Savez Pčelarskih Organizacija Srbije > Pčelarske manifestacije i skupovi SPOS-a

Тровање сабор избори од свега по мало - по нечега ништа а нечега мало више

(1/2) > >>

Dragan Šošić:
Може се већ рећи да није „тазе“ вест, али се не коментарише пуно у јавности. Помислио сам да је неки изборни трик (мора да су неки избори у виду у догледно време). У време избора у Србији лете лажи на све стране.

Али, погрешио сам у процени. Нема никакве лажи, не ради се о изборној пропаганди већ о решавању животних питања пчелара. „Екгзактно“ се ви да се ради озбиљно (богата трпеза у хотелу, председници...). Прво се зајапурио се председник Рођко да објасни да се пчеле трују, највероватније највише у Кикинди, јер се на слици види како Чолак нешто убеђује скуп (вррррло сугестивно и одлучно). Мада, мислим да нема потребе да никога убеђује. Сви су „свесни“ да се „нешто“ десило па и Управа за заштиту биља Министарства пољопривреде...Иако нема егзактних доказа о тровању...

EGZAKTAN – tačan, potpun, određen, veran. Ово су примери значења речи егзактан. Могуће је да Рођко нема тачне податке о тровању. Могуће је да га Чолак није потпуно информисао. Могуће је да није одређено шта се у ствари десило. Али је верно приказано као тровање. У тој гунгули је испливао Чолак у јавности, износећи вероватно очигледну неистину. Како је могуће да још нема потпуних (једно од значења речи егзактан) доказа о тровању. Познато је дакако време одмиче доказивање тровања је све теже. Па бато, то изгледа није доказано тровање?! Ко би у том случају требао да у правној држави одговара за узнемиравање јавности или могућу превару. Колико се о свему причало по разним медијим без егзактних података, требало је да и јавни тужилац присуствује сабору - бар као посматрач  ;D.

Углавном, један од предлога је да ИО СПОС оформи радно тело које би се бавило само тровањем пчела. Може се претпоставити да ће на челу тог радног тела бити Чолак (до овога сам дошао такозваном SNJOT анализом ;D ;D ;D ). Како се испоставило, може се посумњати да је опако лагао је о тровању јер нема доказа (егзактних). Постоји правило да што већи лажов, то више појављивања у јавности може се претпоставити како ће се даље одвијати информисање (то каже SNJOT анализа). У међувремену се ради на томе да и Чолаку држава кане неку кинту на име штете (као што је ИО донео одлуку да 'оправља приватни ауто) за коју није доказано да је настала на начин како је то приказано. Чолак је то иначе заслужио стварајући пропагандни форум на којем се обрачунавао са људима укидајући слободу мисли и говора... и осталог што ова држава гарантује. А то треба да се плати. Саћамо са како је плакао када је мислио да ће доживотно уређивати форум. А брат брата не заборавља и ето прилике. Како пчеле лепо враћају пчелару (и када рикну јер их је лоше искоришћавао).


Даље, акценат је на неким несавесним...од откупљивача до ратара - свису бре несавесни. Занима ме како ће пчелари објаснити паорима да ђеле да се сместе на њихову парцелу са пчелињаком, а изговарали су бљувотине и лажи на њихов рачун. Добро, то се лако реши. СПОС је то средио и многи пчелари и даље олако нацртају своје пчеле уз сам пута, угрожавајући локално становништво.

Несавесни откупљивачи би вероватно требало да буду савесни и раде са губитком. Шта ако нема купца из иностранства који ће платити цену коју су пчелари пројектовали. Нико није објавио егзактне податке о кретањима на тржишту Европе. Нема података како се креће извоз у суседству (Бугарска и Румунија). Осим ако не рачунамо ЕГЗАКТНЕ податке које су могућа пропаганда Рођка и екипе, а са гледишта избора. Ако су подаци о ценама егзактни као и подаци о тровању, онда су пчелари у проблему.

Важно је да је SNJOT анализом утврђен проблем (углавном су сами пчелари криви јер треба слати децу у школу и платити рачуне). Само што није решен. То је близу. Тажиће се да држава кане кинту за сопствени погон за откуп меда. Ако пре тога не успе фора на неком „проџекту“ где само чекају да дају паре за џабе. Држава може дати лову ако има партнера који добро залуђује народ пчеларски лажима. Тако држи један део сопствених гласача у илизији да незадрживо хрле у светлу будућност коју је влада обећала (раније је један председник обећао да ће мо бити као Шведска, а у ствари је био шведски сто са кога су лопови све покупили - сада неће бити тако  ;D ;D ;D ). Једино што се у том случају може поставити питање по ком основу би држава дала паре, а не би на исти начин дала многим другим удружењима грађана да отпочну сопствени бизнис икако нису предузеће. Закон о удружењима грађана не дозвољава да се пређе нека „црта“ у обрту које удружење грађана може имати. То ће бити мало незгодно.

Има и тачка разно. Да се допуни уредба о поплављенима којима ће држава нешто надокнадити. СПОС је чврсто обећао да ће пчеларима бити надокнађена бар делимична штета. Онда се испоставило да је СПОС мало опет излагао народ. Нема пчелара у том документу. Ту се лепо види како СПОС ради у интересу пчелара - ради свако за свој џеп а онда се то прикаже као пропуст државе. Такође је било речи о пчеларским возилима. Има на једној слици како и Дејо нешто покушава да саопшти али му неугодно, вероватно је опет подсетио представнике владе како пчелари желе да путем возила оштете државу. Тако да ће и овај проблем бити решен.

А сада послужење...Следи последња тачка сабора а то је клопа. Од нечега треба да се живи, а то су утицајни другови који ће гласати и на скупштини.

Проблеми (избора) решени, остало током следећа три мандата  :) .

Dragan Šošić:
На сајту СПОС-а је објављена вест да се оснива Одбор за заштиту пчела и у изгледу је оснивање Фонда за заштиту пчела. Очигледно даје реч само о активностима, али постоји чврста повезаност са "завршном изборном конвенциом" и зато пишем своје виђење овде.

То је добра ствар. Само ако не буде у смислу продавања магле: „Сви знамо шта се десило али немамо егзактне податке“. То би у преводу значило да се дизала прашина на основу претпоставки без јасних доказа. Мада не треба бити песимиста, правда је спора али ефикасна и можда у међувремену пристигну и докази. Слични онима који су рађени у Сирији када је доказивано коришћење бојних отрова (велика превара да не може бити већа - ради се о проналаску некога флуорида када се тело умрлог "растури" скоро до атомске структуре и нађу флориди којих има у пастама за зубе или тиме трују народ преко пијаће воде у водоводима).

Постоји и нешто занимљиво. Написано је следеће:
„ -Одбор и Фонд су одговорни за свој рад ИО СПОС-а и законима Републике Србије“.

Чему то наглашавање ако се одбор може формирати као радно тело савеза и дужан је да ради по правилима савеза (као и остали чланови савеза, односно удружења), а то је рад који мора бити у складу са статутом СПОС. То иначе и закон прописује.

Али! Могуће је да СПОС оснива нешто што би било неко независно регулаторно тело, односно да припада стручној служби која ће бити добро плаћена за свој рад. То би била награда за оне који подржавају рад ИО и када доноси и погрешне одлуке или се бави празном пропагандом. Празна пропаганда може бити недоказано тровање које пропраћено у многим медијима тако да се ствара утисак митске борбе за интересе пчелара (а добили су патку иначе, новинарску, да неко не помисли на ону "органску" којим случајем ;D што би било вулгарно и не приличи мени да се тако "одражавам" - мада нека свако бира какву патку жели СПОС дели и ово је демо(н)кратија). Како то да пчеларима није помогнуто тужбом коју би помогао савез. Тиме би остварили накнаду материјалне штете. Али, како ИО има проблема са „егзактним“ доказима ето примитивне пропаганде у народу зване - лаж.

Иначе већ је било наговештаја да се надокнади штета онима којима су пчеле троване. Али, ако је неко само мало упућен, мора се прибојавати корупције. Како надокнадити штету на основу доказа: „Мајке ми има тровања“ (а недостају егзактни докази). Тако се може донети одлука да се некоме надокнади штета зато што је мрцварио и искориштавао пчле до крајњих ганица (уместо да буде гоњен по Закону о добробити животиња) а основ је између осталог што је пријатељ система.

У том случају би и фонд био само прерасподела средстава од оних који мало имају према онима који имају мало више али су "слуге режима". Треба се сетити каква се јавна галама на форуму СПОС-а дигла када су „goust-u“ мазнули пчеле. А када неком „обичном“ пчелару то ураде, реакција је углавном млака.

„Goust“ (мислим Саша Чолак) је ушао у предлог за члана одбора, као што сам делимично предвидео. Остају непознанице ко су остали. Што већа лаж то бољи „друг члан“. Кога само даље лагати: целокупну јавност или само пчеларе?

Ко је Дејан Марковић из Јагодине. Ако неко зна нека ме упути, да знам и ја (али и остали, јер је човек предложен за председника одбора са утицајем на помоћ код могуће настале штете тровањем пчела, што је интерес свих). Можда је човек врло искусан пчелар. Ако се у претраживач Googla упише име Дејан Марковић пчелар Јагодина добијем само ово претстављање на форуму БПП и овај снимак изјаве. Ради се о дугогодишњем пчелару (тако каже водитељ). А у престављању „први“ Дејан Марковић каже да 2013 није имао појма о пракси и да се и у теорији „мало изгубио“. Можда је то неки сасвим трећи лик који је искусан у раду са пчелама, који је прошао сито и решето и донеће врло јасне процене и упуте за оштећене (ту мора брзо да се дела а не лупа којешта и претпоставља).

Било би битно да колеге које познају пчеларе у Јагодини саопште који је Дејан у питању. Неки искусни Дејан или „дугогодишњи“ Дејан који је сконтао шта је то пчела пре 3 године. Уз то је предложен за преседника одбора.Следећи члан је Влада Ковачевић и Кекенде. Он би вероватно требао да буде задужен за „правне аспекте“ тровања (или је и он растезао печеле до границе издржљивости) па се јадне „отровале" чим су виделе сунцокрет. Ако је то да ућари неку кинту на име недоказане штете ОК. То је људски, уз'и све што ти живот пружа. Али ако би се стварно бавио правним „аспектом“ е онда је ту проблемчић. Јавно сам доказао да се не служи чињеницама баш у правним питањима. То може бити плод незнања или „слабог рефлекса“ што би рекли касно пали. Јака правна сигурност.

На крају (није џентлменски) госпођица (или госпођа, не знам па ђу користити ословљавање или одредницу – госпођица). То је госпођица Др. вет. мед. Снежана Милосављевић. Не знам ко је то и користио сам претраживач Googla. Појави се председница УО Аграрног фонда у Пожаревцу са тим именом (без титула). Друга за коју знам је „прва пратиља тасовца“ (и ли обрнуто да се "тасовац" убацио као прва пратиља) бар се то тако види у јавности на силним сликама. Колико је стручна не смем ни да помислим ако се има ово у виду: Др. вет. мед. „Драклем“ немам неки важан коментар. Живи били па видели :).

Само ако је неко пресдедавао управним одбором неког тела које је можда општина основала (читај – држава) мало зебња узнемирава ме (ово је мало песнички срочено, али је у оквиру теме). Тај фонд између осталог шаље пољопривреднике и на сајмове пеко „гране“. Иду вероватни и пчелари као пољопривредници (из Обреновца ишли). Само што то нису професионални пчелари него хобисти, што би рекли. Било је ту много запослених у државним фирмама и они су хобисти (као што сам и ја). Али нисам злоупотребио средства буџета и ишао преко гране. Грана долази у обзир ако ми се накчи рој на грану, а преко, када морам преко тарабе у комшилук да скинем рој. Поштено са моје стране (иначе верујем да бих вероватно и ја користио, односно расипао средства своје државе на „студијска“ путовања - па људи смо, а људи су тако кварљива роба). Али нисам близу структура. Н'умем да се шлихтам. Не кажем да се неко шлихта, али шта то има толико да се види а нема користи од тога. Јефтиније да се укључи телевизор. Све се ту види, него треба упутити пчеларе как ода се удруже и остваре то са сајмова.

Поред завршне изборне конвенције* којој је недостајао само Деда мраз, ево још једног пропагандног и нејасног средства за пчеларе. Све ће да буде као пре: имате штету па тужи бре. А ко је близу тегле са пекмезом имаће и слатке прстиће. Тако је увек било и биће. Само што ће ићи нека кинта да се можда плате будући стручни сарадници (иза оваквих „проџеката“ се у Србији углавном продаје мгла и арче заједничка средства.* Завршна изборна конвенција је оржана у хотелу. Мало луксузније него да је одржана редовна или  ванредна скуштина. Да је одржана скупштина, ту би било питања расправа и мање луксуза. Привидни луксуз служи да се они који су били тамо убеде да су на правом путу (за себе лично, наравно). Да се на неки начин одвоје од „гулије“. Порук је јасна: винисте као остали.Завас ће и даље бити хотел ако служите нашиј идеји
(свега па и могућег прикривеног или отвореног муљања). То је механизам поделе као инструмент  демо(н)кратије и школа превараната и злочинаца са запада.ПС


Модел за помоћи који сам навео када сам коментарисао губитке пчела у Ковину је по мојој замисли другачији. Такође, идеја могућности остваривања рада пакирнице меда СПОС-а, али не бих да износим (може ал'да мидају кинту као „непостојећем“ директору Реке меда). Ово што пишем је на основу бенефита и важне улоге у Србији (то су они ликови које шетају по телевизијама и имају титулу БИВШИ – једна од важнијих титула у „сервији“ у рангу британског лорда). Са те позиције „обичајне титуле“ у  „сервији“ бивши члан СПОС-а имам пуно право да пишем ове редове. Тако имају већи значај.


Успут, када је реч о ради ИО (или изборној пропаганди), јел' поправљен ауто председника по одлуци ИО или се одлуке не поштују. Дај мало да спроводимо одлучено, да држава (па и пчелари у оквиру "тога") цвета.

Dragan Šošić:
Истекло ми време за исправку грешака у писању, па извините нисам ја крив ако је нешто нејасно и тачно  :).

Остало је само да се наведе име јо једног члана (вероватно најважнији у укупној муљавини) јер је виђен за будужег председника будућег Фонда (чим се каже фонд, ту је лова а чувари ризнице су увек људи од немерљивог поверња и треба да буду способни да преведу жедне преко воде).

Гос'н Чумић Слободан је вероватно изузетно искусан пчелар (са Фондовима мора да је још искуснији и то је важно, а ко ј пчеларе и пчеларско искуство).

Искуство је г Чумић саопштио тако што је у часопису Београдски пчелар написао „поучан“ чланак како се друштво у пола фебруара спрема као да је пола априла. И то уз ментора. Којег бре ментора... Па и овај је изгледа такође скоро спознао шта је пчела...“Тако млад а већ мајор“ што каже Бода Нинковић у филму Мртав 'ладан.

„Драклем“ имамо и чувара ризнице. Права екипа као из Венеције лова тајновитост и тровања (а прво лова брате-брате) :) . Борџије и дужд и преваре...то је права историја коју живимо.

djordjevicmiroslav:
Gospodine Sosicu nemoj te se sladiti tudjom nesrecom, nije ljudski, hriscanski. Takodje sam imao velike gubitke na suncokretu, jedva sam  spremimo pcelinje zajednice  za zimu, ulazim u zimu sa 50 posto manje pcela nego predhodne godine . Posedujem fotografije pre i posle trovanja sa punim i praznim nastavcima pcela, gomilama pcela ispred leta. Mene ne zanima ni SPOS ni SPOV ni Voja ni Mika ni Laza samo iznosim cinjenice a morao sam da pisem iz razloga jer ste izneli  stav kako trovanja nije bilo.

Vojo Brstina:
Данас сам такође гледао комплетне резултате испитивања са Института из Београда. Узорци потрованих пчела узети су летос од кикиндских пчелара на захтев Инспекције Општине Кикинда.

У отрованим пчелама нађено је 159 разних пестицида изнад дозвољене дозе.

Резултати испитивања су страшни!

Мој брат Раде је на свом главном пчелињаку за само 6-7 дана од почетка цветања сунцокрета изгубио у просеку по 20 рамова пчела. Код мене је такође на 3 пчелињака било различитих страдања излетница и то од 20% до 100% страдања излетница.
Највеће страдање је било на пчелињацима са великим парцелама сунцокрета где уопште није било кише током јуна месеца.
Количина падавина на парцелама под сунцокретом одиграла ја најзначајнију улогу у величини штете то јест у укупном страдању пчела.

Резултати са института су прецизно навадени на више страница. Један примерак тих резултата стигао је у удружење пчелара Кикинде а колико сам разумео исти такав примерак је достављен и Инспекцији Општине Кикинда.

Молим колеге да не омаловажавају ово изузетно велико страдање које смо имали у овом делу Р. Србије и не стају на муку пчеларима који су ово доживели.
Врло је могуће да се на нашој несрећи могу правити којекакве шпекулације али треба да знамо да се штета десила и да пчеларима који су је имали треба помоћи да је лакше правазиђу.

Поздрав свима... 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju