Pčelinji proizvodi > Propolis

Kako napraviti propolis vodeni rastvor

(1/1)

Nikola Milenkovic:
Postovanje svima,

Zanima me, ako bi neko znao ili imao recept za pravljenje propolisa u vodenom rastvoru, da podeli taj postupak sa nama. Koliko sam gledao i trazio po forumu, ovaj postupak nisam pronasao. Ako tema ipak postoji, slobodno izbrisete moj post.

Hvala unpared
Nikola

Marko Brkic:
Da li si siguran da mislis na vodeni rastvor? Da ne mislis na rastvor sa alkoholom?

Pozdrav

Simic Aleksandar:
Propolis kapi (vodeni ekstrakt)
20g usitnjenog propolisa prelije se sa 100ml vode.Posuda sa ovim sastojcima se stavi u drugu, veću posudu u kojoj se nalazi voda zagrejana ispod tačke ključanja(princip vodenog kupatila).Sastojci se povremeno mešaju a proces pripreme traje jedan sat.Temperaturu vode u većoj posudi trba održavati ispod tačke ključanja.Kad je priprema gotova smesa se cedi kroz više slojeva gaze i dobijena tečnost čuva na tamnom mestu.Za vodeni rastvor propolisa može se osim sirovog propolisa iskoristiti i onaj ostatak sa filter papira koji nam je ostao nakon alkoholne ekstrakcije propolisa.(Put do zdravlja i lepote;Dikosava Miloradović)

milosav moretic:
[size=78%]Koliko ja znam, vodeni rastvor propolisa se koristi kod dece, između ostalog. Ja proizvodim alkoholne tinkture propolisa i prodajem ih ali me interesuje i voleo bih da napravim kapi propolisa za decu, jer imam malu unuku. Kolega je dao recepiuru za dobijanje "vodenog rastvora" i naveo da sve treba procediti kroz višeslojnu gazu. Ja to sve cedim, filtiram kroz flter papir, filtere za expres kafu, pa mislim da je to isto.[/size]

 Kako sam rekao da pravim alkohonu tinkturu od propolisa, trenutno imam dosta propolisa, mase, iz koje je extrahovan propolis, pa bi je upotrebio za dobijanje "vodenog rastvora"(prema koleginom receptu) propolisa ALI, u njoj ima alkohola i od toga dobijene kapi "neznam" da li mogu da koriste mala deca?
Voleo bi da sve ovo prokomentariše(da mi da savet) neko ko je verziran, ko poznaje ovu problematiku.
Unapred zahvalan!
Moretić     

dusan lazic:
Ponekad, za "hitne intervencije", kad mi treba za unuke - ja stavim dvadesetak kapi u šoljicu, pa alkohol izduvam sa femom(brzo ispari). E posle, suvi ostatak rastvorim sa vodom ili sa medom...i koristim.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju