Alati i oprema za pčelarenje > Košnice
Ulišta - primitivne košnice: dubine, pletare....
Михаило Мишко Васојевић:
Прво бих све поздравио. Не стижем од свакодневних обавеза да се пуно бавим пчелама, а камоли да пишем на овој интересантној теми.. Драго ми је да се Горан укључио. Иако ми је струка блиска изучавању српског средњевјековља па се на неки начин њим и бави о пчеларству у том времену знам врло мало. А да не буде да сам ову тему потпуно забаталио, ево пар запажања о вјеровањима старих пчелара. Надам се да ми нећете замјерити што можда одузимам ваше вријеме оваквим писанијама, али старо пчеларство (које је подразумијевало пчеларење са примитивним типом кошница и сасвим другачије тумачење прилика у пчелињим заједницама) заснивало се више на вјеровањима него на чистој пчеларској емпирији. Уосталом савремени човјек је далеко од спекулативних стања духа патријахалног човјека ранијих вјекова, па се и пчелари ових епоха веома разликују.
Дакле, пошто је јуче био први дан прољећа или како се у мом крају тај дан називао "прољетњак" по њему се гледало и каква ће бити наредна година. Пчелари су вјеровали да ако је сунчан да ће бити такво и цијело прољеће, све до Видовадана, да ће бити меда и да пчеле неће бити љуте. Уколико би било облачно и топло вјеровало се да ће се пчеле ројити и напредовати, а ако би било грмљавине да ће бити позних мразева. Е, ако би дувао хладан сјеверни вјетар, или падала хладна киша или не дај Боже снијег, као ове године, сматрало се да ће бити неродна и касна година, да неће бити меда и да ће бити штете у пчелама...
На Божић се износила слама и бацало жито међу улишта ради бољег напретка у пчелама, а на Благовијести се сматрало да су пчеле изимљене па која је до тада остала жива та се и изимила без обзира на временске прилике које слиједе касније током априла...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju