Ostale teme na forumu > Predstavljanje novih članova

Oj Karlovci, mesto moje drago..

(1/6) > >>

Ivan Šenk:
Poštovane kolege, zelim da Vas pozdravim i da se predstavim.

Pratim ovaj sjajan forum već nekoliko meseci i mogu reći da su mi Vaša pisanija jedini izvor učenja i na tome sam zahvalan domaćinu i Vama koji nesebično delite Vaše znanje i iskustva.

Zapčelario sam prošle godine, 1. Juna kada sam uselio 3 naručena roja u nove RV košnice koje sam nabavio od Gosp. Ajdanovića iz Bečaja i smestio ih u zakonjen deo bašte sa pogledom na Dunav i Bačku. Uskoro ću zakačiti koju sličicu.

Moje interesovanje i ljubav prema ovom veličanstvenom biću datira još iz ranih dečačkih dana kada sam odlazio sa bakom u njeno rodno mesto,
selo ispod planine Ljubić u današnjoj R. Srpskoj. Svake godine noćivali smo u domaćinstvu kod njene rodjene sestre koja je u ekonomskom delu
dvorišta imala oko 5 -7 starih, trošnih Vrškara. Mogao sam satima da ih posmatram, uživao sam gledajući ih.., a tek kada bih dobio komad meda u saću..,
mojoj sreći nije bilo kraja. 😊

Sav ushićen u periodu osnovne škole krenuo sam na časove pčelarstva kod lokalnog pčelara gde je predavanje organizovano u obliku dopunske nastave u našoj školi, tokom prve posete pčelinjaku zadobio sam 4 uboda u predelu vrata i lica i isti dan zaglavio u hitnoj. Rečeno mi je da sam alergičan na pčelinji ubod i da momentalno batalim to zanimanje.

Godinama nakon toga ta moja želja mi nije davala mira i odlučio sam da pokušam ponovo. Prošle godine sam kupio kombinezon, lek protiv alergije i odlučno krenuo u pohod za upoznavanje i druženje sa tim divnim svetom pčelarstva.

Radujem se budućoj saradnji i nadam se Vašoj pomoći na putu mog učenja.

Srdačno Vas pozdravljam!

Rakovac Goran:

Лепа и инспиративна прича и представљање. Кад има здраве жеље и воље биће и резултата. Храбро напред можда се временом створи и имунитет на пчелињи убод. Желим ти свако добро и успех у пчеларству. Медно.

dusan lazic:
Dobro došao Ivane!
S.Karlovci su posebna inspiracija...

Ivan Šenk:
Hvala Vam na dobrodošlici.
Sa uživanjem čitam Vaše postove i gradim ličnu skriptu koja će mi biti podsetnik i opomena u daljem radu.

Zahvaljujući objavi Gosp.Dušana, imao sam čast prisustvovati Vašem predavanju u Pazovi na temu "Vikend pčelarenje sa osvrtom na Peletov sistem"
Za mene kao početnika bilo je to vrlo korisno predavanje jer sam i sam "vikendaš", a predstavljen način umnožavanja ću planiram primeniti ove godine na mojim društvima.

Imam jedno pitanje za Vas: Želim da dobijem ram sa medom u devičanskom saću, kako da to sada izvedem?
- prema diskusiji koju sam video ovde na forumu, pripremio sam prazan RV ram u koji sam dodao  vertikalne letvice širine kao donja letvica i time podelio ram na 3 jednaka dela u koji planiram izvući liniju voska špricem.
Gde da dodam takav ram u RV društvo, a da mi pčele izgrade radiliče ili medne ćelije i da u njih poklope med? :)

Prošle godine sam sav med ostavio pčelama, cilj mi je da društva budu zdrava i jaka.
Sva tri imaju po dva nastavka sa izgradjenim saćem. 1. - žuta i 2.- plava imale problem sa vlagom i budji. U januaru sam izvadio 10. ram svakoj. i 1. podbacio nastavak sa samo SO. u cilju povećanja zapremine.

U prilogu sličica kako društva danas izgledaju.

Srdačan pozdrav!

Rakovac Goran:

Одговор на твоје питање је врло једноставан.

У другој половини априла након сређивања кошнице и ограничавања матице матичном решетком тај већ припремљени рам додај у наставак који је изнад матичне решетке. Друштво је тада у напону снаге и изградиће га за дан - два и напунити медом. Када затворе тај мед исеци саће и конзумирај мед  заједно са саћем. Тако је најслађе а и најздравије. Овако ћеш у саћу добити воћни мед.
Поступак можеш касније понављати у јакој багремовој паши и имаћеш саће и са багремовим медом.

Поздрав и медно.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju