Pčelinji proizvodi > Vosak i satne osnove

Мењање старих сатних основа

(1/1)

Vladimir Todic:
Да ли има потребе мењати старе сатне основе кад потамне или су оне најквалитетније? А шта је са смањивањем величине ћелије и мањим пчелама, јел се дешава то или не?

Nenad Tucakov:

--- Citat: Vladimir Todic  Jun 18, 2017, 17:09:16 ---Да ли има потребе мењати старе сатне основе кад потамне или су оне најквалитетније? А шта је са смањивањем величине ћелије и мањим пчелама, јел се дешава то или не?

--- Kraj citata ---
Ima puno pčelara i predavača, koji se zalažu za zamenu od 1/4 do 1/3 saća svake godine. Ima i puno velikih pčelara, koji kažu da takvo staro, propolisom obogaćeno saće vredi više od suvoga zlata, jer u njemu pčele radije i bolje zimuju, zaštićenije su od bolesti i slično. Imamo kolege, koje su zapazile da u vreme prolećnog razvoja matica radije zaleže u tek izgradjeno, mlado saće. Ali to ne znači da treba uništiti staro...

Video sam, kod jednog starog pčelara, koji ne menja saće, pčele male, manje od prcvoljka. Toliko su se ćelije smanjile..
ZEZAM SE - naravno.
Neka istraživanja ukazuju da se pčele smanjuju za maksimalno 1,4%. Ako je to značajno, onda zamenu saća treba ozbiljno uzeti u obzir.

Bojan Šušnjar:
Vladimire to više nisu satne osnove kada potamni to je znači izgrađeno saće iz kojeg je izašla najmanje jedna generacija legla.

Da li treba mijenjati ili ne? Postoje velika trvenja oko toga i svako ima argumente za i protiv. Svakako da su pčele uspješno živjele i prije nas. Dakle niko im nije mijenjao saće.
Male i velike pčele to je teorija za koju nisam vidio dovoljno dokaza na ovom internetu do sada.
Svako ima svoj stav o ovoj temi a ja sam počernik kao i ti pa moja riječ ne znači puno.
Koliko znam stav domaćina foruma je da saće nema potrebe mijenjati.
Sa druge strane jedan od načina suzbijanja rojevog nagona je dodavanje SO pa je zamjena saća poželjna sa te strane. Neki će reći i zbog rezidua u vosku i sl. Moraćeš čini mi se sam da odlučiš o tome.

P.S. Nenad me preteče ali nema veze da se ne baci napisano.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju