Radovi na pčelinjaku > Pčelinjak

Избор места ( локације ) за постављање стационарног пчелињака

<< < (2/4) > >>

Sasa Crnobrnja:
Da li je lose postaviti pcelinjak na nekih 100-ak metara od reke ?

dusan lazic:

--- Citat: Sasa Crnobrnja  Februar 05, 2018, 20:26:12 ---Da li je lose postaviti pcelinjak na nekih 100-ak metara od reke ?

--- Kraj citata ---
Moj drug Milenko (ne znate ga vi) iz St.Banovaca, ima pčelinjak na samoj obali Dunava(tu mu je i kuća); nikad se nije žalio na blizinu vode. Naprotiv, preko Dunava je rit a tamo često ume izdašno da zamedi.
Saša, sad sam se setio da ti skrenem pažnju na nešto drugo: Milenko mi se žalio, da tu na samoj obali (strma obala, koju Dunav godinama obranja), u rupama, žive ptice "pčelarice". To su ptice koje rado jedu naše pčele. I to bi se moglo nazvati "kolateralna šteta"...ali je veći problem što te ptice znaju uništavati matice koje idu na oplodnju. Milenko je već nekoliko puta donosio oplodnjake kod mene u Vojku, na oplodnju. Kod mene nema tih problema.
       Saša, ti si mlad pčelar, početnik. Raspitaj se o svemu ovome kod lokalnih, starijih, pčelara. Možda tu nije tako drastično?

Рајко Борић:
Искуство пчелара који има африканизиране пчеле; није лоше размотрити и код нас:
- кошнице поставља појединачно, удаљене 5 и више метара једна од друге а између сади шибље;
- кошнице и оближњи поток је оградио тако да стока и дивљач не могу да им приђу; (оградио је поток после судског спора са даљим комшијом чијег су скупог бика пчеле убиле кад је ту дошао на појило; спор је добио али и непријатеља);
невезано са темом - плац му је у средњој Америци, преко 1000 хектара а гаји углавном пиринач. Пчеларство му је пасија.

Sasa Crnobrnja:
E Dule ja tek sad odgovaram :)  pa video sma  ima jedan pcelinjak u bilizini moje lokacije,moracu ovih danan otici videti dal iam tamo  nekoga,ako ne sacekati lepse vreme kad covek bude na pcelinjaku,pa popricati sa njim.

Rakovac Goran:                Пример лоше изабраног места - локације за постављање стационарног пчелињака.
                Пчелињак са слике се налази на око километар удаљености од мог пчелињака поред самог асвалтног пута . Приликом постављања власник је направио неколико грешака.
                Као прво пчелињак је на превоју , на врху брда где ветрови дувају током целе године. Буквално је на ветрометини на промаји. У зимским месецима то место зна да буде  завејано од стране северца сметовима од по пар метара. Кошнице су тада буквално затрпане снегом и не виде се. Када задува кошава у сред зиме одува снег и остави га на голој ледини. Власник је постављањем пластичне мреже покушао да ублажи ово дејство ветрова али не верујем да ће од тога имати неке користи.
                Друга грешка је то што је пчелињак у дубокој хладовини у јутарњим сатима. Кућа која је иза њега не дозвољава ни минумум осунчаности бар до 11 - 12 сати . Од поднева па до краја дана је изложен директној сунчевој светлости и питање је може ли се ту нешто озбиљније радити у поподневним сатима током летњих месеци.
                Приметио сам да током пролећа и касне јесени има пуно влаге између кошница јер је само место доста подводно и налази се на тзв." пиштаку "што такође није добро .
                Не познајем лично власника јер је викендаш као и ја али ме чуди да истрајава на овом месту иако му је плац довољно велики и има довољно места за бољу локацију.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju