Alati i oprema za pčelarenje > Košnice

PČELARENJE POMOĆNIM ZAJEDNICAMA

<< < (2/4) > >>

zoran lucic:
Hvala Vam na savetima

zoran lucic:
 :-\

zoran drpljanin:
Ja sam spremio jednu 27-mo ramnu polosku za dvomaticno pcelarenje,da probam,matice ce biti u pasi ogranicene na pet ramova bocno,ako ne uspe,imam uvek od nje cetiri nukleusa,teko je konstruisana. Pa cemo probati,inace ide prosirenje  SA RV..

sljivic b miljko:

--- Citat: zoran drpljanin  Novembar 28, 2016, 09:25:54 ---Ja sam spremio jednu 27-mo ramnu polosku za dvomaticno pcelarenje,da probam,matice ce biti u pasi ogranicene na pet ramova bocno,ako ne uspe,imam uvek od nje cetiri nukleusa,teko je konstruisana. Pa cemo probati,inace ide prosirenje  SA RV..

--- Kraj citata ---

Možda može ovako sa pološkom- kao Belčić

           Cilj ovakve tehnologije je dobijanje jakog društva u paši sa velikom količinom pčela i dobijanje ranih rojeva radi brže materijalizacije na tržištu za čim postoji tražnja.
           Belčić Josip, pčelar iz Hrvatske, živeo u 20. veku, tehnologija iz njegove knjige ,, Od početnika do naprednog pčelara,,.
           Uslovi: Relativno manji broj društava  (koliko pčelar može da radi na ovaj način), košnice pološke prilagođene za ovu tehnologiju i cilj je što više meda. Polazna osnova su sledeće tvrdnje: ,, Najveći mogući prinos dat će izvanredno jake ili super - zajednice, koje dobivamo spajanjem dveju jakih pčelinjih zajednica tri nedelje pre početka bagremove paše, te kojima ograničavamo leglo na 25% zapremine košnice, dok se 75 % zapremine košnice pretvara u medište. Već samim spajanjem dveju pčelinjih zajednica oslobađa se dobar deo pčela kućnih poslova, grejanja i othranjivanja legla, te postaju sabiračice. Ako se još u određenom roku ograniči leglo oslobađa se još više pčela spomenutih obaveza i sabirna snaga se povećava do neslućenih razmera,,.
           Belčić je pčelario dvomatično u pološkama. U pološci je bilo smešteno dva društva po 10 ramova, što znači ukupno u jednoj pološci 20 ramova. Oba društva su u prednjem srednjem delu imala po jedno leto i po pomoćno leto sa obe strane koja su bila (pomoćna) u većem delu godine zatvoreno. Do 21 dan pred pašu oba društva rade kao dva samostalna društva. Osim pregrade kojom su društva bila odvojena, košnica je imala još dve pokretne pregrade. Pokretne pregrade su mogle da služe kao matična rešetka, kao pregrada sa žičanom mrežom sitnih okaca ili sa leseonitom kao potpuna pregrada. Na 21 dan pred očekivani početak glavne paše, matice ograničavamo pregradom - matičnom rešetkom u krajeve košnica na 5 okvira do pomoćnog leta. U prostorima gde su matice treba dodati izgrađeno saće i satne osnove kako bi matica nastavila da polaže jaja. Pčele će kroz matične rešetke prolaziti kod matica, hraniti ih i pomagati u negovanju lnjgla. Vađenjem srednje pregrade društva se spajaju u jedno dvomatično društvo. U srednjem delu između dve matične rešetke biće smešteno leglo koje će se za narednih 21 dan do početka paše izleći. Prvog dana paše pregrade - matične rešetke se zamenjuju žičanim mrežama. Istovremeno sa postavljanjem žičanih mreža otvaraju se pomoćna leta sa strane. Preko delova košnica gde su matice postavljaju se posebne poklopne daske, a preko središnjeg dela medišta po potrebi. Pčele će fizički biti odvojene od matice, ali će je osećati kroz žičanu mrežu. Izletnice koje su se zatekle u delu kod matice izaći će na novootvoreno leto, ali će se vratiti na leto sa prednje strane u deo košnice koji je žičanim mrežama odvojen od matica. Prvog narednog dana sa početkom paše imaćemo sledeću situaciju: Super jako društvo dobijeno spajanjem dva društva. Sve izletnice i najveći deo mladih pčela nalazi se u središnjem delu košnice bez legla što znači oslobođen poslova oko legla i angažovan samo na sakupljanju i skladištenju meda. Prisustvo matice se oseća kroz žičane mreže, pa je radno raspoloženje neumanjeno. Sigurno nema rojenja jer delovi sa maticama nemaju izletnice da se izroje a središni deo nema matice da izađu sa rojem.
           Kada se paša završi i med iscedi, vraćaju se sve tri pregrade, ali kao potpune pregrade. U košnici imamo četiri dela. Dva dela su sa leglom i maticama sa strana košnice, a dva su sa praznim isceđenim ramovima u sredini košnice. Matice iz spoljnih treba prebaciti u središne delove da nose u prazno saće, a u spoljne delove dodati ranije pripremljene zrele matičnjake. Za desetak dana kada se nove matice spare i pronesu imaćemo četiri društva. Postoji mogućnost da dalje imamo četiri društva, što znači dva preseliti u drugu košnicu. Druga mogućnost je da likvidiramo stare matice i izvadimo pregrade između starih i novih matica i napravimo dva jaka društva sa novim maticama. Pošto se sve ovo dešava najverovatnije posle bagremove paše možemo sve ovo ponoviti za suncokretovu pašu.
           Ostvaren cilj: Jako društvo ( dva društva oslobođena radova oko legla ), dobro radno raspoloženje (oseća se prisustvo matica) i sprečeno rojenje.

sljivic b miljko:
i creži za Belčića:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju