Pčelinja paša > Medonosno bilje

Kukurek (Helleborus odorus)

(1/2) > >>

stevanovic sveto:
  KUKUREK, mirisni kukurek, sprež

 Višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 60 cm. Stabljika uspravna u donjem delu bez listova, a u gornjem malo granata. Prizemno se nalazi jedan kožast list na dugačkoj dršci prstasto je deljen na 7-11 režnjeva jajasto lancetastih, po obodu sitno testerastih. Po građi slični su i gornji listovi, ali oni su na kratkim drškama. Prizemni listovi prezimljuju. Cvetovi su svetložutozeleni, krupni.
 Obično cveta u martu, ali pri povoljnim  vremenskim prilikama i u februaru, pa i u januaru. Počinje da cveta odmah po otapanju snega. Cvetanje traje oko 40 dana. Pčelama daje nektar i cvetni prah. Kukurek je jedna od najranijih medonosnih biljaka, pa je  stoga značajan za rani razvoj legla.
 Raste u svetlim šumama, među šibljem, na livadama i oko ograda, od nizina pa do brdskih regiona. Razmnožava se semenom i izdancima.
 Lekovita je biljka. Koristi se kod oboljenja srca, protiv šuge i vašljivosti. Koristi se i za lečenje obolele stoke.
 Međutim, zna se da je kukurek  više otrovan nego lekovit, pa ga se valja kloniti

Veroljub Umeljić  Atlas medonosnog bilja I

stevanovic sveto:
Danas sam bio u selu i napravio sam nekoliko slika pčela na kukureku. Bilo je vedro, sa mrazom ujutru, a oko 9 sati pčele su već počele da lete. Slike su napravljene oko 10 sati. Pozdrav.

stevanovic sveto:
Pčela na kukureku...

stevanovic sveto:
Aleksandar Makedonski najverovatnije je umro od posledica trovanja toksičnom biljkom kojom je bilo začinjeno vino koje je pio, tvrde novozelandski naučnici.
Prema pisanju "Dejli mejla", do ovog zaključka došao je dr Lio Šep, toksikolog sa novozelandskog Nacionalnog centra za otrove, koji je u kukureku (helleborus), biljci sasvim bezazlenog izgleda, pronašao krivca za smrt slavnog osvajača.
On je naveo da neke teorije o trovanju arsenikom i strihninom nisu verodostojne, jer bi smrt nastupila mnogo brže.
 
U studiji koju je napisao zajedno sa stručnjakom za antičku istoriju, dr Patom Vitlijem, a koja je objavljena u medicinskom časopisu "Klinička toksikologija", Šep navodi da je najverovatniji krivac cvet veratrum album, poznat kao beli kukurek.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/433850/Aleksandar-Makedonski-je-osvojio-pola-sveta-Ali-kada-je-dosao-u-kontakt-s-ovim-cvetom

stevanovic sveto:
Danas sam bio u Makovištu. Bilo je lepo vreme, temperatura +140C, duvao je jak južni vetar. Bez obzira na jak vetar pčele su sakupljale nektar i polen sa kukureka. Evo nekoliko današnjih slika. Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju