Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)

Ograničavanje matice pred pašu u DB košnici

<< < (2/4) > >>

Milutin Dukić:
12RV ramova = 6DB = 54000 ćelija a Vojo je u gornjem postu pominjao da je 42000  ćelija dovoljno za leglo (10RV ramova, odnosno 5DB) ako matica zaleže maksimalno 2000 dnevno, što po logici stvari i jeste a šta je praksa pokazala ?

Slažem se za vertikalnu matičnu, samo ja bih je zadržao tako i za vreme bagrema, zašto pred bagrem staviti žicu ?

Pitam ovo da bih razvio strategiju za proleće da optimalno iskoristim ovu košnicu.

zoran drpljanin:
Nemoj da te zbunjuje to sa postavljanem zice ili mreze. To je Belciceva metoda i koristi se radi usmeravanja izletnica iz plodista u mediste i mislim da nije prakticna za DB kosnicu. Za Polosku je idealna , mada se dobro pokazala i na RV kosnici... Imas  temu Belciceva metoda pa procitaj.

Sto se tice ogranicenja matice na taj br. celija to je neki standard u pcelarenju RV kosnicom i sasvim je dovoljno uz prebacivanje po kojeg rama sa zatvorenim leglom u mediste, pred suncokret. Sto se tice Poloske, to je jedini ispravan nacin rada sa njom, ograniciti je pred bagrem i povremeno prebaciti po koji ram za zatvorenim leglom u prostor predvidjen za mediste. Uz obaveznu upotrebu pgegrade sa MR i u odredjenom momentu , zicane pregrade.

Milutin Dukić:
Čitao sam Belčića i Rensona pa sam došao na tu ideju.

Jedan kolega na spos-ovom forumu probao sa žicom i kaže da prave dosta matičnjaka u drugom delu plodišta, što nije problem, čak se može i iskoristiti za dobijanje matica a pčele bi trebalo brže da pređu u medište nego da je matična rešetka popreko.

Posle toga se nije više oglašavao.

Pozdrav

zoran drpljanin:
Kako mu prave maticnjake i odakle, ako pravilno radi, u vreme kada postavlja mrezu, iza MR nema vise otvorenog legla.Mreza se koristi samo dok traje medobranje ali nije DB za tu metodu.

Miroslav Jovanović:

--- Citat: zoran drpljanin  Februar 06, 2019, 08:00:06 ---Kako mu prave maticnjake i odakle, ako pravilno radi, u vreme kada postavlja mrezu, iza MR nema vise otvorenog legla.Mreza se koristi samo dok traje medobranje ali nije DB za tu metodu.

--- Kraj citata ---
ДБ није ни за једну методу у нашим условима. 12 дб рамова је граница која дели настављачу од полошке. По Белчић методи ако би урадили дб остаје седам рамова за медиште што је капацитет 24.5 килограма меда. Ја бих потписао да до краја мог бављења пчелама имам 20 килограма по кошници.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju