Radovi na pčelinjaku > Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima

Zimski gubici 2015/2016

<< < (2/5) > >>

Miroslav Jovanović:
Mislim da nikada bolje i na vreme nisam izvršio pripreme za zimu. Od 23 društva još u novembru sam opazio jedno slabo koje je u oktobru bilo u top formi sa više nego dovoljno meda. Ostalo nešto malo pčela na dva rama (kao jedan db plodišni). Spojio sam ga. Pre par dana nađem jednu koja je uginula. Neznam razlog. Ima od 15 do 18 kg meda. U okruženju vidim da ima oko 30% gubitaka i da su  u celini društva znatno slabija nego što bi trebalo. I kod mene ima još dva društva koja su sunjiva. Radio sam u zadnjih 20 dana par puta tretman nozevojem. Ja šta sam mogao i znao uradio sam. Šta im Bod da.

Драган Нешковић:
Масовних губитака има на све стране, а ћути се, ту сте у праву. Чујем се заиста са много наших колега широм земље.
Људима су страдали цели пчелињаци, десетине заједница, а некима и више стотина ...
Ко се током године ослањао само на третмане амитразом, тај је сада у грдним проблемима. Углавном су сва та страдања код пчелара којима је ово "средство", основно у борби против варое.
Мада лично мислим да ту има још узрока, пре свега у начину рада са пчелама. У сваком случају, то свакако није нормално да се пчеларима дешава у том обиму, жао ми је колега. Читам по форумима да се управо ових пар дана док је лепо време, поломише пчелари са стављањем погача у своје кошнице, оне предходне погаче, пчеле су већ однеле.
Нека им је са срећом.

Sinisa Mirovic:
Ja sam juce obilazeci pcelinjak primetio grabez na jednoj LR koja je po mom verovanju ostala bez matice,a vreme lepo pa se samo trazi zrtva za pljacku.Ramove sa medom koji su preostali jer nisu svi ispraznjeni ,valjda sam stigao na vreme ,podelih drugim zajednicama ,a ramove sa leglom preventive radi danas pretapam danas.

Miroslav Jovanović:
Danas lep dan... Tretiranje nozevojem za svaki slučaj. Malo preventive ne škodi. Ovaj preparat se odlično pokazao. Moja greška je što ga nisam dodao u sirup kada sam prihranjivao u drugoj polovini avgusta. Za sada izgleda sve u redu. Hrane dovoljno.

Никола Маодуш:
Поздрав  момци.
Ево да се и ја јавим на овој теми.
Данас сам извршио спајање једног друштва  које је знатније ослабило у периоду од зазимљавања па до третмана оксалном киселином.
У том друштву сам нашао свега три улице пчела у првом наставку које су, када сам их истресао у кошницу, стале на један рам. На централном раму око којег се формирало клубе сам нашао овогодишњу обележену матицу како залеже легло. Легла је било за једно пола длана у свим стадијумима на обе стране рама. Венци меда на тим рамовима у првом наставку су потрошени и пчеле су дошле до сатоноша, али неотклопљеног меда има у задњем делу рама. Оне су се везале за легло и ту су тавориле. Шачица пчела је прешла у други наставак.
Стање са пергом је солидно. Мед у горњем наставку нетакнут. Легло изгледа нормално и густо залежено. Ради се о радиличком леглу. Варое на подњачи у нешто мањем броју након третмана оксалном киселином. Очигледних трагова грабежи нема (већи број мртвих пчела, оштећено саће, разбацан восак и прополис по кошници и испред, цурење меда...). Трагова болести, хвала Богу, такође нема.
Сумњам на слабији кавлитет матице, пошто ми се није показала сјајно ни у току године.
Стање у кошници поред са којом сам спајао друштво је превише добро за ово доба године. У свим друштвима имам око 6 улица пчела. У овом има 9.
Данас око поднева сам обезматичио друштво које сам расформирао, а око пола 6 вечерас сам рам са пчелама и леглом додао јаком друштву поред.
Необично ми је, а то сам прокоментарисао у теми о свом пчелињаку, је то да ми делује као да је део пчела једноставно прешао у друштво поред.
Напомињем, погаче не дајем својим пчелама, ни као подстицај у пролеће ни за сваки случај у јесен, а ни пошто као нужду зими.
Ето код мене је биланс једна мање од 10. Остала друштва су, хвала Богу, добра.
Поздрав свима.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju