Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Rani uzgoj matica

(1/28) > >>

Vladimir_Božičković:
Dali je moguće u rano proljeće uzgojiti kvalitetne matice koje poćnu nesti oplođena jaja neposredno prije početka bagrema?
Uz uvijet da bude toplo proljeće i da bude dobra voćna paša ili repica.

Milic Vukic:
Vladimire, mogće je, mada ne u svim krajevima. Kod tebe na moru, društva ranije kreću sa razvojem, pa se ranije može krenuti sa uzgojem matica. Za uzgoj kvalitetnih matica potebni su tri osnovna uslova:
1. Solidna podsticajna nektarska i polenska paša, voćna ili uljaana repica i sl. (to se može obezbediti prihranom).
2. Odgovarajuće prisustvo mladih pčela hraniteljica koje će obilno hraniti matične larve.
3. Dovoljno polno zrelih trutova u vreme kad mlade matice krenu na svadbene letove.
U kontinentalnim uslovima sa uzgojem matica retko kad se može krenuti pre sredine aprila. Tako da prve kvalitetne  sparene matice možete imati oko 5-10 maja. U primorju je to po mojoj slobodnoj proceni 15 do 20 dana ranije, otprilike onoliko koliko određena vrsta bilja ranije cveta.
Drago mi je ako sam nešto pomogao. Pozdrav.

Vladimir_Božičković:
Meni je pčelinjak na kontinentu, a ja sam trenutno u Dalmaciji  :(. Ovdje je već krenula paša badema tak ako bi imao ovdje koju košnicu mogao bi uzgojiti više generacija matica do bagrema na kontinentu. Naravno ako bi te matice što uzgojim u dalmaciji koristio na kontinentu tada i društvo iz kojega ih razvijam mora potjecati iz kontinenta jer su takve prilagođenije i kvalitetnije za to podneblje.

Milic Vukic:
Potpuno se slažem sa tvojim zamislima i stavom o potrebi prilagođenosti matice na određene uslove. To je pravi put, jedino vodi računa da sa uzgojem matica možeš krenuti tek pošto se pojave značajnije količine poklopljenog trutovskog legla.
Pozdrav. 

Dragan Šošić:

--- Citat: Milic Vukic  Februar 08, 2011, 09:38:24 ---Vladimire, mogće je, mada ne u svim krajevima. Kod tebe na moru, društva ranije kreću sa razvojem, pa se ranije može krenuti sa uzgojem matica. Za uzgoj kvalitetnih matica potebni su tri osnovna uslova:
1. Solidna podsticajna nektarska i polenska paša, voćna ili uljaana repica i sl. (to se može obezbediti prihranom).
2. Odgovarajuće prisustvo mladih pčela hraniteljica koje će obilno hraniti matične larve.
3. Dovoljno polno zrelih trutova u vreme kad mlade matice krenu na svadbene letove.
U kontinentalnim uslovima sa uzgojem matica retko kad se može krenuti pre sredine aprila. Tako da prve kvalitetne  sparene matice možete imati oko 5-10 maja. U primorju je to po mojoj slobodnoj proceni 15 do 20 dana ranije, otprilike onoliko koliko određena vrsta bilja ranije cveta.
Drago mi je ako sam nešto pomogao. Pozdrav.

--- Kraj citata ---

Stavke koje je naveo kolega Milić su osnov za rani odgoj matica. Odgajiti matičnjake nije problem, ako se savladaju određene tehnike za dobijanje matičnjaka.

Izdvojio sam stavku 3. Trutovi su onaj uslov koji određuje kada se mogu dobiti dobre matice. Kada je reč o trutovima treba voditi računa da ne budu sporadično u nekim košnicama. Potrebno je da ih je u što više društava i na što više okolnih pčelinjaka. Tako se postiže najbolji kvalitet sparenih matica.

Matice iz ovih matičnjaka bi trebale proneti oko 27. aprila. Pod uslovom da bude lepog vremena nekoliko dana u doba sparivanja.

Nadam se da će biti standardno kvalitetne po početnom stanju matičnjaka.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju