Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Organsko pčelarenje RV košnicom

(1/12) > >>

Dragan Djordjevic:
  Pogledah i ne nađoh sličnu temu strogo preciziranu za RV (ako grešim slobodno obrišite temu, a moguće postove prebacite u odgovarajuću). Otvaram jer često zalutamo u iznošenju iskustvenih činjenica (Miodrag, Voja, ja...) u organskom pristupu radu sa RV košnicom u temi Pčelarenje Rodnom Vojom i to može da učini temu nepreglednom. Neka ovo bude jedna "organska" tema gde može svako ko pčelari na biodinamički ili organski način da iznese svoja iskustva. Hvala.

dusan lazic:
Ja nemam (još nemam ;) ) RV košnice, ali mi je tema zanimljiva.


Za početak neka neko objasni razliku između organskog i biodinamičkog pčelarenja (ili je to isto...).
Pozdrav.

Dragan Djordjevic:
 Dušane, ja ću pokušati najprostije da objasnim onako kako su meni biodonamičari i organci to prezentovali:

- U biodinamici interesi pčelara nisu važni i pčelar ne treba da očekuje bilo kakve prihode (najverovatnije ih neće ni biti), ali se teži uspostavljanju ravnoteže odnosa sredina-pčele-čovek i uravnoteženja uslova za koegzistenciju prirodnim putem, odnosno selekcijom... To se zove naučni pristup pun ljubavi prema pčeli, koju će pčelar da ostavi na milost i nemilost uticajima sredine da bi se sama izborila sa problemima ili skončala... Efekat bi trebao da bude dobijanje izuzetno prilagodivog organizma na odrerđenoj lokaciji. U glavnom je pčelarenje prateći element biodinamičke bašte (sredine) ne može biti razlog za samu biodinamiku.

- Organsko pčelarenje je jasno definisano zakonom i zakonskim odredbama. Ima elemente biodinamike, ali prevashodno je cilj ubiranje prinosa sa minimalno-dozvoljenim uticajem čoveka na život pčela. Ovde često nije naučni rezultat važan niti dobijanje ekstra organizma koji može da koegzistira bez uplita čoveka, već maksimalna ispravnost proizvoda za ljudsku upotrebu. Više je proizvodno orjentisano za razliku od biodinamičkog pristupa pčelama, pčelarenju i sredini.

Vojo Brstina:
Bravo Dragane. Hvala ti za ovo više nego odlično objašnjenje koje mi isto kao i kolegi Duletu prethodno nije bilo potpuno jasno.

Pozdrav svima...
 

Stankovic Miodrag:
Sta da radim moram malo da komentarisem...

Bar kako ja shvatam ono sto citam biodinamicko pcelarenje kako je Dragan naveo tesko da je moguce danas. Najstrozi standard koji postoji (ako izuzmemo to sto neko kaze da pcelari biodinamicki a ne znamo kako) je Demeter standard. Slican standardu za organsko u vecini stavki ali trazi par stvari koje smatra vaznim za "prirodno" pcelarenje a koja su u suprotnosti sa npr DPP standardom kod nas ... Trazi da npr pcele grade neprekidno sace u plodistu bez intervencije pcelara. Rojenje moze biti samo prirodno nikako razrojavanje (DPP kaze da je prirodno rojenje zlo za savremeno pcelarstvo) itd. Medjutim dozvoljeno je koriscenje organskih kiselina za borbu protiv varoe i pcelinja zajednica se ne prepusta na milost i nemilost toj napasti.

E sad da li je moguce pcelariti na biodinamicki i organski a dobiti med - ja mislim da moze i u jednom i u drugom nacinu.

Moram reci da je moje misljenje da prirodan nacin pcelarenja daje vece mogucnosti pcelama da se izbore sa raznim bolestima ali ne u potpunosti. Da je to moguce imali bi posle najezde varoe vise pcelinjih drustava po sumama nego kod ljudi ali nijem tako. Medjutim ako pcele vratimo malo "unazad" mislim da mogu, potpuno suprotno opsteprihvacenim standardima da im pomognemo u borbi za opstanak.

E ovde imamo nazalost set eksternih i internih ogranicenja. Pod eksternim na koja mi ne mozemo da uticemo ili vrlo malo spadale bi klimatske prilike, pasne prilike i zagadjenja savremene poljoprivrede.

Pod internim problemimam imamo sve ono sto preporucuje savremeni nacin pcelarenja: tipovi kosnica koji su napravljeni za coveka a ne pcele, hemikalije i lekove koji vise stete nego sto koriste a daju se preventivno nanoseci vise stete nego koristi, lose SO sa losom velicinom celija, razbijanje kompaknosti pcelinje zajednice narocito eliminisanjem truta iz nje kao i stalne intervencije pcelara i kad im vreme nije.

Sa eksternim uticajima se slabo mozemo boriti ali se moze mnogo toga kompenzovati a sa internim ni ne treba da se borimo vec da menjamo nacin razmisljanja i shvatanja biologije pcela i uopste prirode oko nas jer nista nije stvoreno samo za sebe vec da zivi u skladu i uzajamnom dopunjavanju.

Cekam da cujem stvari oko varoe i truta pa da nastavim da pisem moje misljenje o ovoj temi ...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju