskih karata možete kupiti po ekskluzivnoj ceni od 210e sa PDV-om i čini je najpovoljnijim uređajem za kupovinu ove vrste.
Osim niske cene možda još veći adut na tržištu predstavlja to što je naša SMS Vaga uvela neke inovacije u ovoj oblasti pa su pojedine opcije dostupne samo na našem uređaju, a konkurentski uređaji koji su i višestruko skuplji ih jednostavno nemaju.


Šta sve ima SMS Vaga indikator druge generacije:


-   višejezičnost – jedini uređaj koji razume komande na više jezika
-   režim rada – mogućnost da SMS Vaga odgovara samo na određene ili na sve brojeve koji je zovu
-   dodavanje korisnika SMS-om – naša INOVACIJA da vlasnik vage porukama dodaje nove korisnike ne vadeći karticu iz vage, što je ranije bio slučaj
-   mod rada – mogućnost da pčelar neograničeno puta dnevno vrši merenje ili sama vaga da meri nekoliko puta dnevno i pošalje 1 dnevni izveštaj SMS-om ili e-mailom. Vrlo mali broj sličnih uređaja ima ovu opciju
-   dodavanje osnovnih parametara SMS porukama
-   obaveštenja – INOVACIJA ako SMS Vaga razume ili ne razume neku komandu koju je zadao pčelar odmah odgovara sms porukom, tako da on zna da li je pravilno zadao komandu. Pčelar može po želji da isključi ovu opciju
-   merenje – SMS porukom ili ručnim displejom
-   dodavanje novih nastavaka – INOVACIJA našeg tima da vaga ne meri težinu dodatih nastavaka već samo prinos meda
-   neto obaveštenje – INOVACIJA koja u mod1 rada daje obaveštenje pčelaru kad vaga dostigne zadatu težinu
-   obaveštenje SMS porukom kada je akumulator pri kraju. Vrlo mali broj sličnih uređaja ima ovu opciju
-   zaštita pčelinjaka od kradje
-   zaštita SMS Vage od krađe – INOVACIJA sms vaga tima pomoću koga je kupac siguran da kradljivci neće uspeti da otuđe njegovu vagu
-   GSM lokacioni servis – koji sa relevantnom tačnošću daje poziciju gde se nalazi SMS Vaga u tom trenutku. Vrlo mali broj sličnih uređaja ima ovu opciju
-   e-mail – mogućnost da pčelar dobija izveštaje e-mailom. Vrlo mali broj sličnih uređaja ima ovu opciju
-   provera kredita SMS Vage putem SMS poruke - INOVACIJA našeg SMS Vaga Tima. Na našem sajtu imate spisak komandi za proveru kredita kod SVIH mobilnih operatera u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni


Za više informacija pogledajte FUNKCIJE na našem sajtu www.smsvaga.com gde su sve funkcije detaljno opisane. Drago nam je što nam se sve više pčelara javlja jer prepoznaje koliki trud ulažemo u naš uređaj.
Za više informacija pozovite 064 1447899 i 063 8308107.


S poštovanjem
SMS Vaga Tim
www.facebook.com/smsvaga

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju