Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Пчелињак Доброселица

(1/25) > >>

Ненад Живановић:
  Помаже Бог колеге пчелари.
  Најпре реч две о локацији мог пчелињака. Село Доброселица се налази на 10-ак км од вароши Рековац, а до Крагујевца има нешто више од 20 км ваздушном линијом. У питању су западни обронци Гледићких планина. Поднебље обилује добром ливадском пашом која је карактеристична за оваква брдско-планинска подручја, а наравно има и доста шуме, младог багрема, црног бора, липе, леске, дивљих купина, црног трна и свих дивљих воћака. Колико ми је познато овде се на широком потезу унаоколо ништа од култура не третира хемијом, па ћу се стога определити за органско пчеларство, а већ сам у процесу регистрације пољопривредног газдинства и себе као држаоца пчела.
  Морам још и да напоменем да ћу се бавити искључиво стационарним пчеларењем и трудити се да максимално искористим све благодети ове неискварене природе.
  Одлучио сам се за тип кошнице Родна Воја јер је због малог габарита и тежине лакша за рад и тренутно имам 5 друштава.
  Три друштва су ми у производној конфигурацији, на три наставка са матицом ограниченом у првом телу и горњим летом. Прво од та три настало је спајањем, истресањем две ДБ12 у којима је ове зиме презимио миш и направио огромну штету на саћу. Друга два друштва сам купио 30.04. као ројеве на 10 рамова (4 рама хране, 6 рамова легла и матица) са Пчелињака Раковац, од Горана, који је такође и мој ментор. Из та два роја изврцао сам 03.06. по 10 кг багрема још док су били у развојној конфигурацији на два наставка и без матичне решетке. 
  Преостала два друштва, која су сада и даље у развојној конфигурацији, такође сам набавио од Горана Раковца 24.05. Прехрањивао сам их сирупом 1:1 са мало Нозевоја, али сам сада престао са прихраном и ускоро ћу ограничити матице.
  Стављам листиће Тимола од 04.06. и данас сам обавио последњи третман.
  Било је потребно додати пуно сатних основа код проширивања десеторамних ројева, а и у недостатку изграђених рамова с обзиром да ми је ово тек прва сезона како пчеларим. У простору који су пчеле заопоселе унутар кошница основе су изграђене у великој мери, међутим не могу да кажем да сва три тела врве од пчела. Приоритет ми је да се ова друштва развију и да следеће године постану производна.
 

Ненад Живановић:
Ево и неколико фортографија са данашње посете пчелињаку:

Ненад Живановић:
 :)

Ненад Живановић:
Све је то данас сликано изизев фотографије целог пчелињака.

Rakovac Goran:Ко ће први да ти честита и пожели добродошлицу ако не ја. Нека се твој пчелињак и убудуће увећава и напредује и нека ти се остваре сви планови који нису мали. Свакога дана у сваком погледу све више непредујеш и биће од тебе добар пчелар. Све најбоље - Раковац.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju