Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Dodavanje zrelih maticnjaka

(1/2) > >>

Dejan Vasic:
Postovanje kolege,
Zanima me da li bi se ovde mogle objasniti metode stavljanja zrelih maticnjaka u novoformirane rojeve.....
toliko za sada
s postovanjem
Dejan

Daniloski Blagoja:
Bilo bi dobro konkretizirati pitanje,koji maticnjaci?-dali rojevi ,prisiljni jenter.....

Dejan Vasic:

--- Citat: Daniloski Blagoja  Februar 13, 2015, 09:32:21 ---Bilo bi dobro konkretizirati pitanje,koji maticnjaci?-dali rojevi ,prisiljni jenter.....

--- Kraj citata ---

Postovanje kolega Blagoja
Naime radi se o tome da bih ove sezone probao raditi proizvodnju matica putem Milerove metode. Pa me zanima kako se postavljaju maticnjaci (koji se isecaju) na ramove u novoformirane rojeve?
Znaci zanima me na koji se nacin maticnjaci dodavaju u nove rojeve?
Eto toliko za sada
s postovanjem
Dejan
apatin

Vojo Brstina:
Kolega Dejo, i ja sam nekada kao i ti danas znao Milerov metod (kao i druge metode) proizvodnje matica a nisam imao dovoljno iskustva sa dodavanjem matičnjaka. Zalepiš matičnjak između satonoša tako da vosak (krajičak od matičnjaka) pritisneš i zalepiš za jednu satonošu, tamo gde ima više mesta između tih satonoša da bi u taj slobodan prostor mogao da stane matičnjak. Postavlja se iznad legla malo bliže prednjem delu. Znači ne mora da bude striktno na sredini iznad legla nego može i malo napred ali uglavnom iznad legla. Matičnjak treba da je okrenut prema dole i da ima dovoljno prostora za izlazak mlade matice. To je vrlo jednostavno. Pozdrav svima... 

Milomir Mihajlović:

--- Citat: Daniloski Blagoja  Februar 13, 2015, 09:32:21 ---Bilo bi dobro konkretizirati pitanje,koji maticnjaci?-dali rojevi ,prisiljni jenter.....

--- Kraj citata ---
   Mislim da bi trebalo odgovoriti ,kada su matičnjaci dovoljno zreli za dodavanje novoformiranim rojevima ili oplpdnjacima.Matičnjaci se zatvaraju osmog dana ,a dodaju se novoformiranim rojevima četrnaestog dana.Ovo se odnosi na proizvodnju matica kontrolisanim metodama proizvodnje.Kako da odredimo ili da znamo koliko su stari zatvoreni matičnjaci ako na  takve matičnjake naiđemo prilikom pregleda košnice.Ukoliko naiđemo na zatvorene rojeve matičnjake i čekamo četrnaesti dan,verovatno da ćemo ostati bez pčela iz te košnice jel će roj napustiti košnicu nakon dva do tri dana po zatvaranju matičnjaka.Ukoliko matičnjake isečemo pre njihove zrelosti(pre četrnaestog dana) postoji mogućnost da matica ugine u matičnjaku.
   Molim iskusne pčelare da pojasne kada,kako i pri kojoj temperaturi možemo isecati matičnjake i koliko dug ih možemo držati izvan pčelinje zajednice pre dodavanja oplodnjacima ili budućim rojevima.Interesuje me koliko najduže može da traje presađivanje larvi?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju