Savez Pčelarskih Organizacija Srbije > Aktivnosti Spos-a

Српски часопис Пчелар

<< < (2/10) > >>

Bojan Šušnjar:
REV je nekako širok pojam po meni jer nudi mnoštvo mogućih konfiguracija i varijacija od kojih vjerovatno sve nisu još ni isprobane u praksi.

Ako sam dobro upamtio Voja je negdje pisao da je za REV optimalna kombinacija dva RV plodišna nastavka i resto EV nastavaka za medišta već prema potrebi.
Uz upotrebu matične rešetke u pogodnom trenutku ograničava se matica na jedan RV nastavak a poslije svih medobranja se košnica zazimljava na dva RV nastavka što mu dođe nešto kao rad sa RV košnicom, dok sa druge strane se dobiju neke pogodnosti plitkih medišnih ramova kao što je sortni med i brže zaklapanje tj. vrcanje i sl. To može biti korisno kod oskudnih paša kakve su na žalost učestale.

Sa druge strane se smanjuje fleksibilnost jer nije lako manipulisati ramovima između RV i EV nastavaka i komplikuje se sa opremom, različiti nastavci, ramovi, osnove...

--- Citat ---ovoj kosnici nisu potrebni polunastavci..
--- Kraj citata ---

Dal bi se Voja složio da su EV nastavci u stvari polunastavci?  ::)

Milan Đorđević:
Bojane, sve si objasnio za REV (2RV+EV...), meni se to najviše sviđa baš zbog toga što je plodište odvojeno od medišta i zbog pogodnosti plitkih nastavaka u medištu ali i zbog mog utiska LR teretane, ne treba mi to...  :) Ja mislim da je ova REV kombinacija budućnost za naše pašne uslove. A inače REV ima kombinacija kao loto.  :) Pozdrav svim kolegama!

zoran drpljanin:
Majkane, pratim ja Milana na nekom drugom mestu i znam da mu je vodilja LR i otuda moja konstatacija da RV nisu potebni polunastavci.Da je sama za sebe, sa svojom dimenzijom rama, dovoljna...Po meni EV nije osmisljena da bi bila polunastavak...Evo Voje pa neka me ispravi..On je EV kosnicu osmislio za neku drugu filozofiju pcelarstva, mnogo blizu prirodi, bez upotrebe cak i SO  itd. Nismo mi, bar vecina, jos spremni za nju...Ja znam par kolega, koji su probali i uvideli to, i sta da rade, morali da iskoriste te nastavke i dosli do ove kombinacije i totalno nespremni, nisu se bas najbolje snasli...

Milan Đorđević:

--- Citat: zoran drpljanin  Decembar 26, 2017, 20:18:27 ---Majkane, pratim ja Milana na nekom drugom mestu i znam da mu je vodilja LR i otuda moja konstatacija da RV nisu potebni polunastavci.Da je sama za sebe, sa svojom dimenzijom rama, dovoljna...Po meni EV nije osmisljena da bi bila polunastavak...Evo Voje pa neka me ispravi..On je EV kosnicu osmislio za neku drugu filozofiju pcelarstva, mnogo blizu prirodi, bez upotrebe cak i SO  itd. Nismo mi, bar vecina, jos spremni za nju...Ja znam par kolega, koji su probali i uvideli to, i sta da rade, morali da iskoriste te nastavke i dosli do ove kombinacije i totalno nespremni, nisu se bas najbolje snasli...

--- Kraj citata ---
Zoki, moram samo pobeći od lr-a nekako. :)

zoran drpljanin:
Ma shvatam i postujem majkane, imas mentora koji ima RV, koliko sam shvatio da on gresi u prolecnom razvoju, ali polako, ti sam donosi zakljucke i pitaj ovde iskusnije....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju