Alati i oprema za pčelarenje > Farar

Farrar pcelinjak - uvecanje !

(1/7) > >>

Ivan Stajic:
Postovani,

hvala na prijemu na forum. Pcelarim Farrar kosnicama i trenutno imam 13 kosnica. Zeleo bih da ove godine od 13 kosnica napravim jos 24 roja za svoje potrebe uvecanja pcelinjaka. Molim bih misljenje Vojino misljenje. Ja sam procitao na drugom forumu njegove nacine uvecanja pcelinjaka ali bih molio za neku prostiju verziju za pocetnika, ka li je pametno ici na tkz. prisilne maticnjake ili da jedno drustvo dovedem u rojevi nagon pa da povuku maticnjake i da ih onda jednostavno dodajem vec pripremljenim rojevima u novim kosnicama u kojima ima mladog legla i hrane...

Molim Vase misljenje i unapred hvala !

Pozzz

Vojo Brstina:
Dugo je do proleća dragi i poštovani kolega Ivo, pa ovde možemo pronaći ili doći do najprihvatljivijeg rešenja za Vaše uslove. Noćas nemam baš vremena za pisanje pa ćemo nastaviti sledeći dan. Mislim da bi bilo dobro da i druge iskusne kolege iznesu svoje predloge.
Pozdrav svima...

Ivan Stajic:
Hvala najlepse sto se interesujete tako brzo. Sacekacu odgovore i Vas i ostalih koji imaju vise iskustva.

Veliki pozzz Ivan

Esad Jusić:

--- Citat: Ivan Stajic  Januar 13, 2015, 14:14:27 ---Hvala najlepse sto se interesujete tako brzo. Sacekacu odgovore i Vas i ostalih koji imaju vise iskustva.

Veliki pozzz Ivan

--- Kraj citata ---

Davno su rekli: "Čovjek snuje, a Bog određuje!"

Nemoj se naljutiti, ali zašto ovo ne bi moglo i obratno: da ti kažeš šta i kako imaš na umu, a onda da ti drugi pomognu sugestijama. I, kad smo već kod toga, koja pčelarska knjiga ti je pri ruci, kojom se rukovodiš?

Vidim da još nisi dobio odgovor pa da to malo živne, a do tada, pripazi postojeća društva.

Pozdrav, svako dobro i sretno u svakom pogledu!

Ivan Stajic:
Pa ja procitao nesto ovako :


Na pocetku bagremove pase, sa prvim unosom nektara, ponovo se sve zajednice moraju otvarati.
Zasto?
Iz svih zajednica oduzimam ramove sa otvorenim, mladim leglom (jaje, larva).Ostavljam samo ram na kome pronadjem maticu, ali, samo ako taj ram nije preterano zalezen, u protivnom sklonim maticu sa njega i isti oduzimam.Umesto ovih ramova u plodiste ubacujem satne osnove, ove postavljam u stranu, levo i desno, nikako u sredinu.Krece pojacan unos nektara, i satne osnove postavljene "frontalno" vrlo brzo bi bile napunjene nektarom, matica ne bi stigla da ih zaleze, postavljanjem u stranu ova pojava se ublazuje.

Sve oduzete ramove, sa pripadajucim pcelama, slazem u kosnice ili nukleuse i, u zavisnosti sta zelim, formiram slabije rojeve sa 3-4 rama legla, ili jake sa 7-8 ramova.Mirisi se ne moraju izjednacavati, pocinje dobra pasa i ne dolazi do netrpeljivosti medju pcelama.
E sad', ja kod ove radnje,uglavnom, imam i zatvorene maticnjake pa iste sutradan dodajem novoformiranim rojevima.Ove matice se oplode u toku pase i pokazele su se kao izvanredne.
U nedostatku maticnjaka idem na metodu prisilnih maticnjaka, sila zakon menja, nije bas pravilo da ove matice nisu dobre, o tome govori i kolega Sevic, naprotiv, znaju biti jako dobre jer predstoji jako dobar period za razvoj i oplodnju istih.

Kolega, ovom radnjom sam proizvodna drustva rasteretio po pitanju gajenja mladog legla, sve pcele, i mlade i stare, su usredsredjene na unos, prijem i preradu nektara, rojevi nagon je odlozen, da ne kazem iskljucen, jer u dobroj pasi pcele nece razmisljati o rojenju, dace sve od sebe da isti sto vise unesu u kosnicu.
Posle ovoga samo pratim stanje sa unosom i nema se tu nesto posebno raditi.

Na kraju pase, kada unos prestane, ili se svede na minimum, ponovo otvaram sve kosnice.
Ovo je kritican trenutak po pitanju rojevog nagona!
Kosnice su pune pcela, legla i meda, idealna situacija za rojenje.
Sada iz svakog drustva, a opet zavisno od situacije, oduzimam po 2-3 rama legla, ali, sada oduzimam zatvoreno leglo, opet sa pripadajucim pcelama.Drustva treba smiriti i izbeci rojevi nagon, to se najbolje postize oduzimanjem zatvorenog legla.Ovim ramovima pojacavam vec formirane rojeve ili pravim nove, zavisi sta zelim.Na mesto  ovih ramova, ponovo, satne osnove, sada blize sredini.Ovako ce ih pcele brzo izvuci i matici napraviti prostor da zaleze.
Rojenja nema!

Osim svega sto sam naveo, sta sam jos dobio ovakvom radnjom!?

Imam odredjen broj dobrih rojeva koji ce se do jeseni razviti, obavezno, u jaka drustva, ili, ako zelim da ih prodam bice spremni vec do kraja maja kada se najbolje prodaju.
U drustvima sam zamenio polovinu saca, preferiram mladje sace, u kosnicama nemam stariji ram od dve godine.
Drustva nisu preterano oslabljena i bez problema se mogu seliti na druge pase, recimo na pasu suncokreta.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju