Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Пчелињак Пешић

<< < (19/19)

Vojo Brstina:

--- Citat: Nebojša Pešić  Maj 04, 2023, 10:02:01 ---      Пролећна паша се завршила, репица је дала свој допринос бурном развоју заједница.
Због ветра и облачног времена јуче пре подне се није могло радити. По подне се време мало смирило тако да сам започео преглед  заједница, проналазак матице и спуштање плодиша на подњачу.
Легла је било баш пуно, од 13 до 15 рамова, од чега 8 до 10 затвореног легла. Сређено је 15 заједница, а за данас је остало још 12. Јутрос нема ветра, али је облачно и прохладно, тако да ћу покушати да одрадим у другом делу дана.
   Закључак је да су се заједнице овог пролећа изузетно лепо развиле. Багрем ће почети да цвета тек за 7 до 10 дана, тамо где није измрзао.

--- Kraj citata ---
Да Нешо, лоше време није дозволило пчелама до сада да сакупе мед уљане репице као неки вишак и за сада је питање хоће ли и колико бити меда уљане репице.
Код мене на северу Баната пчелиње заједнице су јако много касниле са развојем, тако лош развој и лоше време током фебруара и марта нисам видео уназад више од две деценије а после је од средине априла кренуо изузетно брз развој.

Сада су већ заједнице солидно развијене али јак ветар задњих два дана и данашње облачно и кишовито прохладно јутро умањују могућност за неко солидно врцање меда уљане репице. сада заједнице могу да доносе и по два , три кг меда на дан и за ових задњих три дана да је било среће могле су унети још 7-8 кг меда а оне су донеле тек нешто мало.
Све што су до сада донеле је разбацано на више рамова и ту за сада нема неког похвалног стања.

Поздрав. 

Nebojša Pešić:
   Тако је Војо, меда уљане фепице има углавном нешто више на пар рамова, а остало је рразбацано. Данас су пчелице баш лепо радиле. Биће незгодно извадии тај мед пре багрема.
Размишљам да пре селидбе повадим рамове са медом од репице, спакујем у наставке и додам их на допуну као вршне друштвима која су мање развијена и која ће остати на сционару.
Поздрав.

Vojo Brstina:
Верујем да би тако било најбоље, свим слабијом заједницама моћи ће да се додају наставци са медом на допуну кид оних пчелара који возе на рани багрем. Репица завршава а на ком терену још багрем не цвета. Поздрав.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju