Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Безпашни период

(1/6) > >>

Rakovac Goran:                    Када се у марту месецу повела прича о томе како је ко са пчелама изашао из зиме многи су се ућутали и на овом и на другим форумима . Ћутали су и на састанцима и дружењима пчелара. У најбољем случају би кроз зубе процедили : " Ма страдало ми је пар комада ". На прсте једне руке се могу пронаћи они који су о овоме отворено и искрено разговарали. Сада када се траже и купују ројеви ти " Ћутолози " су извукли главе из песка па по пчеларским удружењима где се дају субвенције лицитирају са куповином као да ће ројеве да извозе. Образложење опет промрсе кроз зубе па видесмо да има страдања и по 90 па чак и 100 %. Друштво ограничило куповину на највише 10.ројева по пчелару.
                   Е , ја мислим да се о таквим стварима треба највише отворено разговарати да нам се свима не би поновиле . Зато сам на теми о мом пчлињаку увек што објективније износио ствари онакве какве јесу. И када су добре али и када су лоше. Нема лагања. Ако лажеш онда то најпре чиниш себи. А не волим мазохисте. Једини начин да нам се тако нешто не понови је да разменимо искуства и пронађемо праве разлоге јер само тако можемо пронаћи и праве одговоре.Овај и слични форуми ваљда превасходно томе и треба да служе.
                   Слично је и са темом коју сада покрећем. БЕЗПАШНИ ПЕРИОД . Има га свуда , на сваком терену , на сваком пчелињаку. Тренутно је код мене у мом крају на размеђи Поморавља и Шумадије. Након багрема ( кога истину речено ове године поново није било ) удари још гора немаштина. Ливаде нема јер нема ни стоке , народ поклао и појео. Детелина које има не стигне да процвета јер се коси пре тога. Воће је са цветањем завршило још у априлу. Од разних житарица слаба вајда. По врзинама има нешто мало дивље купине , цвета сада и коприва поред пута а маслачку се обрадујемо као у матру месецу. Липе има више по београдским парковима него по србијанским гудурама. Остаје коровско биље кога има у изобиљу јер земљу више нема ко да ради па шта се ту ухвати , ухвати се да пчеле имају да одржавају легло и преживе.
                  Када се са колегама сретнем у маркетима и видим да гурају по двоја колица са шећером намерно их питам коју ракију сада пеку ? ? ? Ма јок , кажу , то ми је за пчеле. Срамота их да слажу . Сирупа се видим ових дана више него у пролећном развоју. Сирупам и ја кажем , мало да их утешим а више да и сам не испаднем лажов. Кошнице суве као да си барут по њима просуо. Погача нема у пчеларским продавницама не зато што их не праве него зато што су унапред распродате.
                  Тако је ето код мене у мом крају. Волео бих да чујем како је и у другим крајевима код Вас колеге. Е , сад вама на вољу да ли ћете да ћутите , забијете главе у песак као нојеви или отворено кажете да ли и Вас ова мука мори. И оно најважније - како је савладавате.

Kovacevic Aca:
Pozdrav Gorane i ostale kolege,

Sto se tice velikog stradanja iz mog ogranicenog pcelarskog staza mogu da izvedem par zakljucaka.

1. Uzasna prosla godina pcele  gladne i iznurene dugi bezpasni periodi i rezultat slabo odgajane zimske pcele
2. Leglo krenulo u februaru kao i varoa i opet zimske pcele bile jako ostecene i zarazene.
3. Ponegde je bilo i medljike i zbog jace zime procisnog izleta nije bilo vise 30 dana pcele dobile nozemu
4. Mozda i najvaznije nebriga pcelara, previse pcela prepustene samim sebi nisu dobijale hranu nisu istretirane od varoe,
a lekovi protiv varoe se nabavljaju iz raznoraznih neproverenih izvora i sam kvalitet istih je sumnjiv.
Ja sam licno izgibio 3 drustva od oko 40 ali su pcele izasle malo slabije iz zime pa je razvoj kasnio, znam za dosta primera gde je stradanje bilo katastrofalno od 90-100%.

Bespasni period je nastupio sada kod mene u MML-u i odmah posle bagrema do lipe, lipa je dala oko 7kg sto opet ostaje samo za pcele,ostaje nada da ce suncokret barem nesto dati da otplatim selidbu.
Ispade da je jedini nacin da se sade medonosno drvece/zbunje ali i to je sve na duge staze, neizvesno i nemaju svi uslove za sadnju tako da nam na zalost nas i pcele ostaje samo sirupanje u ovakvim godinama.

 
 

zoran drpljanin:
Sto se mene tice imao sam slab prolecni razvoj i pcele su ojacale tek polovinom maja, posle su donele bagrema ali im nista nisam dirao posto sam pravio rojeve i sve sto su donele sam im i ostavio..Posle je dosla lipa a sada i malina sto je po meni dovoljno za njih...Oko stacionara ima dovoljno tabli pod suncokretom pa cemo videti...

U poloskama je sl. stanje i one su donele po 10 kg bagrema za vrcanje i kasnije razrojene, sve u svemu i nije tako lose...

Uradjena dva tretmana brstivarom..

Mladen Todorovic 1982:
Pozdrav Goranu i svima koji prate forum. Da prokomentarisemo trenutno stanje kod mene. Danas sam bio na pcelinjaku i bacio pogled. Trenutno  na livadi gde ima unosa. Otvorim plodiste a ono totalno blokirano medom i pergom. Trazi, trazi a ono ni jednog jajeta, ni otvorenog legla. Nemoguce da se nesto desilo matici jer sam je nasao pri proslom pregledu i vodio racuna o njoj da je ne prignjecim ili tome sl. Uzmem dva rama najstarijeg legla  i prebacim u sredinu prvog nastavka iznad resetke a dva prazna rama vratim dole na 2.i 9. mesto. Molim komentare da li dam dobro postupio. Jos jednom pozdrav svima!!!
.

Jovanovic Nesa:
Naravno da se matici nesto desilo. U stvari sigurno si je ili istreso ili prignjecio ili povredio. Koliko god ti ovo zvucalo surovo to je tako. Ali to se svima desava i laze onaj koji kaze da se njemu nije desilo. To sa ramovima  to je ok ali pitanje je kakav plan sada imas ?

Inace nisi sve detalje izneo. Kazes da nema nista od jednodnevnog do otvorenog legla. A zatvoreno ? Takodje, interesantno je da pcele u ovom peiodu nisu povukle maticnjake nego su nadrusale pergu i med.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju