Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Безпашни период

<< < (6/6)

Rakovac Goran:Јуче у парку замирисала липа. А јутрос зором док сам аутопутем ишао од Велике Плане ка Београду на посао посматрао сам сунцокрет кога у Поморављу сваке године све више сеју. Добро је узнапредовао на парцелама на којима је раније посејан и почеће и он брзо да отвара. Нема од њега у мом крају неког великог уноса јер слабо меди али друштва живну , добро граде сатне основе и има користи.
Пчеле сам ових дана најчешће виђао по белој детелини а ни дивља купина још није завршила. Кренуле се велике врућине те се ноћу праве велике браде. Искуство ме учи са по врућинама крај Мораве има уноса. Јуче су баш добро радиле.
Ројевима додам увече по мало сирупа али ретког ( 5 кгр. шећера и 8. литара воде ). Носе брзо и ефикасно и до јутра су хранилице суве. Јутрос сам им пре 5. сати додао по парче погаче нека имају до следећег обиласка. Надам се да у среду изађем мало раније са посла и скокнем на брзину до Плане и поделим им по дозу сирупа. Сада им више треба воде те иако имам постављене појилице трудим се да им је доставим и кроз тај редак сируп. Ефекат се одмах види. Рој не продајем док сам не изгради бар једну сатну основу и матица је не залеже. То је тест који свака мора да прође а у томе јој се мора помоћи.

Rakovac Goran:Не волим ову тему али нажалост она је актуелна сваке године.


Временска прогноза нам каже да ће у наредних 15 - 20 дана бити тропске врућине. Днавна температура од 35 па чак до 40 степени а предвиђа се и 20 - так тропских ноћи када је температура 20 и више степени. У ово доба године мало шта цвета а и тога што има на овим температурама неће медити. Дакле већ смо ушли у безпашни период а он ће потрајати баш дуго.


Са друге стране један део сада залежених јаја ће бити зимске пчеле. Да би оне биле квалитетне потребно је да се узгајају квалитетно што подразумева обиље хране ( и меда и полена ) у кошници. Ако којим случајем не буде тако последице ће се видети крајем зиме и у рано пролеће наредне године када наизглед добра друштва нагло почну да копне и угињавају. Проблем постоји и са свежом водом која је пчелама неопходна и за узгој легла и за расхлађивање пошнице. Ово посебно код оних колега којима су пчелињаци удаљени па не могу редовно да додају воду у појилице. На крају крајње је време да се почне и са третманом против варое. Високе температуре и овде праве проблем у избору и средства и начина третмана.


Шта чинити при оваквом стању ствари ? Навешћу сопствено искуство.


Од прошлог викенда сам организовао редовну прихрану два пчелињака ретким сирупом 1 : 1 сваке вечери у количини од 1/2 литра. Овим поступком пчелама обезбеђујем неопходну количину хране и воде. Трећи пчелињак ће стартовати од наредног викенда нешто другачијом методом. Наиме , до тада ми мајстор завршава рам хранилице у које стаје по 3. литра сирупа те ће кошнице на овом пчелињаку добијати одједном већу количину ретког сирупа.


Што се варое тиче са њом сам се ухватио у коштац још од краја априла месеца. Једном делу кошница су постављани рамови грађевњаци те је вароа избацивана на тај начин. Друге су интензивно разројаване јер сам продавао доста ројева те је тако са затвореним леглом из тих кошница одлазила и вароа која се у њима налазила. И поред тога већ сам завршио са једним третманом тимолом код свих друштава док су температуре биле колико толико нормалне и то у трајању од 28 дана. Значи , варое сада не би требало да буде или је има у минималним , подношљивим количинима. Дакле за сада је све под контролом.
 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju