Savez Pčelarskih Organizacija Srbije > Aktivnosti Spos-a

Српски часопис Пчелар

<< < (10/10)

Dragan Šošić:
Моје писање о општем понашању пчела је подсетник како се пчеле односе према простору у којем живе. Ако се то зна, лако се одреди како ће пчела да се понаша у одређеној кошници. Зна се у којем простору ће складиштити мед и како се према томе односити, опште је познато колико матице залеже (у одређеним условима) и то одређује повремене радове око плодишта итд.

Када упознате пчеле и њихове навике (које само делимично одступају од правила), лако се прилагодите кошници, па и РВ кошници.

Моја намера има то у основи, а не некакве научне мотиве или представљање нечега што сам запазио или личну промоцију

zoran drpljanin:
Sole, svakome normalnom , je jasno da je tvoja pomoc ovde dragocena.. Proizasla iz tvog iskustva i poznavanja pcela i hvala ti sto nesebicno prenosis znanje...Siguran sam, da si ti konstruisao kosnicu , da bi na sasvim drugaciji nacin , priblizio istu drugim pcelarima... Forum, kao promocija iste, nije dovoljan..

Nista u ovome sto kolega Sugic i ja pisemo, i na neki nacin , teramo naseg Voju da malo promeni smer u predstavljanju iste, nije zlonamerno... Misljenja sam , da se Vojo malo distancira od svadja i napada na onom forumu, a krene smerom, video prezentacija i neke malo obuhvatnije brosure, i njemu bi bilo malo mirnije a nama i buducim korisnicima RV kosnice, olaksalo rad i neke odluke..

Dragan Šošić:
Слажем се и да упозорим на једну ствар: не мислим да је некакав мој допринос подцењен (да неко случајно не помисли да сам тако нешто схватио). На крају крајева нико мене не тера да пишем на форуму. Док нисам био присутан на форуму, „снимим“ да неко има одређен проблем и ничим изазван :) сам преко пп или маил-а покушао да помогнем.

Мирослав је написао да не радим РВ кошницом и да се можда вара...Не, не радим са РВ кошницом, али ми моје познавање пчела говори да је то одлична кошница. То сам и јавно написао више пута. У обзир узимам много ствари, као што је пренасељеност, недостатак паша, погоршани услови услед времеских прилика, безобразлук пчелара и слично. (Безобразлук се односи на пчеларе који неће да испраше ауто, него крену са пчелама и када виде да ту има кошница сматрају да је ту добро, па се и они „нацртају“ ту негде...и успут покупе нечије излетнице или лепо стану на пут и појаве се када треба да селе назад).

Моје лично мишљење је да не треба неко искључиво упутство, али немам против – ако пчелари сматрају да треба, ја могу да помогнем колико је у мојој моћи.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju