Pčelinji proizvodi > Pčelinji otrov

Pčelinji otrov

(1/2) > >>

Valon Mustafi:
   Pcelinji otrov je bistra tecnost, kisele reakcije, sa specificnom tezinom 1.13, ostrog i gorkog ukusa i arotacnog mirisa. Osusi se na sobnoj temperaturi 30-40% od originalne tezine.

  Sastav pcelinjeg otrova je zaista veoma kompleksan. On sadrzi niz biohemijski i farmakoloski aktivnih materija, kao sto su histamin, dopamin, melitin, apamin, peptidi, minimin i enzimi fosfolipaza i kijaluronidaza. Izgleda da na taj sastav utice vrsta pasa ili geografska lokacija gde je smesten pcelinjak.
 
  Pcelinji otrov se ne dopunuje izvan pcelinjeg tela vec ostaje u rezervoaru otrovne zlezde pcele sve dok ona nije prinudena da je u samoodbrani upotrebi. Pcela radilica moze se prinuditi da izbaci otrov ne gubeci zaoku i deo unutrasnjih organa kao sto se to dogada kada ubode coveka ili neku toplokrvnu zivotinju.
 
  Novoizlezena pcela radilica ima malo otrova, ali sa staroscu se ta kolicina povecava do oko 0.4mg, kada je pcela 15 dana. od 18 dana starosti nema promene u kolicini otrova koja se nalazi u rezervoaru zaocne zlezde. U slucaju da se ta rezerva iscrpe, pcela nema nacina da je nadoknadi.

  Za razliku od rasprostranjenog verovanja, otrov pcele je toksicniji od otrova ose. Jedan ubod pcele u retkim slucajevima moze izazvati smrt kod izuzetno osetljivi osoba.  Smatra se da bi pod normalnim uslovima mozda bilo potrebno oko 500 uboda pa da dode do smrti usled direktne toksicnosti. postoi podatak da je jedna osoba u Africi primila 2000 uboda i prezivela.

  Proizvodnja

  Proizvodnja vecih kolicina pcelinjeg otrova postala je moguca tek posle otkrica da pcele reaguju na slab udar elektricne struje ispustanjem kapljice otrova. Danas nije nikakav problem konstruisati i napraviti takav aparat. Ispusten otrov skida se sa staklene ploce pomocu zileta. Pcele od kojih se na taj nacin eksploatise otrov skoo redovno prezive, ali zbog velike kolicine ispustenog alarmnog feromona pcelinje drustvo postaje nervozno i agresivno, pa se zbog toga aparat moze koristiti u ogranicenom vremenskom periodu, ali nikako u blizini ljudi i domacih zivotinja.
___________________
Pcelarstvo, Jovan Kulincevic
Uzastopna Poruka: Januar 19, 2011, 22:56:03

sava mitic:
Evo jednog kraćeg video prikaza u kome se o sakupljanju pčelinjeg otrova može
roditi nova idej / prilog je pri kraju /.

Pozdrav iz Aleksinca

aca peric:

--- Citat: sava mitic  Decembar 30, 2011, 19:43:06 ---Evo jednog kraćeg video prikaza u kome se o sakupljanju pčelinjeg otrova može
roditi nova idej / prilog je pri kraju /.

Pozdrav iz Aleksinca--- Kraj citata ---

Nije čudo da imaju problema sa zimnicom ako su im oduzeli 30 kg meda u bagremovoj paši.Kod nas u reonu Timočke krajine gde mi je pčelinjak,pred bagremovu pašu košnice su bile skoro suve,tu i tamo možda je bilo još po koje kilo poklopljenog meda ostalog od prošle sezone.Onda su za 7 dana od početka bagremove paše uspele da naprave rezervu od 10tak do 15tak kg poklopljenog bagremovog meda.Već 8 dana je krenulo loše vreme i paša se prekinula.Naravno ostavio sam im sav bagrem i kao rezultat iako jeste bilo sušno i u principu se samo medljika javila kasnije,ipak im je ostalo u proseku po 15tak kg poklopljenog meda za zimnicu polovinom novembra kada sam kontrolisao.Jeste da je deo tih zaliha medljika,ali je zato i dobar deo zalihe baš taj ostavljeni bagremov med. Iz 10tak najjačih društava sam uspeo da izvadim u proseku po 15tak kg medljike,a da njima pri tom ostane oko 20 kg poklopljenog meda,pola bagrem,pola medljika.Jedini problem je bio da je kod dela tih društava u LR društvima lošiji raspored,u smislu da im je u plodištu bila samo rezerva dodatog sirupa sa Nozevojem koju su potrošili do polovine novembra,pa sam tada morao raditi prepakovavanje ramova,no nadam se da će ipak sve biti ok. S druge strane neće biti čudno ako mnogi pčelari koji su ovako radili,da su toliko ojadili društva nakon bagrema,bez razmišljanja na dolazeće suvo leto, budu kukali na kraju ove zime da im je stradalo puno društava zbog sušnog leta.Sigurnije je kao što jedan moj prijatelj pčelar iz Like kaže,sačekati kraj septembra pa onda videti ima li nešto da se vrca.Jer očigledno je da zbog klimatskih nepovoljnih promena uglavnom više nema burnih paša u mnogim krajevima,pa se valja adaptirati na uslove tihih paša sa povremenim dužim intervalima sa slabim ili nikakvim unosom.

Radovic Dragan:


Od 13.-tog minuta covek prica kako proizvodi pcelinji otrov

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2013&mm=04&dd=19&nav_id=706612

Branko Tešić:
Pozdrav!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju