Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Безпашни период

<< < (3/6) > >>

Edi Daruši:
Krenula prihrana rojeva, na krovove sam stavio stiropor. Kod nas kao u u Vijetnamu: efekat ''spržene zemlje''.

zoran drpljanin:
Ovo ce potrajati do sredine meseca, strasno je videti po Vojvodini na sta lice kukuruz, soja i suncokret,bar ovde u Backoj, mogu misliti kako je u Banatu...Kod mene su malinjaci pod sistemima i u ovom momentu je  50 % rod podbacio,kuva je.... Danas je sv. Ilija, kolega i ja smo nesto malo izvcali, valja se danas i u manastirima se danas vrca, kazu da je taj med za porodicu i zdravlje.. Iskreno, primetio sam da ima nesto svezeg unosa, kaplje... Malo je ali nesto unose, sta, verujte da ne znam..
 E sada, da pitam nesto kolege... Primetio sam na pijaci, kod prodavca na jednoj  prepolovljenoj lubenici, masa pcela i malo procitao i pitao kolege za to... Kazu da u Rusiji, kada prodje sezona, donesu kosnice i sve one preostale lubenice polupaju na njivama, koje su i po 100 ha. i da je takav med, izuzetnog kvaliteta i ide 30 e po kilogramu, izuzetno cenjen.. Mislio sam da im kupim, onih losih ,kojih stalno ima i da im ostavljam na pcelinjaku, neka se malo osvezavaju...

Nenad Tucakov:

--- Citat --- Danas je sv. Ilija, kolega i ja smo nesto malo izvcali, valja se danas i u manastirima se danas vrca, kazu da je taj med za porodicu i zdravlje..
--- Kraj citata ---
Majkane i ja imam 20 ramova za vrcanje. Ovaj podatak me je ohrabrio da to uradim danas...
Pretpostavljam da će to, ukoliko najesen neki aster, ili slično, ne zamedi, biti sve u 2017-oj, iako je već počela nova pčelarska godina ( ne znam u koju bih to, eventualno, vrcanje računao ).

Inače, kontejner na kasnijem suncokretu je uglavnom lenstvovao. Bilo kakvog ozbiljnog unosa nije bilo. Čak ni dve dobre kiše, u rasponu od par dana, nisu nikako pomogle. Stekao sam utisak da je suncokret, nakon poslednje kiše, ubrzano precvetao.
Ipak, nekog traljavog unosa ima ( curi iz ramova ). Sa čega je, to samo Bog sveti zna...

Mislim da je čak i paša na Ponjavici ugrožena. Pčele iz tri LRke uglavnom džonjaju na poletaljki...

zoran drpljanin:
Samo napred majkane, valja se....Taj med ostavi vama i neka ti je medno..

Rakovac Goran:

Након малопређашњег телефонског разговора са колегом Мајканом ( Зоран Дрпљанин ) реших да се поново јавим на овој теми. За јуни месец ове године метеоролози су благовремено рекли да ће бити изразито кишовит и влажан. Погодили су. За јули кажу изразито сув и топао са чак 21- им тропским даном. И на овоме им верујем па зато и пишем на овој теми.
                         Првих десетак сунчаних дана јула би нам више него требало. Сељацима да обаве жетву а пчеларима да извуку нешто од сунцокрета који је поранио. Након тога куд који мили моји , мало је тога што ће процветати. У мом крају тада наступа такозвана " бетон " паша. Нема ничега. Лакше је разбијати камен него окопати башту. Беспашни период .
                         Е , сад питање је како му доскочити ? Када наступи већ је касно мора се предупредити.
                         Мајкан рече да размишља да ли да вади сунцокрет из кошница или да остави пчелама ?
                         Рекох му да ја ту дилеме немам. Шећер је још увек јефтин и ја ћу сада  уложити у њега. На крају сунцокрета , кога не верујем да ће нешто посебно бити  бар код нас у Шумадији где и иначе не меди нешто посебно , један број рамова са медом одмах у магацин али без врцања. Сахарске јулске и августовске дане и врућине пребродити са ретким шећерним сирупом. У  септембру за зимницу сваком друштву вратити по два рама сунцокрета.
                        Ово посебно стога што се задњих година у септембру појављује медљика , одлична за људе али погубна за пчеле. Корист је овако вишеструка. Јефтин сунцокретов мед као додатак пчелама за зимницу  а скупа медљика нама у тегле . Добро и пчелама и нама.
                        Размислите о овоме већ сада док је време. Јесенас ће сигурно бити касно.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju