Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Безпашни период

<< < (2/6) > >>

Mladen Todorovic 1982:
Neso u pravu si, nisam napisao da je bio i jedan zatvoren maticnjak. Nisam ga dirao bas zbog toga sto nije bilo sveze zalezenih celija. Zatvorenog legla ima na 7 ramova s tim sto racunam i one iz kojih pcele izlaze a ove pune nektsrom i polenom. Iskreno, na sunc. necu voziti te sam mislio da napravim jedan roj od ove kosnice ali mi se iskundacilo jer nemam otvorenog legla. Sta ti mislis sta dalje.

Mladen Todorovic 1982:
Izvinjavam se jer sam iskocio iz teme!!!

Jovanovic Nesa:
Da sam na tvom mestu ja bi pustio ad se izvede matica iz tog maticnjaka. A hoce sigurno. Kad se uveris da je izasla onda mozes da radis sta hoces pa i da razrojavas ako hoces jer kad izadje sva ta armija iz zatvorenog legla bice puna kosnica.
A cak i da primetis da taj maticnjak nije dao ocekivane rezultate imas vremena i da ubacis drugu maticu.
Sve sto mi pogresimo do 15-og Jula one mogu da poprave :-)

Rakovac Goran:

               Поново смо у тешком беспашном периоду са температурама око 40.степени. На тој температури ништа не меди. У мом крају је све изгорело да је туга погледати. Сељаци се жале да од кукуруза неће бити ништа а ни са другим културама није ништа боље. Бреза крај колибе је скоро па потпуно остала без лишћа. Суши се и опада као да је дубока јесен. Багрем је затворио махуне и сазрео још пре десетак дана. Највећи проблем је са брестовом шумом. Брест ионако задњих десетак година има проблема на нашим просторима а ове је десеткован. Про лазећи поред плантаже боровнице ( око 4.хектара ) која ми је у близини пчелињака приметио сам да се и она масовно суши. Пропало је око 25 - 30 % иако има уграђен систем кап по кап и даноноћно се залива. И маја леска се једва држи . Биће губитка око 5 - 6 %. Једино чега у овом тренутку има је водопија. Стрњике се изјутра плаве од ње јер је након скидасња жита једино она изгурала. Но , она не меди и даје само полен тако да је пчеле масовно посећују.
               Пчелињаци су мање више у лошем стању. Приметан је недостатак хране и пчелари масовно прихрањују. За протекли викенд је била акција продаја шећера по сниженој цени у ДИС -у и све је продато до суботе у подне. Не купује се на килограме већ на џакове.
               При прегледу кошница сам приметио смањену количину легла. Распитао сам се мало код колега какво је стање код њих. Отприлике исто. Међутим , неколико колега је баш забринуто јер су им матице у неким кошницама потпуно престале да носе. Сви тврде да се ради о младим али већ провереним матицама које су задњих дана једноставно престале да носе. Нема младог легла. Да ли је то у питању или пчеле због екстремних температура и недостатка хране поједу јаја не знам ни сам да одговорим у овом тренутку. Видећу за викенд и посебно обратити пажњу на ову појаву уколико је буде било код мене.Ако је ово тачно онда је то и заиста више него забрињавајуће.
               Од јуче првог августа је започела нова пчеларска година. Већ сада треба размишљати и о новој календарској 2018. Онако како сада у августу посејемо и одржимо пчелиња друштва која већ треба лагано да производе зимске пчеле тако ћемо и пожњети идуће године.
              Планирао сам да наредног викенда урадим третман против варое брстиваром који ми је стигао пре пар дана. Сада сам у великој дилеми како урадити третман. Због високе температуре третман на трулекс крпицама је дискутабилан јер ће испаравање бити пребрзо. За димљење немам ни времена ни живаца. Остаје прскање фајталицом као оптимално решење и вероватно ћу тако и одрадити.
               

Miroslav Tesanovic:
Ja sam svojima dao po 2l sirupa u bocama.
Na oko 450m nadmorske visine, sa povjetarcem, i u sarenoj sjeni, juce je bilo 34C.
Sutra ce dobiti po jos 2l.
Pa onda kontrola za par dana.


Pitanje u vezi brstivara:
Ja sam "trijebio" ovaj forum ali nisam naisao na postupak tretmana pcela brstivarom fajtanjem. Znaci, moze i tako?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju