Ostale teme na forumu > Pitajte pčelari početnici

Formiranje košnice, bojenje sastavljanje ramova

(1/2) > >>

Pavle Radoičić:
Dobar dan, sreću i dobro zdravlje svima želim,
Kupio sam pre neki dan 3 RV košnice sa ramovima u rinfuzu od majstora iz Vrbasa. Lepo urađen majstorski posao, sve lepo miriše i izgleda, na 4 nastavka, košnice su od čamovine 20mm a ramovi lipa.
Kupio sam 3 litre vodenog firnajza i 3kutije farbe svetloplave na vodenoj boji.
Prekjuče sam prošao sa vodenim firnajzom sve elemente osim ramova, dobro sam ih natopio. Juče sam proveo dan bušeći nitne na bočnim stranicama rama, 2 cm od satonoše, 3 od donjače i jedna u sredini. ovih dana ću da lepim elemente i da heftam klamericim spojeve, klamerice 25x5,7mm.
Moja dilema je da li da pređem elemente košnice još jednom sa vodenim firnajzom pa da farbam u dva tri premaza ili nema potrebe?
Druga dilema da li se posle farbanja zaštićuje sa lakom i ako da sa kojim lakom, na vodenoj bazi ili ne, i koji lak?
Pčele još nisam poručio, u dilemi sam oko roja i društva na ramovima pre bagrema, svaki savet je dobrodošao... :)
Hvala unapred na odgovoru.

Dragan Šošić:
Добар дан колега

Једно питање: у ком смислу си премазивао елементе, да ли мислиш на елементе кошнице или елементе наставака и осталог...односно да ли је све у деловима па си премазао тако, све делове.

И још, како си премазивао делове: са свих страна или само споља?

Спајање делова кошнице кламерицом је непоуздано (врло лоше), што зависи где и како се упуцава (мада мислим да није добро у сваком случају).

Pavle Radoičić:
Poštovani,
Daleko sam ja od kolege, ja sam početnik sa mnogo nedoumica. Hvala na poštovanju svakako.😄
Elemente košnice sam premazao vodenim firnajzom spolja, ali podnjaču zbeg i krov sam namazao skroz.
Ramove nisam.
Što se tiče ramova, njih cu spajati klamericom i lepkom za drvo.

Rakovac Goran:Свршеном послу мане нема .
Шта си и како фарбао , офарбао си . Није баш све како треба али шта је ту је. Не гори и не прокишњава нигде. Следећи пут ће бити боље.
Но , ајмо редом најпре оно што је добро.
Добро је да ниси премазивао рамове и сандуке изнутра ( ти их називаш елементи ). То је супер. Убудуће никад не премазуј унутрашње стране ( оне по којима се крећу и у којима живе пчеле ). Дакле не подњачу са унутрашње стране , не збег хранилицу ни са горње ни са доње стране ( са стране може једном али није неопходно јер је увек испод крова).  Кров не мажем већ му изнутра стављам стиродур али ако си га ти намазао није страшно.
Видео си шта је добро а остало ће ти се само касти. Ипак , не секирај се много.  Хтео си најбоље , радио си а ко ради тај и греши. Битно је да се гршке не понављају.
Шта даље .
Ја бих тај фирнајз искористио за још један премаз ( наравно без унутрашњих страна ). Видећеш да ће дрво и даље да га упија ко жедан воду. Посебно натопи подњачу са доње стране. Ту долази одоздо највише влаге па ту прво страда кошница. Греота да фирнајз остаје и да се баци.  А супер је што је прошло пар дана па се лепо просушио.
Након фирнајза сачекај један дан да се све лепо просуши па све горе наведено префарбај поново воденом фарбом још два пута. Ако мало претекне фарбе можеш још једном јер од вишка глава неће да боли. Кошнице ће онда бити као бомбона.
Све  ће се добро завршити. Срећно ти било насељавање и почетак пчеларења. Само без нервозе. Важно је одржати добру атмосферу. Поздрав.

Pavle Radoičić:
Hvala vam drugari na odgovoru.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju