Savez Pčelarskih Organizacija Srbije > Pčelarske manifestacije i skupovi SPOS-a

Тровање сабор избори од свега по мало - по нечега ништа а нечега мало више

<< < (2/2)

Dragan Šošić:
Наслађивање туђом невољом или нетачно виђење проблема, то је питање. И моји ставови се односе на рад организације (СПОС – Савез пчеларских организација Србије) која неке проблеме решава од избора до избора (у међувремену су проглашене и неке победе као што је победа над неоникотиноидима, решавање „пашарине“ – иако то не постоји итд).

Занима ме такође да ли се неки истакнути чланови „пробуде“ када се њима самима нешто лоше деси (пример Чолака) или сматрају да је сврха удруживања да се предупреде неки догађаји и помогне СВИМ пчеларима. Ако се одржи такав образац, онда ће и помоћ колегама који доживе губитке бити упућена по познатом систему брате-брате, који је углавном вид корупције (нешто слично се примети код доделе признања за неке „иновације“, ако нисте приметили).

Уколико постоје подаци, зашто је на сајту СПОС-а (http://spos.info/izvestaj-sa-sabora-predsednika-drustava-i-udruzenja-clanica-spos-a/) објављено следеће:

„...Egzaktnih dokaza o uzroku trovanja nema, ali svi su svesni, pa i Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šta se zapravo dogodilo. Baš kao što je i nama jasno.“...

У том случају, се износи само сумња а не тврдње по медијима. Тако се ствара афера која указује да се ради о неким имагинарним ставовима од којих ће „корист“ имати појединци (углавном „политичке“ природе – пчеларска политика је у питању, а није далеко и од опшетдруштвене политике ).


Појединачно, пчелари су „нејаки“ да се изборе са системом и ту је предност удруживања. У том смислу би организација (СПОС) требала да преузме даљи поступак и помогне пчеларима да остваре накнаду штете. Да ли је организација нешто предузела? Јесте. Одржан је сабор и донета половична решења. Пчелари ће сами себи да надокнађују штете (по могуће сумњивим правилима). И бирократија ће проглашавати победе (а иду и избори). На основу тога се пчелари доводе у заблуду и изаберу представнике који се и даље баве решавањем „решених“ проблема (видели смо то у прилогу у емисији добра земља, ако не грешим). Један је оптуживао пчеларе како хоће да оштете државу својим возилима која су регистрована за пчеларство, није решио тај проблем (иако је прихватио то задужење) и опет је изабран за представника пчелара.

Основно питање је шта ВИ пчелари имате од тога осим што „они“ имају сопствену рекламу и промоцију. То не мора бити спорно. Тај који је „решио“ питање регистрације пчеларских возила је изузетно добар пчелар и рекламу би требао сам да организује (обично се ту некоме „дошапне“ кога треба да „сними“ и прикаже јавности).Морам замолити колегу Мирослава (ако не грешим ради се о садашњем или бившем председнику пчелара Рипња) да не износи личне квалификације које се тичу мог карактера. Колега, лупате да се ја наслађујем, да сам нечовек и да се нехришћански опходим. И треба да се стидите вашег става који је нетачан. Ја говорим о објављеним чињеницама (друге нисам видео, а то су доказни материјал и доказне радње). А ако сте још увек председник удружења, ваш је задатак да се изборите за бољитак пчелара. Пустите маргиналне ликове као што сам ја да износе свој став и одговорите на моје погрешне ставове чињеницама које показују да сам ја нечовек (вера је приватна ствар коју гарантује устав и опет сте мало „одвалили“ са квалификацијом – дакле, не „џарајте мечку“ са приватним опредељењем појединца). Ако је фотографија доказ, не часите часа него приложите доказ СПОС-у и нека предузме оно зашта се декларативно залаже.

Ставови се иначе износе на основу доказа...Нисам их видео до сада осим политичких парола СПОС-а. Ако их има и таје се у „интерсу истраге“, није проблем да се то напише – укратко.


А мене баш занима Воја Мика или Лаза, ако изгубе пчеле. То је по мојим схватањима људски. Само ко је неизмерно глуп може размишљати да се нешто слично и њему неће десити и да не треба имати механизме решења проблема. Паметни људу увиде проблем и делују према стању на терену (у случају тровања хитност је била нужна и то би нпр. требао знати председник кикиндских пчелара – ако не зна шта би требало тражи у радним телима СПОС-а). Разумео сам на основу Војиног писања на другом форуму да је С.Ч. председник удружења пчелара у Кикинди. Ако је све урадио по правилима, даље је проблем савеза и ту такође мора да утиче и да функционално „оспособљава“ савез, јер има углед у свету пчелара. Или је пријатније бити део бирократије која се лепо слика по медијима...Војо, видим да молиш колеге (које то колеге ако сам само ја до ових ваших порука писао у овој теми), па ако сматраш да ја преко твог сајта омаловажавам нечије губитке и ако је то нељудски, лепо ме искључи са форума. Није лепо да са твога сајта у јавност иду „лоши гласи“. Прочитај пажљиво да ја своје писање заснивам на једној вести са званичног сајта СПОС-а. Углавном коментаришем бирократски став и наступ система, који ће (мало)сутра помоћи пчеларима...(и могућег саства одбора, са освртом на углавном непознате препоруке -осим ако нису већ приложили „CV“ и ту све пише).

Неки имају и добре платице, а износе годинама једну исту „борбу“ и „решене исте проблеме“. То је суштина и у ствари је исмевање лошег и бирократског система.

Недавно ми је Рајко Борић посатвио питање зашто нисам члан СПОС-а (или изразио „жаљење“ што нисам). Па управо зато што знам даће бити губитака или проблема и даље и биће приче, а пчелари нека се сналазе, а бирократија ће и даље да се тови на рачун чланства.

ПС

Слажем се свакако да пчеларима треба помоћи. Већ сам пар пута писао о томе. Постоје механизми „самопомоћи“ (помоћ у оквиру савеза, а не државе), али то изгледа бирократе не занима. Мени је занимљиви како би та помоћ била подељена. Плашим се да би неки били „једнакији“ од осталих, а то није смисао помоћи. Зато ми је тај будући фонд мало сумњив.

Савез не служи само за дружења и испијања кафица...

Иначе, инспекција би требала по службеној дужности да врши истрагу и гони починиоце.

Од велике приче нема ништа и опет ће бити губитка ако савез пре свега не утиче (али не „ефикасно и победнички“ као и до сада).

Vojo Brstina:
Драгане пријатељу далеко од тога да било кога треба избацивати са Форума, Боже сачувај.
Ово је форум на коме пчелари треба слободно да износе своја мишљења и супростављају их са другачијим мишљењима. Све треба да се одвија уз уважавање саговорника и без провокација, вређања и тешких речи.

Треба наравно и писати о свему са чиме се не слажемо како у СПОСу, одлукама ИО или председника Споса, разним намерама па и могућим сумњивим радњама појединаца. Ипак ником не треба да кажемо да лаже. Можемо то лепо рећи нпр. не слажем се са коментаром или изјавом тог и тог јер по мом мишљењу није истинита. И наравно треба на ваљан и културан начин то поткрепити чињеницама.
Овакав начин комуникације је ипак далеко од кометара ОН ЛАЖЕ (без обзира о коме се ради).
Нисам рекао да си то ти тако навео него наводим да било ко у било којој теми ( па и ја) треба да посветим-мо довољно пажње да на фин и културан начин изразим или изразимо неслагање са неким.

Ја сам на више места у критикама на рачун СПОСа, Председника Живадиновића, чланова И.О. СПОса ,Уредника часописа Пчелар, Бившег и садашњег аминистратора Форума СПОСа  исувише оштро реаговао и наводио СВЕ БИХ ВАС НАЈРАДИЈЕ СМЕНИО и СВЕ ВАС ТРЕБА СМЕНИТИ!.
Или кометарисао "ви наносите несагледиве штете српском пчеларству". Све су то одрази правдољубивости, искрености и жеље за бољитком српског пчеларства.
Све што ми је на СРЦУ било то сам и рекао по било коју цену! ( неко би рекао прави правцати СРБИН) али никада за те људе нисам написао никакву УВРЕДУ.
 
Све их поштујем јер су моји, јер су наши!

 Боли ме што врло често појединци праве разне махинације, срце ме боли што врло често неспособни на разноразне полтронске начине долазе на одлучујућих позиција. Што пар или неколицина удружених појединаца са одлучујућих позиција осакаћују српско пчеларство, упућујући га на погрешне колосеке.
Боли ме што ИО СПОСа све то дозвољава.
Боли ме што не виде да су кочница напретку српског пчеларства, да за 5-6 година можемо УДЕСЕТОСТРУЧИТИ производњу меда у Србији, запослити ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА НЕЗАПОСЛЕНИХ.
Што они ништа не виде осим свог некаквог илузорног угледа.
Боли ме што не постоји систем правилог вредновања, поштеног избора, што нестручни одлучују о степену стручности и много тога.

Ипак, све смо то ми. Само да не гледамо личне позиције где би нам био крај!

Знам Драгане да све ово видиш и да све ово разумеш и верујем да те исто све ово тешко погађа као и мене али шта да се ради. Надајмо се биће боље и боримо се на један пристојан начин за лепше и просперитетније српско пчеларство.

Нећу више о томе какви смо, одлични смо (овако јавно, макар да смо не знам какви и макар да нас не знам какви представљају).

   И  мало шале на крају, каже ми јуче Саша Чолак у Кикинди; "мени треба да захвалиш што сада имаш свој форум".
Нисам имао времена да му кажем да је ово форум свих пчелара Србије а не мој и да у томе нимало не уживам и да су данашња сва три српска пчеларска форума минорног значаја колико је требао да буде један.

Сва три овако раздељена направила су несагледиву штету српском пчеларству. Заустављен је напредак и хиљаде пчелара за последњих неколико година упућено је на странпутицу. Можда је најбоље да о томе не размишљамо, мање ће да боли све оне који желе напредак.

Поздрав свим драгим пријатељима..

Dragan Šošić:
Нажалост пчелари иду погрешним путем када је реч о невољама са тровањем пчела. Додатна невоља је што ће на скупштини савеза да се то озваничи и да се снага и средства троше на погрешан начин.

На гласилу савеза (форум СПОС-а припада гласилу савеза), појављују се "стручњаци" који могу имати утицаја на даље догађаје и организују акције које су у начелу лоше. Почиње пропаганда која иде у корист фонду који је основан и који ће углавном бити продаја магле и могући допринос општој корупцији и неслози која је основна одлика нашег друштва уопште посматрано. Допринос врха СПОС-а је у томе у складу са „политиком“ садашње власти!Требало би да пчелари мало више поведу рачуна, јер на њихов рад утиче и приватна организација, односно удружење грађана што показује потпуну неспособност одређених установа који раде са њима у дослуху или потпуно сарађују са њима (СПОС, министарство, инспекције итд). Ово није у складу са законима ове државе и бесмислено је. На овај начин се не уређује опште окружење за рад.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju