Ostale teme na forumu > Pitajte pčelari početnici

RAD NASTAVCIMA

(1/6) > >>

Nenad Tucakov:
Čitam ovaj forum ( i još koješta ) i što to više činim, sve manje znam :(

Ako se dobro sećam, kao prednost nastavljača se ističe "rad sa nastavcima", a ne rad sa ramovima...
Medjutim, čitajući o načinu pčelarenja i sa LR i sa DB i sa RV, redovno nailazim na uputstva tipa: "Prevešaš dva rama sa zatvorenim leglom u drugi nastavak..." "Ubaciš SO na mesta 2 i 9, kao i usred legla..."

Meni to mnogo liči na rad sa ramovima.

Šta mali Perica zamišlja...

Roj u nastavak iznad podnjače. Prazan prostor popuniti ramovima sa SO. Odozgo Hofmanova rešetka ( HR / MR ) pa drugi nastavak ramovi sa SO. Onda radimo-gradimo uz prirodnu i dopunsku stimulaciju. Kad izgrade i drugi, iznad HR stavljamo treći nastavak sa SO, a odgore onaj što beše drugi, izgradjeni. Onda opet hej haj brigade...
Pa ako Bog da, dodajemo četvrti iznad Hofmana...
Kad dodje zazimljavanje, donji, plodišni ide na vrh, ispod njega onaj napunjen medom, a iznad podnjače, recimo, jedan sa praznim saćem. Ende.

Ako nisu rojevi već društva, Perica bi voleo ovako:

Gornji ( prošlogodišnje plodište ), u kojem je zimovalo klube, ide iznad podnjače i dobija rešetku ( Kada? U kom momentu?) i odozgo idu neizgradjene SO u bespašnom periodu ( ima da se radi, a ne da se misli na sex ), odnosno medišni nastavak, jedan po jedan, sa izgradjenim saćem u vreme intenzivne paše. Oduzimanje meda i vraćanje ispražnjenih nastavaka bi išlo po već ranije napisanim uputstvima.

*************************

Zašto mislim ovako? Ako smo ustanovili da je čak jedan EV nastavak dovoljan za plodište ( 24000 ćelija ), onda je RV više nego dovoljan. U ove 3 LR koje imam, mogu svaki dan da šibicarim sa ramovima. Ali, ako planiram da radim sa 50, 100 ili 150 društava, te budem morao ovako, onda bolje da predjem u pecaroše.

Ostaju samo pitanja, na koja smatram da odgovore treba da daju vrsni znalci, iz ličnog iskustva, kao recimo:
Da li će ovakvo ograničavanje plodišta dovesti do blokade matice i rojevnog nagona, bez obzira što mlade imaju domaće zadatke?
da li će curice izvršiti domaće zadatke ( izgraditi saće), ili će ih zanemariti?
Da li će se rojevi pravilno razvijati, odnosno društva ući spremna u glavne paše?
Za koliko % mogu biti manji prinosi u odnosu na pčelarenje sa prevešavanjem ramova?
Da li je kod ovakvog baratanja neophodno raditi dvomatično?

Ako je ovo, što sam zamislio neizvodljivo, riskantno ( rojenje, usporen razvoj) i nerentabilno, dozvolićete mi da zaključim da smo mi       ( čovečanstvo, pčelarska populacija ) još uvek daleko, daleko od rada samo sa nastavcima...

Branislav Tancic:
Rad sa nastavkom jedino je moguć u vrcanju meda i to uz pomoć bežalice.
Svi ostali radovi zahtevaju makar malo brčkanja po ramovima.

Tako bar ja posmatram stvari.

Milojko Vasic:
Ja ne znam sta je Hofmanova resetka.

Nenad Tucakov:

--- Citat: Milojko Vasic  Septembar 23, 2016, 18:56:53 ---Ja ne znam sta je Hofmanova resetka.

--- Kraj citata ---
Naučićeš...
Takoja nazivam Hanemanovu rešetku :)

Od sve tvoje mudrosti na ovom forumu videsmo samo lov na omaške. Ako imaš šta pametno da kažeš po temi, izvoli. Ako nemaš, zaobidji me. OK?

Milojko Vasic:
moramo prvo da naucimo osnovne pojmove pa tek onda malo strucnije...trebalo bi malo nauciti  sa ramom raditi...pa tek onda nastavci

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju