Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja
Organsko pčelarenje RV košnicom
Ненад Живановић:
Нисам до сада лагеровао мед, већ само изграђено саће. Оставио сам га у затвореној просторији у кошници и додао неколико листића Тимола, али уништио га је мољац. Зато намервам да од сада и празно саће и мед за органску прихрану остављам напољу у кошници, на проветреном, па сам Вас питао да ли је то безбедно и да ли је потребно затворити лето, јер чак и да се не изазове грабеж, пчеле и осице би полако односиле мед? Затварањем лета изгубила би се проветреност кошнице, јер ваздух струји од лета кроз мрежицу на збегу и зарезе на ободу збега на које належе кров.
Можда сам се и прерано одлучио за прелазак на органско пчеларење, јер недостаје ми помало знања и много више практичног рада за овако напредне технике, али волео бих да ова тема заживи.
ПРАВИЛНИК о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње:
https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/ministarstva/pravilnik/2020/95/1/reg/
Односи се на све биљне и животињске врсте, али ако скролујете наћи ћете одељке везане за пчеларство.
Vojo Brstina:
Нешо пријатељу,
Сво саће морају да чувају пчеле током зиме и уопште током свих годишњих доба.
Једна пчелиња заједница може да чува саће и од још неких заједница.
Међутим, никада немамо вишка саћа које не можемо ставити и додати пчелама на чување.
Заједнице треба да нам зимују на три и или четири наставка.
Откуд да може бити да имамо вишка саћа.
Саће не треба односити и вадити из кошница у којим живе пчеле.
Уопште не разумем откуд постоји проблем и откуд то саће да се појави.
Ако нам нека заједница остане случајно без пчела или нека без матице па ту заједницу спојимо онда тај наставак са пчелема и саем спајамо са другом заједницом а ако је имала још на пример два наставка саћа то додајемо одмах на заједнице које имају два или три наставка саћа. Приликом зазимљавања то саће спуштамо на подњачу и сво комплетно саће чувају пчеле у кошницама.
Од неке спојене заједнице кући можемо да вратимо само подњачу, хранилицу и поклопац а наставци са саћем и пчелама се поделе другим заједницама како сам већ навео.
Поздрав драгим пријатељима...
Vojo Brstina:
Може ли овај наш Војвир да помогне у органском пчеларењу?
Нема у себи нити отрова нити киселина а одлично решава проблем вируса а и вароу добро уништава.
Имам ја и неки свој начин рада који практикујем у складу са слободним временом на неком броју кошница а управо се односи на уништавању варое без употребе отрова. Још од пре више од десет година урадио сам одговарајуће експерименте и када су ми се испитивања показала као ефикасна решио сам да кренем у том правцу.
Ипак тек пре 4-5-6 година произвео сам одговарајућу опрему за све моје Родна Воја кошице којим се без употребе хемије може елиминисати сва вароа и зазимити здраве пчеле.
Све сам показао једном броју мени блиских пријатеља који раде са Родном Војом и опрему и начин рада.
На жалост, како се нису стекли услови за јавно објављивање то нисам јавно објављивао, нигде па ни на овом нашем форуму.
Поздрав свим драгим пријатељима....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju