Pčelinji proizvodi > Vosak i satne osnove

Pčelarenje bez satne osnove

<< < (12/12)

Bojan Šušnjar:
U prethodnoj poruci je već rečeno sve bitno a ova druga je iz razloga što sve slike ne stanu u jednu.
Na slikama 6 i 7 je trakica prije i poslije zalivanja voskom.

Na slikama 8, 9 i 10 se vidi krajnji rezultat posla. Trakica je pravna, dobro fiksirana, na sredini i pod pravim uglom u odnosu na satonošu pa će i pčele da grade pravilno saće.

Šta bih još napomenuo...
Dobro je da se radi kada je toplo jer su tada trakice meke i elastične te bez dodatnog uloženog napora prate ravninu koju definiše šablon. Takođe bih preporučio da dužina trakice bude što bliže dužini razmaka između bočnih letvica kako bi pčele prilikom gradnje saća isto eventualno odmah spajale sa bočnim letvicama i tako ga dodatno učvrstile. Ja sam radio sa nešto kraćim trakicama i primjetno je da pčele ostavljaju saće nepovezano sa okvirom što dovodi do nestabilnosti saća i do kidanja naočito prilikom manipulacije okvirima tokom pregleda.

Eto nadam se da će moj način rada i moje skromno iskustvo još nekom biti od koristi.

Pozdrav svima...

Vladimir Todic:
Лепо Бојане, свака част. Лепиш рамове приликом спајања?

Bojan Šušnjar:

--- Citat: Vladimir Todic  Avgust 18, 2018, 11:53:50 ---Лепо Бојане, свака част. Лепиш рамове приликом спајања?

--- Kraj citata ---

Jeste Vladimire stavim po kapljicu ljepila za drvo na svaki spoj. Ipak je tako čvršće.
Možda kod ovih EV ramova ovako kako ih za mene izrađuju to možda i nije nužno ali svejedno ih lijepim.

Pozdrav svima...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju