Pčelinji proizvodi > Vosak i satne osnove

Pojašnjenje vezano za vosak

(1/1)

stipa perić:
Pozdrav kolege pčelari, ja sam pčelar početnik i imao bih jedno pitanje vezano za čišćenje koluta voska nakon topljenja. Ove jeseni sam prvi puta topio vosak u većoj količini (12 kg) i nakon što se vosak ohladio pristupio sam čišćenju koluta. Nakon što sam s donje strane očistio meku nečistoću, naišao sam na sloj sivo-maslinaste boje, tvrd gotovo poput voska ali nije žute boje, debljine oko 1 cm, dok se iznad tog sloja nalazio pravi žuti vosak.
Mene zanima, što je taj sivo-maslinasti sloj i da li i njega treba ostrugati do čistog voska, te ukoliko treba, da li se on baca ili se može na nešto iskoristiti.

Lp

dusan lazic:
Kolega Stipo,
ja bih ti predložio da daj kolut (koji si očistio sa donje strane, od one grube nečistoće) ponovo pretopiš.
 Pri tom obrati pažnju na hlađenje. Hlađenje treba da bude što sporije. A to ćeš ostvariti tako što ćeš posudu da otopljenim voskom izolovati (uviti u neki utopljavajući materijal: stiropor, višeslojnu papir, krpu...)Ukoliko vreme hlađenja (otvrdnjavanja) bude duže - nečistoća će se bolje izdvoiti.
Pozdrav.

Zoran Akik:
Комшија дао си савет за најбољи начин чишћења воска од нечистоћа.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju