Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Ostale vrste bolesti
Masovno uginuće pčela
Uroš_Petrović:
Danas sam otvorio jednu košnicu da proverim da li su pčele pojele pogače koje sam im postavio i na moje veliko zaprepašćenje pogača koja već duže stoji je jedva načeta. Jedva tek koja živa pčela a podnjača sva ravnomerno prekrivena uginulim. Ovo mi se desilo u 3 društva. Pčele sam uredno tretirao protiv varoe i imale su dovoljno hrane i bila su jaka društva. Uginule ću poslati na analizu. Ja sam početnik, ima li neki iskusan pčelar ideju o čemu se radi?
Драган Нешковић:
Поштовани колега Уроше,
Жао ми је што су Ти страдала та три друштва. Док се не јави неко од искуснијих колега, напиши на ком меду си зазимио своје пчеле, којим препаратима си третирао пчеле против варое, када си пре данашњег прегледа отварао кошнице и какво је онда стање било. Да ли је било у твом крају више дана са јако ниским температурама, да ли је било и колико легла у кошницама и где се то легло налазило. Било би корисно да напишеш и којим кошницама пчелариш. Кажеш да су кошнице имале довољно хране, зашто си онда додавао погаче?
Ако напишеш ових пар информација, колегама ће бити лакше да Ти дају ваљан одговор. Добро је да пошаљеш пчеле на анализу. У сваком случају, главу горе. Ако си нешто погрешио, запамти па немој више. Ако ниси, па Уроше опет главу горе! Дешава се то у овом нашем послу. Свако добро Ти желим.
Поздрав из Мале Моштанице
bulatovic pedja:
Ipak moras poslati pcele na analizu pa cemo vidjeti sta je uzrok i zbog cega su ta 3 dristva stradala. kao sto ko;ega rece glavu gore desava se to. Pozdrav iz Berana.
Никола Маодуш:
Пошто је сада крајње време када људи раде зимско прскање, а џанарика и кајсија у пуном цвату, могуће је да је неко прскао и процветале воћке па да су пчеле страдале.
Uroš_Petrović:
Pčele su zazimile na bagremovom medu u najvećoj meri. Zbog čudnih vremenskih prilika (visokih temperatura) tokom ove zime čuo sam savet da bi trebalo možda dodati pogače jer su pčele pod nekakvim stresom zbog svega toga i troše veće količine hrane . Pogače sam stavio pre mesec dana kada nisam detaljno proveravao stanje jer sam nastojao da ih što manje uznemiravam. Samo sam odozgo pogledao, video da ima dosta pčela i to me navelo da su društva jaka i da ne moram posebno pregledati. U tom kraju niko voće nije prskao tako da ne sumnjam na to. Pčelarstvom se iz hobija bavim i nažalost sa 4 društva spao sam na jedno pa gledam i to da spasavam.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju