Pčelinji proizvodi > Vosak i satne osnove

Pčelarenje bez satne osnove

<< < (2/12) > >>

Miroslav Šugić:
Anto,nikakve.Bolje su mi se pokazali ramovi sa inox žicom.Kod njih pčele kreću sa izgradnjom od sredine gornje satonoše i spuštaju i šire saće,ravnomerno, na dole i sastrane.Kod ramova sa štapicima kao što sam pisao dolazi na sastavima tri dela saća do pojave nepravilnih ćelija...i na nekim ramovima oko štapića ne završavaju saće,tako da više neću koristiti takve ramove sa štapićima nego isključivo ramove užičene sa tri reda žice.Samo ću im naneti traku voska sa špricem...videću na proleće kako će takve ramove graditi.. 

Miroslav Jovanović:
Ja imam puno ramova bez so. Probao sam sve varijante, goli ramovi sa trakom na satonoši, sa stapićima i sa žicom. Najbolje mi se pokazalo sa žicom  i to vertikalno u obliku slova "M". Utisnem dve trakice na satonoši široke dva cm i duge tri četri. Stavim i trakicu na donju letvicu rama tako popune ceo ram. Najbolje izvlače prirodni rojevi. Nije greh staviti dva tri rama sa satnom osnovom da bi pravilnije gradile a kasnije ih izbaciti. Nije lako al isplati se. Ćelije su građene po meri pčele što je po meni veoma bitno. Nema rezidua iz satnih osnova. Ko prihvata Brndinu i Vojinu teoriju i praksu o ne menjanju saća miran je sa takvim ramom više od decenije! Takav ram zlata vredi.

darko savic djuka:
Drage kolege,tema je odlicna,odavno me ovo zanimalo i od ove godine hocu da ubacujem ramove bez SO,kako vidim uzican ram je idealno resenje,meni prihvatljivo.Sta mene zanima,te ramove sto izgrade koliko ima celija radilickog a koliko trutovskog saca naravno u procentima.Dali ubacujete u plodiste ili samo u mediste,sve moram znati da znam kako cu ja poceti.I jos jedno pitanje,dali ste te ramove vrcali i kako su se pokazali,dali pucaju.lp

Miroslav Jovanović:
Koliko će vući trutovskih ćelija zavisi od više faktora. Tek naseljen roj će povući neznatan broj trutovskih ćelija dok u vreme prolećnog razvoja vuku puno. Što se tiče čvrstine takvi ramovi su čvršći nego oni sa satnim osnovama.

Predrag Jovanovic:
Ova tema me podstakla da uradim sledece:uselio bi paketni roj u rv nastavak gde bi svi ramovi imali horizontalnu traku od satne osnove,širine 3cm./do prve žice/celom dižinom rama uz satonošu.Ramovi će biti standardno ožičani sa tri reda žice.
Pitanje glasi:Da li će paketni roj izgraditi ramove kao da su sa celim satnim osnovama?
                     Da li ovaj postupak usporava razvoj paketnog roja?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju