Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Уљана репица 2020

(1/1)

Vladimir Todic:
Да ли ограничити матицу на један или два наставка за репицу, или ићи без матичне решетке?

Vojo Brstina:
Зависи Владо у којој су фази развоја.
Све док се заједнице не развију на 12-13 РВ рамова легла не би требали користити матичну решетку.

Ова захлађења сад су је баш успориле у развоју.

Поздрав драгим пријатељима...

Vojo Brstina:
Ако настави овало лепо време ето нама репице за седам осам дана..
Поздрав драгим пријатељима...

Nemanja Banjac:
Bogami danas sam išao u obilazak jedne parcele od oko 5ha što je posadjena na kilometar, i mogu vam reći da je malo otvorila. Tek po koji cvet i gle čuda, već na tih par cvetova ima pčela.
Znači za par dana će biti žurka.
Košnice se razvijaju neverovatnom brzinom.
U dve koje su mi pre 10 dana imale 7 ramova, I sam tada prebacio dva rama legla u gornji nastavak, sada gore imam u jednoj 5 a u grugoj 6 ramova legla. Dole nisam otvarao, al ako je barem isto kao pre spuštanja plodište, to je 12 i 13 ramova. I još sam im danas dao prostora za ram i dva.
Planiram samo sa tih par košnica da odem na repicu, a ostale, koje se isto razvijaju velikom brzinom, ostavim za bagrem, koji je na mladjom stablima žestoko izmrzao, a na starijim, visokim u boljoj poziciji.

Nemanja Banjac:
Vojo, može li neki savet kako odraditi prevešavanja, ili dodavanje nastavka u tim jakim društvima da izvučem malo i meda od repice.
Pomislio sam samo da stavim prazan nastavak ispod na podnicu ili ga staviti skroz na gornje mesto. Da ništa ne remeti sve dok ne bude vreme prevešavanja za bagrem, tamo sledeći vikend. Ali sad recimo u nedelju da nekako stavim da mi pune jedan nastavak.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju