Radovi na pčelinjaku > Pčelinjak

Krađa košnica

(1/5) > >>

Aleksandar Stanković:
Ove nedelje u noći između utorka i srede sa pčelinjaka u selu Banji, u Tomkovića kraju, peti put u mom pčelarskom stažu izvršena mi je krađa košnica. ( Prva krađa desila se 2000 godine- odneta kompletna LR košnica i 1 LR nukleus; druga ( najveća ) 2002 godine u Crepaji u suncokretovoj paši odneto 14 medišnih LR tela punih suncokretovog meda ( odprilike 1 sat pre mog dolaska na vrcanje! ); treća 2004 obijena pčelarska kućica i odneto dosta pčelarskog pribora i opreme ; ćetvrta 2013 na početku bagremove paše odnete tri kompletne RV košnice na tri tela, ovo je zadnja )
Ovog puta ukradene su mi dve košnice RV na dva tela sa pčelinjim društvima pripremljenim za zimovanje. Košnice su ofarbane u mahagoniji lazur premazom.
Ako neko primeti da je komšija pčelar uvećao svoj posed za dve ovakve košnice ili ako je komšija iznenada postao pčelar sa ovakvim košnicama bio bih zahvalan za telefonsko obaveštenje na broj 064 1938 592.
U prilogu je snimak mog pčelinjaka

dusan lazic:
Danas, po podne, odem do pčelinjaka (onako, bez razloga), kad vidim: skinut krov sa jednog nukleusa i pomerena poklopna daska. Na drugom skinuta cigla...
   (proverim) -  Kamera je bila uključena.
Požurim kući da pregledam: klinci iz komšiluka! Odmah mi laknulo.
   Da nisam imao kameru, ja bi se sekirao: ko je bio, šta je odneo...?
Čista dečija znatiželja. Neću im ništa ni reći.
   Ja se bojim "onih drugih"- "pčelara"lopova! Zato sam nabavio kamere! Da znam ko mi je bio na pčelinjaku. Neću mu ništa - samo da znam.

Nebojša Pešić:
       Данас поподне око 17сати нешто ме вукло да обиђем стационарни пчелињак.
Био сам шокиран призором. Непознати вандали су са 6 кошница украли кровове и једну преврнули са постоља. Успео сам да сложим певрнуте наставке и рамове са леглом и пчелама (колико је остало, а питање је како је матица завршила). Уместо оригиалних поклопаца имповизовао сам са разним плочама, до викенда кда ћу морати да их некако склепам.
   Протекле недеље вероватно исти лопови су бесправно секли стабла багрема, шљиве и других биљака. На више места поставио сам табле са упозорењима, али то их очигледно не дотиче. Морам применити озбиљније мере чувања пчелињака, који се иначе налази пР стотина метара од насеља.

dusan lazic:
Nebojša, nabavi lovačku kameru.
Usput, onako nehajno, ispričaj nekoj komšinici ("u poverenju") da si postavio kamere... ;)
Nećeš verovati kako se brzo pročuje... ;D
Pozdrav.

Sasa Blagojevic:

--- Citat: dusan lazic  Mart 14, 2019, 08:27:30 ---Nebojša, nabavi lovačku kameru.
Usput, onako nehajno, ispričaj nekoj komšinici ("u poverenju") da si postavio kamere... ;)
Nećeš verovati kako se brzo pročuje... ;D
Pozdrav.

--- Kraj citata ---
b
Brže informacije idu nego na FB, možeš to da uradiš i pre nego što postaviš

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju