Novosti > Novosti

Konkursi za izbor Najlepšeg pčelinjaka i fotografije iz oblasti pčelarstva

<< < (2/2)

Fehratovic Izet - Zoi:
evo i kako izgledaSvaka cast za ideju !!!!!!!!!!!

Goran Stanojevic:
Stvarno svaka cast! Cestitam na gestu.

Vojo Brstina:
Kad će više taj prvi februar pa da ugledamo prve prelepe fotke?

Pozdrav svima.....

Global Moderator 2:
Obezbeđena je  nagrada  za izbor Najlepšeg pčelinjaka:PRENOSNI REFRAKTOMETAR

Verovatno ste se susretali sa problemom određivanja sadržaja vlage u medu? Možda  kao pčelar pri razgovoru sa otkuplljivačkim organizacijama, ili  se i sami bavite proizvodnjom meda?

Rešenje je prenosni refraktometar. Pomoću ovog uređaja može se, za skoro jedan minut, odrediti sadržaj vlage u medu sa neverovatnom preciznošću. Uređaj je prenosiv, veoma lagan, težine od samo 200-300 grama, nosi se u džepu, jednostavan za korišćenje, lak za održavanje, visoke preciznosti. Uvozni je proizvod i visokog kvaliteta izrade. Izvanredan odnos cena-kvalitet. Ovi refraktometri su već naišli na veliku potražnju u istočnom delu Rusije, a sada i ljudi iz svih krajeva Rusije imaju mogućnost da kupe isti za svoje potrebe. Uređaj se  može koristiti za određivanje sadržaja vlage tečnog, kao i kristalizovanog meda.

Komponente:

    * prizma
    * stakleni poklopac
    * zavrtanj za korekciju
    * telo
    * okular.

Način merenja.

    * Uzmite uređaj za telo i usmerite u pravcu svetlosti. Okretanjem dijafragme postići ćete optimalno oštrinu.
    * Kalibracija uređaja:
      Stavite jednu ili dve kapi dioptrijskog ulja na glatku  površinu kontrolne prizme. Otvorite stakleni poklopac 2., postavite kontrolnu prizmu glatkom površinom sa nanešenom kapljicom ulja na mernu površinu uređaja i lagano pritisnite rukom, tako da kontrolna prizma ne padne. Zatim, rotirajući zavrtanj, podesite granicu između tamnih i svetlih polja na Brix 78,8 (u srednjoj skali).
    * Otvorite stakleni poklopac,  očistite mernu površinu, obrišite MEKOM flanelskom krpom i kapnite 1-2 kapi tečnosti koja se meri (med). Zatvorite stakleni poklopac, pritisnite lagano, a zatim pročitajte na mernoj skali granice između tamnih i svetlih polja, ova veličina je izmerena vrednost. Leva skala za merenje «Be» - azijski standard, srednja «Brix» - američki standard, desna «Water %» - evropski standard.
    * Nakon merenja, uklonite ostatke meda sa merne površine uređaja  i nežno obrišite vlažnom flanelskom tkaninom. Posle sušenja, uređaj bi trebalo pažljivo čuvati.

Upozorenje i čuvanje

    * Kalibracija i merenje uzoraka potrebno je da bude sprovedena na istoj temperaturi, ako je promena temperature značajna, kalibraciju je potrebno vršiti svakih 30 minuta.
    * Nakon upotrebe, ne potapati u vodu za pranje, ne dozvoliti da voda dospe u uređaj.
    * Kako je refraktometar precizni optički merni instrument, trebalo bi njime rukovati pažljivo i precizno.NE dirati i NE grebati optičke površine. Uređaj je potrebno čuvati na suvom i čistom mestu, da bi se sprečili zamućenost i zamagljivanje merne površine.
    * Ukoliko korisnik bude  koristio i čuvao uređaj u skladu sa zahtevima ovog uputstva, uređaj će garantovano raditi bez greške  neograničeno vreme.

Uključen pribor.

    * Tuba sa dioptrijskim uljem - 1 kom.
    * Odvijač - 1 kom.
    * Pipeta - 1 kom.
    * Kontrolna prizma - 1 kom.
    * Uputstvo - 1 kom.


Zika Stojanovic:
Izbor fotografija vodi poseban Žiri ovog Foruma u sastavu:
1. Živoslav Stojanović, predsednik - Palić
2. Živojin Lazović, član - Gornji Milanovac
3. Milanka Vorgić, član - Novi Sad
4. Branislav Bugarski, član - Bačko Petrovo selo.
5. Đoko Zečević, član - Nova Varoš

Način glasanja i izbora:
Konačan izbor se vrši kombinacijom glasova članova Foruma i glasova Žirija u odnosu 50:50.
U slučaju deobe mesta, prednost će biti data onom kandidatu koji je dobio više glasova Žirija.

Nakon objave Konkursa i prispelih fotografija pristupa se glasanju putem forumskih opcija gde mogu učestvovati svi članovi Foruma. Svaki član Foruma može glasati za tri različite fotografije koje on smatra najboljim.
Dakle, ne može glasati za jednu fotografiju tri puta nego za tri različite fotografije jednom.
Nakon završetka glasanja od strane članova Foruma odrediće se redosled svih fotografija po sledećem principu bodovanja:
1. mesto 12 poena,
2. mesto 10 poena,
3. mesto 8 poena,
4. mesto 7 poena
5. mesto 6 poena,
6. mesto 5 poena,
7. mesto 4 poena,
8. mesto 3 poena,
9. mesto 2 poena i
10. mesto 1 poen

Članovi Žirija takođe imaju pravo glasa za svaku prijavljenu fotografiju, ali nemaju pravo glasa za svoju fotografiju ukoliko su bili prijavljeni na Konkurs, dakle mogu glasati samo za fotografije ostalih kandidata.
Žiri ocenjuje sve prispele fotografije ocenama od 1-5.
Princip ocenjivanja je sličan kao i kod načina izbora od strane članstva: zbirni broj ocena svih članova Žirija je osnova za dodelu poena po gore navedenom ("evrovizijskom" principu").

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju