Pčelinji proizvodi > Vosak i satne osnove

Pčelarenje bez satne osnove

<< < (11/12) > >>

Bojan Šušnjar:
Vezana poruka nadam se da ne zamjerite jer u jednu staje samo 5 slika.

Važi mišljenje da je parafin razlog srozavanja i kidanja saća ali evo jedan neobičan primjer gdje se jasno vidi da se prirodno saće na EV okviru pokidalo što se može vidjeti na slikama u prilogu. Imao sam tri identična slučaja u različitim košnicama. Razmišljajući o ovome pomislio sam da je ipak i ovdje parafin krivac jer starter trakice koje lijepim za satonošu sigurno sadrže parafin koji može doprinjeti pucanju.
Kako god ja sam podrezao novo saće koje su pčele izgradile na mjestu kidanja i malo ispravio pokidano saće te taj okvir prevješao u medište da se radilice izlegu pa ću da ga pretopim. Nadam se da ću naredne godine i starter trakice da napravim od čistog voska pa neće da se ponavlja ovakva situacija.

Pozdrav svima...

Zoran Akik:
Бојане, у РВ рам ставим два штапића за роштиљ и онда траку сатне основе широку 2 цм и то залепим растпољеним воском из шприца. Негде сам прочитао, да неки користе пола сатне основе, подељене по дијагонали и све сатне основе које сам имао у том тренутку, поделио сам на пола и ставио у рамове као траке СО.
Период цветања сунцокрета је одличам за изградњу рамова, јер почињу припреме за зиму и граде само радличке ћелије. На слици си видео како изгледа скоро цео изграђен рам.

Miroslav Jovanović:
Moj povratak u pčelarstvo je startovao sa alpskom košnicom. To je podrazumevalo pčelarenje bez satnih osnova. I dan danas imam te košnice. Najbolje ramove bez satnih osnova grade prirodni rojevi. U poslednje dve godine imam i nešto oplodnjaka i oni brzo i kvalitetno grade prirodno saće. Planiram da u narednim godinama forsiram izgradnju tih ramova upravo u oplodnjacima sa RV.

Bojan Šušnjar:
Hvala Zoki.
Ja nemam suncokret pa ramove bez SO uglavnom dobijem tokom proljeća a tada je nešto više izražena izgradnja trutovskih ćelija. Kako miroslav kaže oplodnjaci rade odlično saće pa sam tako dobio neku količinu dobrih EV ramova bez SO. U EV okvirima ne koristim nikakve žice niti štapiće samo zalijepim trakice osnove i to je sve. Primjetno je da pčele nerado spajaju saće sa bočnim a naročito sa donjim letvicama. Ovo zna biti nezgodno kada se manipuliše okvirima sa mladim saćem napunjenim nektarom ili leglom jer se zna pokidati. Ja praktikujem da okvir držim tako da je satonoša okrenuta vertikalno i rotiram ga u vertikalnoj osi. Tada nema kidanja. Kasnije pčele spoje saće sa bočnim letvicama a i vosak sazri i očvrsne pa je manja opasnost od kidanja.

Pozdrav svima...

Bojan Šušnjar:
Mislim da sam negdje obećao slike u vezi postavljanja starter trakica pa evo deset slika sa kojih bi trebalo biti jasno šta i kako ja radim.

Sav potrebni pribor je prikazan na prvoj slici.

Na drugoj slici se vidi drveno pomagalo ili šablon koji napravio od letvica koje su mi bile pri ruci. taj šablon omogućava brži i precizniji rad.

Postupak je sledeći. U posudi na plinskom gorioniku zagrijem vosak na odgovarajuću temperaturu. Nisam mjerio ali vosak mora biti dovoljno zagrijan da se sa njim lako rukuje plastičnim špricem a istovremeno ne previše vruć jer će špric da se deformiše i istopi.

Šablon postavim na satonošu kako je prikazano na slici 4 pa postavim trakicu kao na slici 5. Tada u špric navučem vosak iz posude. U lijevoj ruci držim okvir zajedno sa šablonom i trakicom. Okvir navijem pod uglom tako da trakica leži oslonjena na šablon i na satonošu bez potrebe za pridržavanjem a istovremeno satonošu navijem pod uglom koji omogućava slijevanje rastopljenog voska niz spoj između satonoše i trakice. Na višoj strani špricom lagano sipam vosak dok istovremeno špricom klizim prema nižoj strani. Tako zalijem čitavu dužinu trakice u jednom prolazu. Sačekam par sekundi da se vosak stegne te skinem šablon i trakicu na isti način zalijem i sa druge strane. Sav postupak se radi iz ruke pa ako je trakica malo deformisana prstima lijeve ruke može da se koriguje tokom lijepljenja.
Posao je brz i čist bez mnogo prosipanja i prljanja. Ipak najbolje je raditi ga vani jer kapanje voska nije isključeno.

Nastavak u sledećoj poruci...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju