Radovi na pčelinjaku > Pčelinjak

Suvi pčelinji grad- Ksiro Bipolis- Natkriveni pčelinjak

(1/14) > >>

Vojo Brstina:
Ksiro bipolis - suvi pčelinjak.

Poštovane kolege, otvaram ovu temu u nadi da ćemo pomoći svim onim pčelarima koji žele da pomognu svojim pčelinjim zajednicama time što će im omogućiti krov nad košnicom to jest život u suvom i prijatnom ambijentu u natkrivanom pčelinjaku.

Moj davni san je stvaranje natkrivenog pčelinjaka koji će omogućiti pčelama suvlje i toplije zimovanje, košnicama značajno produženje veka trajanja i meni lakši i prijatniji rad na pčelinjaku.
Veoma značajno je neke poslove nastaviti i završiti bez obzira što počinje kiša. Ograničavanje matica u prolećnim uslovima kada je proleće nestabilno i kada nas prekidaju kiše je veoma teško uraditi na većem broju košnica.
Rad oko proizvodnje matica kada neke poslove moramo odraditi baš četvrti ili deseti dan a taj dan kiša pada li pada a košnice pod otvorenim nebom.

Prema tome smatram da je imperativ svakog naprednog pčelara stvoriti natkriveni pčelinjak.

Ovde bih najradije da pišemo o stacionarnom natkrivenom pčelinjaku i raznim rešenjima i mogućnostima kako da napravimo takav pčelinjak a kasnije možemo otvoriti novu temu  "Pokretni natkriveni pčelinjak"-"Kinzi prostatis bipolis", u kojoj ćemo pisati o pokretnom natkrivenom pčelinjaku i raznim predlozima i konstrukcijama a koji bi trebao da bude montažno-demontažni.

Izvolite.....

Pozdrav svima...... 

Рајко Борић:
Идеју "наткривени пчелињак" полако разрађујем за свој плац од летос.
План је да кошнице буду заштићене кровом од кише и сунца са запада а изложене сунцу са истока и југа. Дрво са источне и јужне стране мислим да заштитим од сунца лепљењем танког картона.
Покушаћу да кошнице, осим подњача, не фарбам.

Гледао сам разна решења и скицирајући покушавао да их уклопим најбоље што могу. Смислио сам неколико решења али ни једним нисам задовољан. Тренутно су ми кошнице на око 5м растојања и разматрам и да их тако оставим и свакој направим посебну једноставну равну надстрешницу, као висок сто на металним ногама, на које ћу моћи да окачим појилице.
Разматрам и да неколико кошница сместим у стари чардак (котобању) који више не користим за кукуруз.

Zika Stojanovic:
Evo par fotki jednog lepog natkrivenog pčelinjaka.
To je pčelinjak mog dragog prijatelja u Baranji.
Možda će nekome poslužiti kao dobra ideja.

sava mitic:
Kolega Žiko
Vrlo lagana i relativno jevtina konstrukcija verovatno će nekom pomoći da na toj temi pronadje
optimalno rešenje prema svojim uslovima.

stevanovic sveto:
Ovakvo nešto je i moj san. Nadam se da će jednoga dana i moj pčelinjak imati odgovarajući krov. Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju